Majetok - navigácia

Navigačné menu modulu Majetok

Ota Rádl avatar
Written by Ota Rádl
Updated over a week ago

Modul Majetok uchováva kompletnú evidenciu malých majetok, hmotný a nehmotný majetok a majetok nadobudnutý leasingom. Karta majetku sa môže používať na evidenciu umiestnenia majetku, hmotne zodpovedných osôb a pôžičiek.

Modul vykonáva odpisovanie hmotného majetku (ďalej HM) v súlade so zákonom. Umožňuje pokračovať v odpisovaní, ktoré bolo začaté v predchádzajúcich rokoch iným účtovným softvérom. Odpisovanie je možné prerušiť.

Modul umožňuje výpočet odpisov HM v dvoch režimoch:

Účtovné (ekonomické) odpisy

Výšku odpisov si môžete zvoliť podľa svojich potrieb a skúseností. Pri účtovných odpisoch máte možnosť vypočítať ročné aj mesačné odpisy. Účtovné odpisy môžete do účtovníctva nahrať mesačne, každé 2 mesiace, štvrťročne, polročne alebo ročne. Odpisy by mali odrážať skutočnú situáciu vo vašom podniku. Pre každý rok si môžete zvoliť inú výšku účtovných odpisov. Môžete si vytlačiť kartu HM, na ktorej je uvedené, ako sa HM v jednotlivých rokoch znehodnotil.

Daňové odpisy (rovnomerné a zrýchlené)

Toto sú sumy odpisov, ktoré sú daňovo uznateľné podľa zákona o dani z príjmov. HM sa zaraďuje do odpisových skupín. Odpisový plán sa vedie pre každý HM počas celej doby odpisovania. Táto funkcia umožňuje zobraziť a vytlačiť kartu HM, ktorá zobrazuje, ako bol HM v jednotlivých rokoch odpisovaný na účtovné a daňové účely.

Modul vedie samostatnú evidenciu majetku obstaraného nájmom, a to buď formou operatívneho, alebo finančného lízingu. Modul vytvára splátkový kalendár, zoznam daňových výdavkov a generuje účtovné doklady.

Bočná navigácia

+ Zařadit nový majetek

Potvrdením tejto možnosti sa na ploche otvorí prázdna karta, ktorú môžete použiť na vystavenie karty majetku. Najskôr je potrebné vyplniť polia "Typ" a "Druh" (dlhodobý hmotný, dlhodobý nehmotný, drobný, neodpisovaný-bežné účtovanie), od ktorých závisí účtovanie a odpisovanie.

Na karte majetku je potrebné vyplniť dátum nákupu podľa spôsobu nadobudnutia, číslo faktúry alebo iného dokladu o nadobudnutí, počet kusov v súprave, záručnú dobu, dodávateľa, výrobcu, výrobné číslo, dátum výroby. umiestnenie aktíva - objektu, sekcie, miestnosti - je možné presne označiť. Je možné definovať číslo strediska, na ktoré sa budú účtovať odpisy. Zmluva môže byť označená, ak je majetok obstaraný pre konkrétnu zmluvu. Pre ďalšie poznámky možno použiť značky. Hmotné osoby, výpožičky môžu byť evidované.

Záložka "Odpisy" definuje, či chcete vytvoriť účtovné odpisy a za koľko mesiacov, akú metódu odpisovania požadujete (rovnomerné alebo zrýchlené odpisy), do ktorej odpisovej skupiny majetok patrí. Tu určíte začiatok daňového a účtovného odpisovania.V záložke "Udalosti" vyberiete typ udalosti, ktorá je presne definovaná a ktorá ovplyvňuje spôsob výpočtu odpisov (zaradenie, úplné vyradenie, čiastočné vyradenie, technické zhodnotenie, prerušenie a opätovné začatie účtovného a daňového odpisovania). Tu môžete vybrať aj účty pre danú udalosť.Ak vyplníte všetky príslušné údaje (ak niektoré vynecháte, budete vyzvaní na ich doplnenie), stlačením tlačidla Generovať odpisy sa vygenerujú daňové a prípadne aj účtovné odpisy.

+ Pridať novú nájomnú zmluvu

Potvrdením tejto možnosti sa na pracovnej ploche otvorí prázdna karta, ktorú použijete na vystavenie karty pre majetok obstaraný formou lízingu. Najprv je potrebné vyplniť polia "Typ" a "Typ" (finančný, prevádzkový), od ktorých závisí účtovanie.

Na karte majetku je možné vyplniť dátum začiatku lízingu, číslo zmluvy, záručnú dobu, dodávateľa, výrobcu, sériové číslo, dátum výroby. Je možné definovať stredisko, ktorému sa náklady budú účtovať. Zmluvu možno uviesť, ak sa majetok obstaráva na konkrétnu zákazku.

