Typ majetku

Ako pracovať s typmi majetku

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

Zoznam "Typ majetku"

Aktíva - Typy - Typy aktív

Na formulári zaznamenávate zoznam druhov majetku spoločnosti. Ich nastavenie ovplyvňuje typy dokladov pre účtovanie majetku.
Základné typy majetku sú:

  • dlhodobý hmotný majetok,

  • dlhodobý nehmotný majetok,

  • malé,

  • nepodpísané.

Všeobecné informácie o číselníkoch nájdete v časti Číselníky.

Typ dokumentu má tri funkcie:

  1. určuje základné vlastnosti aktíva,

  2. rozdeľuje aktíva do skupín,

  3. šetrí čas a prácu používateľa, alebo je možné preddefinovať maximálne hodnoty, ktoré sa použijú pri vytváraní jednotlivých dokumentov.

Zoznam môžete začať v module "Aktíva" v časti "Typy"=> "Typy aktív"

Na hornej lište tabuľky sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

.

Hlavný panel

Stlačením tlačidla "Nový" alebo klávesovej skratky Alt+N otvoríte formulár pre nový záznam.

Na hornej lište formulára sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

Skratka

Povinné pole, môže obsahovať maximálne 20 znakov. Hodnota musí byť jedinečná medzi záznamami.

Pri vytváraní dokumentu sa vo výberovom type zobrazí hodnota

Porúčame vám zvoliť čo najvýstižnejšiu skratku, aby ste mohli ľahšie rozlíšiť typy dokumentov v zozname.

Názov

Povinné pole, môže obsahovať až 255 znakov.

Všeobecne reprezentuje záznam v zostavách, tlačových zostavách alebo výberových zoznamoch, takže záznam by mal byť jednoznačne reprezentovaný.

Ak ste nastavili cudzie jazyky v úvodných nastaveniach, potom môžete vyplniť pole "Názov" vo vybraných cudzích jazykoch stlačením tlačidla "+". Tieto jazykové varianty názvu sa tlačia na dokumenty pri tlači v cudzích jazykoch. Stlačením tlačidla "-" zatvorte pole s cudzojazyčným názvom.

Odpisy a účtovná karta"

Tu je potrebné vyplniť dve modro zvýraznené polia. Ostatné údaje nie je potrebné vyplniť, ale uľahčujú účtovanie.

Typ

Vyplnenie tohto poľa je povinné. Týmto spôsobom rozdelíte svoj majetok do skupín, ktoré umožnia správne evidovanie a odpisovanie majetku v súlade s platnými zákonmi. Použite na výber z nasledujúcich hodnôt:

- Dlhodobý hmotný majetok - odporúča sa sem zaradiť hmotný majetok, ktorý je definovaný v zákone o dani z príjmov a ktorý sa odpisuje podľa tohto zákona. Samozrejme, mesačné účtovné odpisy sú tiež možnosťou.

- Dlhodobý nehmotný majetok - odporúča sa sem zaradiť nehmotný majetok, ktorý je definovaný v zákone o dani z príjmov a ktorý sa odpisuje podľa tohto zákona. Samozrejme, mesačné účtovné odpisy sú tiež možnosťou.

- Malý - odporúča sa sem zaradiť taký majetok, ktorý nespĺňa vyššie uvedené podmienky a ktorý je podľa interných predpisov klasifikovaný ako malý majetok. Môže byť vedený na samostatnom účte. Odpisy takéhoto majetku sa stanovujú vo výške 100 % odpisu v roku obstarania alebo 50 % odpisu počas dvoch rokov, prípadne sa môže stanoviť akékoľvek percento ročného odpisu.

- Neodpisovaný (len zásoby) - odporúča sa sem zaradiť taký majetok, ktorý nespĺňa vyššie uvedené podmienky. Majetok, ktorý sa tu nachádza, sa bude iba evidovať.

