All Collections
Výukové články
Ako začať používať Flexi?
Oblaky, servery, lokálne inštalácie a rozhrania alebo ktorý variant softvéru si vybrať
Oblaky, servery, lokálne inštalácie a rozhrania alebo ktorý variant softvéru si vybrať
Ota Rádl avatar
Written by Ota Rádl
Updated over a week ago

Ztratili ste sa v oblakoch, v adresách serverov? Netušíte, ktoré rozhranie patrí ku ktorému variantu softvéru, alebo vám tieto IT termíny nič nehovoria? Ak ste odpovedali kladne, pripravili sme pre vás jednoduchý článok, ktorý vám pomôže zorientovať sa v týchto podmienkach a vybrať si správny variant systému podľa vašich potrieb.

Najprv si vysvetlíme rozhranie aplikácie a jeho vzťah k možnosti inštalácie Flexi. Následne sa budeme venovať rôznym možnostiam inštalácie systému spolu s výhodami a nevýhodami cloudovej možnosti, možnosti vlastného servera a možnosti lokálnej inštalácie.

Rozhranie aplikácie

Webové rozhranie a rozhranie pre počítače. Ktoré mám k dispozícii a ktoré si vyberiem na prácu so systémom? Tu je odpoveď jednoduchá - rozhranie je nezávislé od možnosti inštalácie Flexi. Z tohto hľadiska je jedno, ktorú možnosť inštalácie použijete. Či už ide o náš cloud, váš vlastný server alebo lokálnu inštaláciu. Vo všetkých variantoch máte k dispozícii webové rozhranie a klientsku aplikáciu.

Rozhranie aplikácie je nezávislé od inštalácie, k údajom môžete vždy pristupovať prostredníctvom webového rozhrania a aplikácie pre počítače.

Inštalácia sa v tomto prípade líši len adresou servera, ku ktorému pristupujete, ale všetky tieto adresy sú k dispozícii v aplikácii a vo webovom prehliadači:

Cloudová adresa:
https://demo.flexibee.eu/ (alebo podobne vase-firma.flexibee.eu)
(TIP: Skúste si pridať našu DEMO aplikáciu na plochu, heslo a user=winstrom)

Adresa vášho servera:

vami zvolená IP adresa vo vašej sieti alebo názov a port servera ľubovoľne pridelený správcom IT - takže napríklad takto http://server.firma.cz:434/ (alebo napríklad http://109.240.60.105:123/)

Miestna adresa inštalácie:

vždy na svojom osobnom počítači http://127.0.0.1:5434/ (alebo identickom http://localhost:5434/)

Takže ktoré rozhranie si vybrať?

Hlavný rozdiel možno nájsť v používaní rozhrania. Webové rozhranie nie je plnohodnotnou náhradou desktopovej aplikácie, ale jej doplnkom. Neponúka niektoré pokročilé funkcie, nie je možné definovať všeobecnejšie nastavenia, ako sú série dokumentov, a neponúka modul Zamestnanci. Môžete však nájsť napríklad prehľad prístupov a aktuálne prihlásených používateľov - demo.flexibee.eu:5434/status/session

Použitie klientskej aplikácie:

Aplikácia na pracovnej ploche poskytuje všetky funkcie systému a používa sa na každodennú prácu so softvérom.

Použitie webového rozhrania:

Rýchle zobrazenie údajov, rýchle vytvorenie faktúry, prístup odkiaľkoľvek aj z mobilu. To sú dôvody, prečo webové rozhranie používa napríklad obchodný zástupca na cestách. Ak sa potrebujete iba pozrieť na údaje, napríklad na cestách, alebo vykonať jednoduchú operáciu, použite webové rozhranie.

Nové: Nové webové rozhranie s responzívnym dizajnom a radom rozšírení, ktoré vám uľahčia prácu. V súčasnosti je vo vývoji, ale už sa dá používať, pre viac informácií kontaktujte linku podpory (371 124 321).

Možnosť Cloud

Najnovšie sa budeme venovať základným informáciám o prevádzkových možnostiach systému Flexi. Prvou možnosťou je hosting v našom cloude. Cloudové riešenie je prevádzka systému Flexi, ktorá vám zabezpečí prístup k systému a prácu s ním kedykoľvek a odkiaľkoľvek prostredníctvom internetu. Všetko, čo na to potrebujete, je váš osobný počítač a internet, o zvyšok sa postaráme my.

K svojim údajom vo Flexi môžete pristupovať aj z dovolenky na Bali

Zabezpečenie servera a údajov riešime za vás. Flexi Online je umiestnený v cloude Amazon Web Services, Inc., ktorého služby sú v plnom súlade s GDPR. Pravidelne tiež vykonávame zálohovanie vašich údajov, takže sa nemusíte obávať straty prístupu k dôležitým údajom. To znamená, že nemusíte znášať vysoké náklady na nákup servera a jeho správu.

Cloud za vás spracuje všetky povinnosti týkajúce sa správy údajov a severu

V prípade cloudu ste teda závislí len od rýchlosti vášho počítača a internetového pripojenia. Cloudové riešenie je najpohodlnejší spôsob, ako prevádzkovať moderný systém. Z tohto dôvodu a ďalších nesporných výhod odporúčame cloudovú možnosť všetkým novým zákazníkom. Najmä pre používateľov a spoločnosti, ktoré nemajú svoje počítače pripojené k miestnej sieti, potrebujú pracovať z rôznych miest v krajine alebo na svete a nechcú sa starať o hardvér servera, jeho bezpečnosť a zálohovanie dát.