Na vytvorenie ďalších poznámok môžete použiť značky. Hmotné osoby, pôžičky môžu byť evidované. Na záložke "Parametre" sa definuje počet splátok, počet mesiacov pre účtovanie daňových nákladov, frekvencia účtovania daňových nákladov a samozrejme všetky účty pre účtovanie časového rozlíšenia, daňových nákladov a DPH.Po vyplnení všetkých relevantných údajov (ak niektoré vynecháte, budete vyzvaní na doplnenie) po stlačení tlačidla Generovať splátku. kalendár, v ďalších krokoch vyplníte údaje z lízingovej zmluvy: mimoriadna splátka, poplatok za uzatvorenie zmluvy, nulová splátka, všeobecné splátky, posledná splátka, ktorá sa zvyčajne líši od všeobecných splátok. Zadávajú sa tu sadzby DPH, kódy DPH, typ záväzkov na zaúčtovanie záväzkov z lízingových splátok. Tým sa pripraví podklad pre konečné vygenerovanie rozpisu platieb, daňových výdavkov a vytvorenie účtovných dokladov.

Aktíva

Toto je zoznam všetkých kariet drobného majetku, dlhodobého hmotného a nehmotného majetku so všetkými údajmi, ktoré sú dôležité pre účtovanie majetku. Tu môžete pridať kartu majetku alebo aktualizovať, vymazať, vytlačiť existujúcu kartu. V tomto zozname je uložená aj karta majetku, ktorú ste vytvorili pri nákupe majetku za hotovosť alebo na faktúru pomocou tlačidla Služby. Pomocou štandardného globálneho filtrovania sa vytvárajú zostavy.

V tejto možnosti môžete importovať karty majetku uložené vo formáte Microsoft Excel (XLS), ako aj exportovať ich do tohto formátu.

Leasing

Toto je zoznam všetkých kariet majetku obstaraného formou lízingu so všetkými údajmi, ktoré sú relevantné pre evidenciu tohto majetku. Existuje možnosť pridať kartu majetku alebo aktualizovať existujúcu, vymazať ju, vytlačiť.Pomocou štandardného globálneho filtrovania sa vytvárajú zostavy. V tejto možnosti môžete exportovať údaje do formátu Microsoft Excel (XLS)

.

Pracovný priestor - hlavný

Podrobný popis možností v tomto pracovnom priestore modulu je totožný s popisom možností v navigácii stránky. Viac informácií si môžete prečítať pri každej možnosti.

Podrobnejšie informácie o obsahu polí možností nájdete v nápovede ABRA Flexi v časti Aktíva:

Pracovná oblasť - pod čiarou

Typy majetků

Táto možnosť vám umožní rozdeliť majetok do skupín definovaných tu podľa spoločných znakov, napr. odpisovaný a neodpisovaný, hmotný a nehmotný majetok, podľa účtu majetku, účtu odpisov, účtu klasifikácie, stredísk, zmlúv. Sú to všetky údaje, ktoré sú vyplnené v type majetku a nastavené podľa tohto typu na karte majetku.

Podľa iniciálneho nastavenia je povolené vyplniť názov typu aktíva až v 3 cudzích jazykoch. Typy aktív je možné vytvárať, existujúce typy aktív je možné meniť alebo odstraňovať.Pre niektoré typy aktív existuje základná predvoľba. Tieto nastavenia je však potrebné upraviť a doplniť podľa vlastných požiadaviek.Je možné napísať popisy týchto typov, vytvoriť rôzne poznámky.V tejto možnosti môžete exportovať údaje do programu Microsoft Excel (XLS).

Typy prenájmu

Táto možnosť umožňuje rozdeliť majetok obstaraný formou lízingu do definovaných skupín podľa spoločných charakteristík, napr. podľa typu (prevádzkový, finančný), podľa stredísk. Nastavujú sa časové rozlíšenie, záväzky, daňové náklady, DPH. To všetko sú údaje, ktoré sa nastavujú podľa tohto typu na karte majetku obstaraného formou lízingu.

Podľa iniciálneho nastavenia je povolené vyplniť názov typu prenájmu až v 3 cudzích jazykoch. Môžete vytvárať typy prenájmov, meniť existujúce prenájmy, odstraňovať prenájmy.Pre niektoré typy prenájmov existuje základná predvoľba. Tieto nastavenia je však potrebné upraviť a doplniť podľa vlastných požiadaviek.Je možné napísať popisy týchto typov, vytvoriť rôzne poznámky.V tejto možnosti môžete exportovať údaje do programu Microsoft Excel (XLS).

Skupiny popisov

Voliteľné skupiny obsahujú štandardné hodnoty definované platnou legislatívou, ktoré sú stanovené a nemožňujú sa meniť. K dispozícii je aj možnosť definovať vlastné neštandardné skupiny, ktoré je možné meniť, pokiaľ sa nepoužívajú pri vypĺňaní karty majetku.

Lokalita

Pomocou tohto zoznamu môžete presne definovať, kde sa majetok nachádza na karte majetku v troch kategóriách: objekt, sekcia a miestnosť. V tejto možnosti teda vytvoríte zoznam všetkých objektov, sekcií, miestností vašej firmy podľa toho, ako presne chcete mať uvedené umiestnenie majetku. Je možné napísať popis tohto miesta, vytvoriť rôzne poznámky. Zoznam môžete upravovať, vymazávať, triediť, tlačiť.V tejto možnosti môžete exportovať údaje do programu Microsoft Excel (XLS).

Súvisiace

Did this answer your question?