Predajná pokladňa

Ako pracovať s predajnou pokladňou

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

Predaj - predajná pokladňa

Predajná pokladňa je k dispozícii v systéme ABRA Flexi od variantu Business a je určená na maloobchodný predaj. Ide o zjednodušený a rýchly spôsob vytvárania predajného dokladu s platbami v hotovosti a kartou.

Funkcie služieb

Zoznam dokumentov má horný panel nástrojov s funkčnými tlačidlami

a filtračnými mriežkami. Obe slúžia na rýchle spustenie často používaných funkcií a výberov.

Funkcia "Väzby"

Pri vytváraní a aktualizácii dokumentov sa vytvárajú prepojenia medzi jednotlivými dokumentmi. Sú to:

Vydané a prijaté faktúry , pohľadávky a záväzky po úhrade majú väzby na bankové doklady, pokladňu

(interné doklady).

Kurzové rozdiely: Kurzové rozdiely vznikajú pri úhrade faktúr v cudzej mene v dôsledku zmien výmenných kurzov. Na ich správne zaúčtovanie sa vytvárajú interné účtovné doklady.

Precenenie na konci roka (ak je doklad v cudzej mene) : Ak faktúry v cudzej mene nie sú na konci roka úplne vyrovnané. Z dôvodu zmien výmenných kurzov sa rozdiely vo fakturačnej cene na konci roka musia zahrnúť do celkovej fakturačnej ceny. Na ich správne zaúčtovanie sa používajú interné účtovné doklady.

Pri vytváraní faktúry s cenníkovými položkami "sklad" sa automaticky vytvárajú expedície alebo príjemky.

Zálohy, zálohové daňové doklady:

program zobrazí zoznam všetkých dokladov, ktoré sú "prepojené" s aktuálnym dokladom (je na ňom kurzor). Po dvojitom kliknutí na prepojený dokument sa zobrazí ďalší zoznam obsahujúci požadovaný dokument. Ďalším dvojitým kliknutím zobrazíte okno dokumentu. Takto môžete vidieť celú históriu dokumentu.

Príklad toho, ako Flexi udržiava prepojenia medzi dokumentmi:

  1. Najprv zaznamenáte požiadavku od zákazníka.

  2. Na základe toho vytvoríte svoju ponuku (alebo niekoľko variantov).

  3. Potom od zákazníka prijmete objednávku.

  4. Aby ste ho uspokojili, posielate požiadavky svojim dodávateľom.

  5. V závislosti od ziskovosti prijatých ponúk dodávateľov objednávate vytváraním vystavených objednávok.

  6. K tovaru dodanému dodávateľom budú určite priložené prijaté faktúry, s ktorými bude po stohovaní prepojených niekoľko príjemiek.

  7. Je čas dodať tovar k zákazníkovi: vystavená faktúra je prepojená so skladovými expedíciami.

  8. Vystavená faktúra sa neskôr uhradí v banke. Ak sú v cudzej mene, vznikajú kurzové rozdiely alebo sa doklady pri úhrade v nasledujúcom roku tiež preceňujú.

Ak sa pozeráte na niektorý dokument v strede opísaného reťazca, môžete použiť funkciu Väzby na pohyb v reťazci a zobraziť súvisiace dokumenty. Táto funkcia systému ABRA Flexi vám uľahčí prácu pri vyhľadávaní a kontrole dokumentov.

Funkcia "Sumy"

Na hornej lište vpravo sa nachádza tlačidlo na sumarizáciu dokumentov. Viac informácií o tejto funkcii nájdete v kapitole Dokumenty -> Sumarizácia v zozname dokumentov.

Funkcia "Hromadné zmeny"

Na rýchlu zmenu hodnoty konkrétneho poľa pre mnoho položiek naraz slúži funkcia hromadnej zmeny. Popis jeho použitia nájdete v kapitole Hromadné zmeny.

Funkcia "Služby"

Odoslať doklad EET (česká legislatíva): táto funkcia umožňuje odoslať jeden alebo viac vybraných dokladov naraz do elektronickej evidencie tržieb.

