Reporty

Modul Reporty

Ota Rádl avatar
Written by Ota Rádl
Updated over a week ago

Modul Reporty ponúka rýchly prehľad dôležitých ukazovateľov a trendov v spoločnosti v niekoľkých pripravených reportoch:

Pri pripravených zostavách je možné vytvárať vlastné zostavy, ktoré umožňujú vlastný výber komponentov (grafy, zostavy, súhrny, ...) a sú usporiadané podľa potrieb používateľa, pričom zobrazujú individuálne vybrané účty, ich súčty a rozdiely alebo výsledky používateľských dopytov.

Komponenty

Reporty sa skladajú z komponentov, t. j. vzájomne nezávislých grafov, kľúčových ukazovateľov výkonnosti, zoznamov atď. umiestnených v samostatných oknách reportov.

Termín

Každá správa obsahuje určitú zložku. Poskytuje informácie o vybranom období a prípadne o stredisku, ku ktorému sa vzťahujú údaje v komponentoch grafu.Štandardne ponúka možnosť špecifikovať obdobie výberom jedného z pripravených typických období alebo zadaním vlastného rozsahu kalendárnych údajov. V nastaveniach komponentu je možné vypnúť špecifikáciu obdobia a ponechať túto možnosť len pre užívateľov s nastavovacími právami; komponent potom zobrazí v zostave len vybrané obdobie.Ak sa rozhodnete obmedziť aktuálnu prácu s ABRA Flexi na určité stredisko v ľavom stĺpci, toto stredisko sa nastaví pri otvorení zostavy aj v komponente Obdobie.

Grafy

Komponenty zobrazujúce vývoj hodnoty v čase vo vybranom období. Komponent zobrazuje tlačidlá na zmenu intervalu, v ktorom sa hodnota vykazuje, napr. rok, štvrťrok, mesiac, týždeň. Po stlačení tlačidla sa graf prekreslí. Ponúkané intervaly sa vyberajú podľa rozsahu vybranej periódy.Po nabehnutí kurzora myši na prvok grafu sa zobrazí definícia prvku (stĺpec, zložka stĺpca, bod krivky) a číselná hodnota vyjadrená prvkom.V prípade zložky grafu možno zobrazené údaje upraviť pomocou nastavení zložky a výrazov. Komponent môže tiež zobraziť výsledky požiadavky používateľa.

Kľúčové ukazovatele výkonnosti (KPI)

Komponenty ukazovateľa výkonnosti vždy zobrazujú stav v čase zobrazenia správy, výber obdobia nemá vplyv na zobrazené hodnoty.

Zprávy

Špeciálne pripravené zoznamy dokumentov alebo spoločností. Komponenty zobrazujú stav v okamihu zobrazenia správy, výber obdobia ich neovplyvňuje.

Práca s komponentmi

Komponenty možno v používateľských správach presúvať (potiahnutím záhlavia na novú pozíciu) alebo zmenšovať (potiahnutím pravého dolného rohu). Po každej vykonanej zmene sa v ľavom dolnom rohu na niekoľko sekúnd zobrazí tlačidlo Undo, po ktorom sa posledná zmena zruší a obnoví sa predchádzajúci stav.

Niektoré komponenty je možné nastaviť - od názvu až po zobrazované množstvo. Nastavenia sú prístupné prostredníctvom ponuky, ktorá sa rozbalí po kliknutí na tri bodky v pravom hornom rohu komponentu.

V pravom dolnom rohu zostavy sa zobrazí okrúhle tlačidlo +, ktoré slúži na pridanie ďalšej zložky do zostavy. Po jeho stlačení sa otvorí okno výberu komponentov. Po jeho výbere a stlačení tlačidla Pridať sa komponent pridá na koniec prehľadu. V prípade komponentov typu graf môže mať zmysel pridať ten istý komponent viackrát, pretože následné nastavenia umožňujú úplne zmeniť zobrazované premenné a, samozrejme, aj jeho názov.

Výnimkou súčasti Sezóna je možné odstrániť súčasti zo zostáv, táto možnosť je súčasťou ponuky v pravom hornom rohu súčasti.

Poznámka: V predvolenom nastavení je úprava zostáv a komponentov vyhradená pre používateľov s štandardnými rolami. Administrator a Super User, zmeny vykonané inými používateľmi sú len dočasné.

Súvisiace

Did this answer your question?