Výhody cloudu:

  • nemusíte sa starať o HW servera

  • prístup k údajom odkiaľkoľvek na svete

  • možnosť spolupráce, prístup viacerých používateľov k údajom

  • nízke poplatky v porovnaní s obstaraním a správou servera

  • pravidelné zálohovanie a dostupnosť podľa licenčných podmienok

Nevýhody cloudu:

  • Vyžaduje sa pripojenie k internetu

  • závisí od rýchlosti pripojenia

  • obmedzený počet požiadaviek API za deň (platené možnosti až do 20 000 za deň)

  • pre niektoré spoločnosti môže byť potrebné fyzicky prenášať údaje

Možnosť vlastného servera

Ďalšou možnosťou práce s Flexi je spustenie na vlastnom serveri. Týmto spôsobom máte plnú kontrolu (fyzický prístup) nad údajmi v systéme, čo je pre niektoré spoločnosti dôležitý bod, avšak táto výhoda znamená množstvo povinností, ktoré musíte riešiť na vlastnom serveri.

Technicky náročnejšia možnosť, ktorá si vyžaduje vlastnú infraštruktúru a technické vybavenie.

V prvom rade potrebujete okrem osobného počítača aj serverový počítač, ktorý musí spĺňať minimálne systémové požiadavky na spustenie Flexi a sieť na prepojenie počítačov. To vám umožní pracovať s údajmi v rámci miestnej siete. Ak chcete k údajom pristupovať vzdialene mimo kancelárie, napríklad z domu, musíte server zviditeľniť na internete (verejná IP adresa, VPN atď.). Musíte tiež zabezpečiť zálohovanie údajov (najlepšie na inom počítači) a ich bezpečnosť. Údaje musia byť zabezpečené nielen kvôli prírodným hrozbám (záplavy, víchrica), ale aj prístup k nim musí byť obmedzený, fyzicky a šifrovaním v súlade s GDPR. Už z uvedeného je zrejmé, že ide o technicky náročnejšie riešenie s potrebnou podporou IT technika. To zvyšuje náklady na obstaranie a správu celého servera.

Vaše údaje máte fyzicky pod kontrolou, ale nevýhodou je, že sa musíte starať o všetko zabezpečenie, prístup a zálohovanie

Ak už máte vytvorenú serverovú infraštruktúru, môžete Flexi spustiť priamo na mieste s rýchlejším a úplným prístupom k údajom. Preto toto riešenie odporúčame väčším spoločnostiam, ktoré už investovali počiatočné náklady spojené s vlastným serverom pre iné systémy a majú dobré technické zázemie. V mnohých prípadoch je miestny prístup k údajom z kancelárie rýchlejší ako cez internet a ste limitovaní len hardvérovým výkonom klientského počítača a servera, a to aj pri použití rozhraní API.

Výhody vlastného servera:

  • máte fyzickú kontrolu nad údajmi

  • možno používať aj v rámci miestnej siete bez pripojenia na internet

  • možnosť spolupráce, prístup viacerých používateľov k údajom

  • rýchlejší prístup k údajom v miestnej sieti

  • API obmedzené len výkonom servera

Nevýhody vlastného servera:

  • vyššie náklady na obstaranie a správu servera

  • potreba riešiť bezpečnosť údajov a zálohovanie

  • potreba riešiť sieť - prístup, firewall, VPN

  • v prípade servera bez verejnej IP adresy nie je možné získať prístup k údajom z internetu

Miestna možnosť PC

Poslednou možnosťou je lokálna inštalácia v počítači. Ak využijete túto možnosť, systém Flexi si nainštalujete len do svojho osobného počítača, takže máte najrýchlejší prístup k údajom a najnižšie obstarávacie náklady, ktoré predstavuje len váš počítač bez potreby internetu. So systémom tak môžete pracovať odkiaľkoľvek, kde máte svoj osobný počítač, dokonca aj na chate bez internetu.

K svojim údajom môžete pristupovať aj bez internetu, ale pozor na odcudzenie počítača

Nepochybnou nevýhodou je však nemožnosť zdieľať prácu s účtovníkmi alebo kolegami. Ide o prístup pre jedného používateľa, ktorý je vhodný napríklad pre cestujúceho pracovníka na voľnej nohe, ktorý nemá často prístup k internetu. Podobne ako pri možnosti vlastného servera je však potrebné riešiť zálohovanie a zabezpečenie údajov vlastným spôsobom. V takom prípade sa zvyšuje aj riziko straty údajov spojené s krádežou alebo infekciou počítača. Odporúčame pravidelné zálohovanie na externé zariadenie alebo do cloudu.

V prípade lokálnej inštalácie na PC ste odkázaní sami na seba, a to aj pri prístupe k údajom na bežnú prácu

Výhody lokálnej inštalácie:

  • rýchlejší prístup k údajom, ale len z tohto počítača

  • nižšie obstarávacie náklady - iba PC

  • údaje máte fyzicky pod kontrolou

  • možno používať bez pripojenia na internet

Nevýhody lokálnej inštalácie:

  • fyzicky máte údaje iba v počítači

  • žiadne zdieľanie s účtovníkmi alebo kolegami

  • potreba riešiť bezpečnosť údajov a zálohovanie - vysoké riziko straty údajov (krádež, vírusy)

Viete už, ktorá možnosť je pre vás vhodná, a plánujete získať Flexi?
Kontaktujte naše obchodné oddelenie na obchodflexi@abra.eu alebo 371 124 340. Pomôžeme vám s výberom.

Nenašli ste, čo ste hľadali?
Napíšte nám na podporaflexi@abra.eu alebo nám zavolajte na 371 124 321. Sme aj na Facebooku.

Did this answer your question?