Zobraziť komunikáciu EET (česká legislatíva). Zobrazí sa len aktuálne vybraný dokument.

Funkcia Tlač aktuálneho dokumentu: Vytlačí dokument, ktorý je vybraný kurzorom. Po stlačení tlačidla sa zobrazí náhľad dokumentu, ktorý poskytuje predstavu o tom, ako bude dokument vyzerať po vytlačení na tlačiarni. Pri zobrazení náhľadu môžete zmeniť jazyk dokumentu. Ak je dokument v poriadku, je možné ho vytlačiť (tlačidlo "Tlačiareň" v ľavom hornom rohu náhľadu), exportovať vytlačený formulár do štandardného formátu PDF (tlačidlo "PDF/Acrobat") alebo poslať dokument e-mailom (tlačidlo "List").

Zhrnutie spoločnosti:

Pri vytváraní dokumentu alebo aktualizácii dokumentu je niekedy dôležité získať informácie o vašom "finančnom vzťahu" s obchodným partnerom, aby ste mohli zvoliť vhodnú odpoveď alebo vhodný postup pri vytváraní ďalších dokumentov.

Program zobrazí kartu spoločnosti so záložkou Súhrnné informácie:

Záložka zobrazuje v prvom stĺpci údaje o fakturačnej a platobnej morálke: Celkovo fakturované, Nezaplatené, Zaplatené po lehote splatnosti, Priemerné oneskorenie v dňoch, Limit fakturácie, Definovaný dátum splatnosti.

Druhý stĺpec bude obsahovať všetky neukončené a nezaúčtované "obchodné" doklady: Prijaté nezodpovedajúce požiadavky, Vystavené nezodpovedajúce ponuky, Prijaté nezodpovedajúce objednávky, Vystavené nezodpovedajúce požiadavky, Prijaté nezodpovedajúce ponuky, Vystavené nezodpovedajúce objednávky

Ak vás zaujímajú ďalšie informácie o spoločnosti, nájdete ich v ďalších záložkách.

Funkcia "Post sales"

Ide vlastne o účtovný prevod peňazí z predajnej pokladne do pokladnice. Používajte ho vždy po skončení denného predaja. Otvorí sa dialógové okno, v ktorom sa automaticky ponúkne aktuálny dátum (môžete vybrať iný), vyberte typ predajnej pokladnice a typ pokladnice.

Vždy vytvorte doklad bez položiek, ktorý sa automaticky zaúčtuje. Kontra účet je rovnaký ako účet, ktorý ste zadali v zozname predajných účtov.

Ak zaškrtnete políčko Tlačiť vytvorený pokladničný doklad, vytvorený pokladničný doklad sa po stlačení tohto tlačidla ihneď vytlačí.

Systém vás informuje o zaúčtovaní predaja a vytvorenom pokladničnom doklade.

Po zaúčtovaní predajného dokladu sa v tabuľkovom zobrazení v stĺpci "Stav zaúčtovania" vyplní hodnota "Zaúčtované do pokladne". Doklad o predaji je možné opraviť (hodnota v stĺpci "Stav zaúčtovania" sa zmení na "Zmenené po zaúčtovaní"), je možné vytvoriť ďalší doklad o predaji (pole v stĺpci "Stav zaúčtovania" je prázdne). V obidvoch týchto prípadoch je potrebné zaúčtovanie tržby vykonať znova. Pokladňa vymaže predchádzajúci doklad a vygeneruje nový. Zároveň vás o tom budeme informovať.

Generovanie pokút

Táto funkcia umožňuje vytvárať sankčné faktúry pre jednotlivé neuhradené faktúry. Má podobu sprievodcu, v ktorom vyberiete Typ dokladu sankčných faktúr, Percento sankcie a Dátum od-do. Potvrďte tlačidlom Dokončiť. Potom vyberiete vystavené faktúry, pre ktoré chcete vytvoriť sankčné faktúry. Po vytvorení sankčných faktúr sa vám zobrazí oznámenie o vytvorení týchto faktúr.