Účty

Účty tu nastavené sa pri vypĺňaní karty majetku prenesú na kartu odpisov, kde ich prevádzkovateľ môže zmeniť, prípadne určiť, či sa má alebo nemá účtovať o zaradení majetku. Je možné nastaviť:

  • Účtovanie majetku
    Ručne alebo pomocou "lupy" vyberte zo zoznamu účtov. Na tomto účte sa automaticky účtuje zaradenie tohto majetku, jeho vyradenie alebo iné účtovné operácie, ktoré súvisia s kúpnou cenou.

  • Zaúčtovanie odpisov
    Ručne alebo pomocou "lupy" vyberte zo zoznamu účtov. Odpisy tohto majetku sa automaticky účtujú na tento nákladový účet.

  • Klasifikačný účet
    Ručne alebo pomocou "lupy" vyberte zo zoznamu účtov. Ide vlastne o protiúčet k účtu majetku pri automatickom účtovaní jeho obstarania. Zároveň je to účet, na ktorý sa zaúčtuje doklad o kúpe majetku.

  • Účtovanie úprav
    Ručne alebo pomocou "lupy" vyberte zo zoznamu účtov. Ide vlastne o protiúčet k účtu odpisov. Na tomto účte sa budú účtovať všetky ostatné transakcie, ktoré súvisia s opravou tohto majetku.

Aktív sa odpisuje

Ak zaškrtnete toto políčko, majetok tohto typu sa bude odpisovať. Hodnotu tu možno zmeniť len vtedy, ak karta aktív tohto typu ešte nebola vytvorená. Ak vyberiete, že majetok tohto typu sa má odpisovať, musíte vyplniť kartu majetku "Odpisy". V opačnom prípade sa nedá dokončiť.

Centrum

Pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte zo zoznamu stredísk. Toto pole musí byť vyplnené.

Objednávka

Ak chcete mať k dispozícii typ majetku, ktorý sa má zaznamenať pre konkrétnu objednávku, potom pomocou tejto položky vyberte príslušnú objednávku.

Tab "Texty"

Karta "Texty" obsahuje všetky číselníky, všetky zoznamy. Existujú dve polia, do ktorých môžete vyplniť údaje podľa svojich potrieb. Ich vyplnenie nie je povinné.

Popis

Môžete uviesť podrobnejší opis.

Poznámka

Poznámka sa používa na upozornenie operátora na zvláštnosť záznamu alebo na čo by si mali dať ostatní používatelia pozor pri "manipulácii" so záznamom.

Správa karty

Záložka Administrácia obsahuje údaj o platnosti a tiež viditeľnosti daného záznamu v číselníku v účtovných obdobiach. Platnosť záznamu sa označuje rozsahom účtovných období. V rozsahu zadaných účtovných období je záznam platný, v ostatných obdobiach je záznam neplatný a v číselníku (zozname) sa vôbec neobjaví. Obmedzením platnosti môžete zabezpečiť, aby sa pri bežnom používaní číselníka nezobrazovali záznamy, ktoré sa už nepoužívajú. Na rozdiel od časovej platnosti záznamov nie je možné vybrať rozsah účtovných období, ktorý by ani čiastočne nezodpovedal aktívnemu účtovnému obdobiu.

Vzhľadom na to, že platnosť záznamu sa vzťahuje na účtovné obdobia, možno ho použiť aj pre fiškálne účtovné obdobia.

platné od

Vyberte obdobie účinnosti záznamu pomocou rozbaľovacieho zoznamu zo zoznamu účtovných období.

platné do

Vyberte dátum platnosti záznamu pomocou rozbaľovacieho zoznamu zo zoznamu účtovných období.

Ak chcete, aby záznam platil neobmedzene, nechajte polia platné od a platné do prázdne (ak chcete odstrániť už vybranú hodnotu, stlačte kláves Del). Záznam sa potom bude dať použiť vo všetkých účtovných obdobiach. Jedno z polí je možné ponechať bez zvolenej hodnoty a neobmedziť tak začiatok alebo koniec platnosti záznamu.

Ak v poliach platné od a platné do vyberiete rovnaké účtovné obdobie, záznam sa môže použiť len v tomto účtovnom období (pozri účtovné obdobie v záhlaví bočnej navigácie).

Did this answer your question?