Funkcia Výpočet stavu platieb k dátumu

Pomocou tejto funkcie zistíte stav úhrady dokladov k danému dátumu. Kliknutím otvoríte sprievodcu, v ktorom vyberiete dátum, pre ktorý chcete vypočítať stav platby. Vyberiete výpočet a zobrazenie. Ak chcete zobraziť stav úhrady v novom okne, začiarknite príznak "Otvoriť v novom okne".


Po stlačení tlačidla sa zobrazí zoznam stavov úhrad k vybranému dátumu.

Funkcia pripomenutia

Keďže z tohto modulu možno vytvárať aj faktúry, umožňuje tiež vytvárať a odosielať upomienky pre jednu faktúru alebo viacero faktúr, ktoré spĺňajú požadovaný limit (počet dní po splatnosti, prekročenie fakturovanej sumy atď.)

Funkcia "Služby" v dokumente

Funkcia Zobrazenie komunikácie EET

V tejto službe sú k dispozícii kompletné správy a odpovede z komunikácie s elektronickou evidenciou tržieb pre aktuálne upravovaný doklad.

Filtračné rolety

Pomocou roletových filtrov môžete rýchlo a jednoducho filtrovať zobrazené dokumenty. Filtrovanie môžete nastaviť podľa aktuálnych potrieb; naposledy použité filtrovanie sa použije aj pri ďalšom otvorení zoznamu. Môžete filtrovať podľa parametrov:

Kalendárny rok (vydanie dokumentu).

Dátum (dátum vystavenia dokladu ): len za bežné účtovné obdobie: posledných 7 dní, posledných 35 dní, bežný deň, bežný týždeň, bežný mesiac

Vždy: 12-krát kalendárny mesiac, 4-krát štvrťrok (v roku vybraného účtovného obdobia alebo v roku vybranom vo filtri)

Obdobie DPH:

12-krát za kalendárny mesiac, 4-krát za štvrťrok (v roku vybraného účtovného obdobia alebo v roku vybranom vo filtri)Rozhodujúci je dátum zdaniteľného plnenia.

Typ dokumentu:

Ponúkajú sa jednotlivé typy vytvorených dokumentov.

Stav platby: Nezaplatené, Po splatnosti, Čiastočne zaplatené, Zaplatené. Ak vyberiete možnosť Nezaplatené, budú zahrnuté aj dokumenty so stavom Čiastočne zaplatené.

Používateľ

Rolety filtrov ponúkajú na prvom mieste neobmedzenú položku zobrazenia podľa parametra. V každej roletke môžete vybrať len jednu položku; na rozšírené nastavenia použite funkciu globálneho filtrovania.

Hlavný panel

Stlačením tlačidla Alt+N alebo klávesovej skratky otvorte formulár pre nový záznam.

Na hornej lište formulára sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu".

V hornej časti dialógového okna je veľké čierne okno, v ktorom sa kumulatívne zobrazuje suma za uložené položky, t. j. suma, ktorú má zákazník zaplatiť.

Typ dokumentu: Pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte zo zoznamu účtenky z predaja. Pre plnohodnotné používanie predajnej pokladne odporúčame definovať typ dokladu. Pri viacerých predajných pokladniach sa predvolená pokladňa vyberá podľa spôsobu zadaného v nastaveniach firmy pre vystavené faktúry (na karte Moduly, subzáložka Predaj, druhá subzáložka Predaj v bloku Výber typu nového dokladu). Ak je zvolená hodnota Naposledy vybraná, bude sa až do ukončenia práce s predajnou pokladňou ponúkať pokladňa, ktorá bola naposledy použitá na vystavenie dokladu, a preto ju nebude potrebné pri každom predaji vyberať znova.

Sklad: sklad sa prenesie z vybraného typu dokladu. Ak nie je vyplnený v type dokladu, môžete ho vybrať zo zoznamu skladov tu pomocou rozbaľovacieho zoznamu. Spoločnosť : Tento údaj nie je povinný, netlačí sa na zjednodušenom daňovom doklade. Spoločnosť môžete vybrať pomocou lupy zo zoznamu spoločností. Názov vybranej spoločnosti sa zobrazí pod týmto poľom.

Pri správnom nastavení alebo po výbere typu dokladu v pravej časti predajného zoznamu sa zvyčajne vyplnia len hodnoty v ľavej časti:

Cenníkový kód: Na výber položiek z cenníka použite našepkávač alebo lupu.

Množstvo: Ak ste v cenníku nastavili predajné ceny, všetky potrebné hodnoty sa prenesú do ľavého čierneho poľa:


kde vidíte napríklad, že predávate 2 kufre s celkovou cenou 7200,- Kč, cena za MJ je 3600,- Kč, aktuálne množstvo na sklade je 10 kusov (predajná pokladňa už neumožňuje predaj neskladového tovaru). Uvedené ceny sú vrátane. DPH.

Uveďte: Ak nemáte v cenníku nastavenú predajnú cenu alebo ju potrebujete zmeniť, použite tlačidlo Rozšírené. Po jeho stlačení sa otvorí predvyplnený klasický formulár pre nákup položiek zo skladu, na ktorý ste zvyknutí pri nákupe faktúr, kde môžete doplniť alebo zmeniť potrebné hodnoty.

Uložiť: Stlačením tlačidla Uložiť uložíte zobrazenú položku do spodnej časti dialógového okna. Zároveň sa vyprázdnia polia "Cenníkový kód" a "Množstvo", ktoré je možné ďalej vyplniť. Horné čierne pole sa prepočíta. Ak predávate tovar, pri ktorom zaznamenávate sériové čísla, stlačením tohto tlačidla sa automaticky otvorí okno na výber sériových čísel.

Zľava [% ]. Samozrejme, zľavu môžete poskytnúť priamo z účtenky vyplnením tohto poľa. Po potvrdení poľa sa celková cena v čiernom hornom poli okamžite prepočíta.

Prevod na faktúru: Ak sa zákazník rozhodne nezaplatiť tovar v hotovosti, ale prevziať ho na faktúre, použite tlačidlo Prevod na faktúru. Otvorí sa predvyplnená klasická faktúra, v ktorej stačí vybrať typ faktúry alebo vyplniť ďalšie povinné údaje.

Program tiež umožňuje vrátiť tovar do pokladnice. Používateľ však musí najskôr povoliť vrátenie v nastavení typu dokladu "Povoliť vrátenie". Ak povolíte vrátenie peňazí, bude možné vrátiť tovar prostredníctvom pokladnice zadaním počtu kusov s mínusovou hodnotou.

Platba

Každý tu uložený doklad znamená, že sa platí v hotovosti. Toto tlačidlo použite v prípade, že chcete zaplatiť inak ako v hotovosti, alebo ak chcete, aby systém vypočítal, koľko má zákazník vrátiť. Formulár zobrazený v pravej časti sa čiastočne mení v závislosti od zvoleného spôsobu platby.
Na jednej účtenke môžete kombinovať viacero spôsobov platby súčasne. V spodnej časti sa zobrazujú polia, v ktorých môžete ľahko zistiť, koľko má zákazník ešte zaplatiť.

K úhrade: Zobrazí sa suma, ktorú má zákazník uhradiť - pôvodne sa suma prenesie z faktúry. Ak vyberiete viacero spôsobov platby, zobrazí sa suma, ktorá ešte nebola zaplatená.

Zaplatené: Zobrazí sa zaplatená suma. Ak vyberiete len jeden spôsob platby, prenesie sa sem zaplatená suma z hornej časti formulára. Ak vyberiete viacero spôsobov platby, zobrazí sa tu celková suma, ktorá bola zaplatená všetkými spôsobmi platby.

Návrat: Zobrazí sumu vypočítanú z polí "Zaplatené" a "K zaplateniu". Ide o sumu, ktorá sa má zákazníkovi vrátiť. Napríklad zákazník zaplatí 100,- Kč, podľa účtenky mal zaplatiť 66,- Kč, vy by ste mali vrátiť 34,- Kč - táto suma sa zobrazí v tomto poli.

Vytlačiť: Začiarknite toto políčko, ak chcete automaticky vytlačiť potvrdenie ihneď po dokončení. V opačnom prípade môžete samozrejme po uložení túto účtenku vytlačiť - pomocou ikony tlačiarne na hornej lište.

Všetky formuláre úhrady majú tlačidlo . Toto tlačidlo vždy vynuluje iba polia vybraného formulára úhrady, ktoré sú zobrazené. Ak ste si vybrali viac ako jeden spôsob platby, ostatné platby sa zachovajú.

Forma platby "Hotovosť", "Prevod", "Iná forma"

Pre všetky tieto spôsoby platby sa zobrazí rovnaký formulár.

Platba:

Vyplňte sumu, ktorú zákazník zaplatil (v hotovosti, kartou alebo inou formou). Suma, ktorá sa má vrátiť, sa zobrazí v poli "Vrátenie".

Ak bude zákazník platiť v hotovosti v inej mene, musíte nastaviť formu platby v tejto mene.

Forma platby "Platba kartou"

Zaplatenie zostávajúcej sumy:

Toto tlačidlo sa používa na urýchlenie práce. Ak zákazník zaplatí celú hodnotu (alebo zvyšnú hodnotu) kartou, toto tlačidlo prenesie sumu z poľa "K úhrade" do poľa "Zaplatiť".

Plat:

Ak nepoužívate vyššie opísané tlačidlo, môžete pole vyplniť ručne. Toto je suma, ktorú zákazník zaplatí kartou.

Číslo karty: Môžete vyplniť číslo kreditnej karty.

Predajné položky

Jednotlivé predajné položky sa zapisujú v spodnej časti predajného dokladu rovnako ako vo všetkých ostatných dokladoch. Na hornej lište tabuľky sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu".

Ak ste nastavili zaúčtovanie predajných položiek v zozname predajok, zaúčtujú sa automaticky. V opačnom prípade je potrebné jednotlivé položky dokladu zaúčtovať jednotlivo pomocou tlačidla , v záložke "Účtovníctvo/Pokročilé".

Zverejňovanie predajných položiek

Možnosť "Zverejniť predaj" je skrytá v hornej lište pod tlačidlom. Použije sa na vytvorenie jedného alebo viacerých súhrnných dokladov na zaúčtovanie príjmových pokladničných dokladov alebo na hromadné zaúčtovanie pohľadávok. Aj v tomto prípade záleží na tom, aký spôsob platby ste si vybrali.

Sprievodca vysielaním predaja - časť 1

Prvý dialóg je ponuka na odosielanie dokumentov. Tu sa nastavujú najmä hodnoty pre zaúčtovanie pokladničných dokladov do pokladne.

Zaúčtovanie predaja od dátumu:

Automaticky sa ponúka aktuálny dátum, ale môžete vybrať aj iný dátum, napr. predchádzajúci deň, t. j. deň, za ktorý chcete zaúčtovať tržby.

Tržby z pokladnice : Pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte pokladňu zo zoznamu pokladní, ktorých tržby chcete zaúčtovať.

Typ pokladničného dokladu:

Pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte príslušný typ pokladničného dokladu. Doklad tohto typu sa vytvára v pokladni.

Pokladňa:

Ak máte v záložke "Zaúčtovanie" v type pokladničného dokladu uvedenú pokladňu, potom sa toto pole vyplní automaticky. Samozrejme, môžete ho vybrať aj ručne pomocou rozbaľovacieho zoznamu.

Vykonávanie dennej uzávierky pokladnice:

Táto možnosť je k dispozícii len vtedy, ak je pripojená pokladnica. Po výbere sa na pripojenej pokladnici vykoná denná uzávierka.

Vytlačiť vytvorený pokladničný doklad .

Sprievodca vysielaním predaja - časť 2

Ako druhé dialógové okno sa zobrazí ponuka pre zaúčtovanie pohľadávok.

Toto dialógové okno sa mení v závislosti od toho, ktoré spôsoby platby ste vybrali pre predaj.

  • Ak boli všetky tržby zaplatené len v hotovosti, tu už nič nevyberiete. Tu sa zobrazí len text "Kompletné zaúčtovanie predaja".

  • Ak ste vybrali rôzne spôsoby, zobrazí sa tu pre každú použitú formu platby jedno pole, v ktorom môžete vybrať typ pohľadávky, ktorú chcete zaúčtovať. Ak ste tento typ pohľadávky nastavili v číselníku "Formy úhrady" na karte " Zaúčtovanie", potom sa nastavia hodnoty v tomto dialógovom okne.

  • Ak ste napríklad vrátili hotovosť za stravné lístky, táto náhrada sa zahrnie do hotovostných výdavkov.

  • Ak ste nastavili limit pre vrátenie stravných poukážok a podľa tohto limitu ste zákazníkovi vrátili menej, ako bol skutočný rozdiel, musíte tento preplatok zaúčtovať ručne. Napríklad ste nastavili limit na 5 Kč, zákazník zaplatil za nákup v hodnote 62 Kč stravnou poukážkou v hodnote 70 Kč. Vrátili ste mu 5 Kč, zvyšné 3 Kč sú preplatok, ktorý musíte ručne zaúčtovať.

Sprievodca účtovaním predaja - Záver

Hromadné zverejňovanie predaja sa vždy vykonáva len raz denne. Po dokončení akcie systém oznámi číslo vytvoreného pokladničného dokladu. Takýmto spôsobom nevykazuje počty pohľadávok.


Účtenka sa vytvorí aj v prípade, že v daný deň nedošlo k žiadnemu hotovostnému predaju. Potom je to pokladničný doklad s nulovou hodnotou. Tento spôsob je zvolený preto, aby obsluha nemusela neskôr prácne zisťovať, prečo v daný deň nebol vytvorený pokladničný doklad.

Vždy sa vytvorí doklad bez položiek, kde sa ako protiúčet automaticky vyplní účet predajnej hotovosti. Ide vlastne o účtovný prevod peňazí z predajnej pokladne do pokladnice alebo na účty pohľadávok.

Po dokončení zaúčtovania sa stĺpec "Stav zaúčtovania" vyplní hodnotou "Zaúčtované do pokladne". Ak doklad následne zmeníte, hodnota v stĺpci "Stav zaúčtovania" sa zmení na "Zmenené po zaúčtovaní".

Ak pridáte ďalšiu zásuvku alebo vykonáte zmenu na existujúcej zásuvke, musíte zásuvky opätovne odoslať. Systém to umožní, vymaže existujúce poukazy v pokladni a pohľadávkach a vygeneruje nové. O tejto akcii ste vopred informovaní.

Výtlačky

Pod tlačidlom "Tlač" je k dispozícii niekoľko bežných dokumentov na tlač.

Špeciálnou zostavou pre modul "Predajná pokladňa" je "Prehľad predaja", ktorý prehľadne uvádza nielen jednotlivé doklady, ale aj spôsob úhrady jednotlivých dokladov. V správe sa uvádzajú aj zrušené dokumenty, ktoré sú vizuálne odlíšené prečiarknutím a nie sú zahrnuté do celkových súm.

Súvisiace

Podpora pokladní

V prehľade pokladníc uvádzame len tie, ktoré by mali fungovať so systémom ABRA Flexi, pričom sú označené tie, ktoré boli testované a sú nami podporované. Je pravdepodobné, že s ABRA Flexi budú fungovať aj iné pokladnice ELCOM, ale bez ich otestovania nemôžeme zaručiť ich funkčnosť. Podrobnejšie informácie nájdete v príručke na nastavenie fiškálnej pokladnice ELCOM.

V súčasnosti sú podporované pokladnice ELCOM s označením eKasa.

Did this answer your question?