Typy ostatných pohľadávok

Ako pracovať s typmi ostatných pohľadávok

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

Typy ostatných pohľadávok

Všeobecné informácie o číselníkoch nájdete v kapitole Číselníky.

Typ dokumentu má tri funkcie:

  1. Určuje základné vlastnosti dokumentu.

  2. Rozdelí dokumenty do skupín.

  3. Ušetrí prácu pri vytváraní jednotlivých dokumentov tým, že umožňuje vopred definovať maximálne hodnoty pre typ dokumentu.

Základná predvoľba je pripravená. Toto nastavenie je však potrebné upraviť a pridať podľa vlastných požiadaviek.
Používa sa pri vystavovaní ostatných pohľadávok.

Soznam môžete spustiť v module Účtovníctvo v časti "Typy dokladov - Ostatné typy pohľadávok"

Na hornej lište tabuľky sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

.

Hlavný panel

Stlačením tlačidla "Nový" alebo klávesovej skratky Alt+N otvoríte formulár pre nový záznam.

Na hornej lište formulára sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

Skratka

Povinné pole, môže obsahovať maximálne 20 znakov. Hodnota musí byť jedinečná medzi záznamami.

Pri vytváraní dokumentu sa vo výberovom type zobrazí hodnota

Porúčame vám zvoliť čo najvýstižnejšiu skratku, aby ste mohli ľahšie rozlíšiť typy dokumentov v zozname.

Názov

Povinné pole, môže obsahovať až 255 znakov.

Všeobecne reprezentuje záznam v zostavách, tlačových zostavách alebo výberových zoznamoch, takže záznam by mal byť jednoznačne reprezentovaný.

Ak ste nastavili cudzie jazyky v úvodných nastaveniach, potom môžete vyplniť pole "Názov" vo vybraných cudzích jazykoch stlačením tlačidla "+". Tieto jazykové varianty názvu sa tlačia na dokumenty pri tlači v cudzích jazykoch. Stlačením tlačidla "-" zatvorte pole s cudzojazyčným názvom.

Séria dokumentov

Ručne alebo pomocou výberu zo zoznamu sérií dokumentov. Ak je hodnota vyplnená, pri vytváraní dokladu nebudete vyzvaní na výber radu dokladov. Zjednodušíte si tak účtovníctvo a vyhnete sa možnosti chyby pri vytváraní dokladu.

Každý typ dokumentu môže mať svoj vlastný rad dokumentov, ale aplikácia umožňuje používať jeden rad dokumentov pre viacero typov dokumentov.

Formulár je kvôli prehľadnosti rozdelený na niekoľko kariet:

  • Karta Účtovníctvo

  • Karta Text dokumentu

  • "Texty"

  • "Administratíva"

"Účtovníctvo"

Pole na karte "Účtovanie" sú voliteľné, ale ich nastavenie pre daný typ dokladu vám výrazne uľahčí prácu pri vytváraní ďalších pohľadávok. Najmä ak doklady vyhotovuje subjekt, ktorý nie je oboznámený s účtovníctvom. Dôkladne zvážte, či vynecháte hodnotu z typu dokumentu. To môže neskôr pridať veľa práce.

Dokument je účtovník

Ak začiarknete toto políčko, vytvorené doklady budú mať vplyv na účtovníctvo. Ak nechcete, aby vytvorené doklady vstupovali do účtovníctva, nechajte pole prázdne.

Hodnotu poľa je možné zmeniť len pred vytvorením prvého dokumentu tohto typu, potom je pole určené len na čítanie.

Účtovník MD

Pole je prístupné, ak je začiarknuté políčko Doklad je Účtovníctvo. Ručne alebo pomocou lupy vyberte zo zoznamu účtov. Účet sa vyplní v ostatných pohľadávkach v časti "Účet MD" v záložke Účtovníctvo a riadok DPH. Tým sa zjednoduší účtovníctvo. Tento účet môže prevádzkovateľ zmeniť.

Centrum

Ručne alebo pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte zo zoznamu stredísk. Stredisko sa vyplní do ostatných tvrdení na karte "Špecifikácie dokumentu". Toto stredisko môže prevádzkovateľ zmeniť.

Aktivita

Ručne alebo pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte zo zoznamu činností. Tento údaj sa vloží do ostatných pohľadávok v záložke "Špecifikácia dokladu". Túto činnosť môže prevádzkovateľ zmeniť.

Zmena

Ručne alebo pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte zo zoznamu mien. Pri vystavení faktúry sa pri tomto type faktúry okamžite nastaví požadovaná mena. Ak vyberiete CZK: česká koruna, nastaví sa vyplnenie záložky "CZK". Ak vyberiete cudziu menu, karta "Mena" sa nastaví tak, aby bola vyplnená.

Riadok kontrolného výkazu DPH

Platitelia DPH. Pole je nepovinné.

Vyberte riadok kontrolného výkazu ručne alebo pomocou lupy, ponúknu sa len riadky zodpovedajúce krajine a typu dokladu. Riadok nastavený pre daný typ dokladu sa prenesie do vytváraného dokladu na záložke Účtovný a riadok DPH v poli Riadok kontrolného výkazu DPH. Podľa riadku uvedeného v položkách dokumentu a v hlavičke dokumentu sa hodnoty načítajú do príslušných riadkov formulára Kontrolná správa.

Pri ukladaní budete upozornení, ak vybraný riadok kontrolného hlásenia nezodpovedá typu pohybu.

Krajina DPH

Pole je prístupné, ak je označený Dokument je účtovný doklad.

Hodnota sa automaticky nastaví na stav legislatívy, ktorý je uvedený v nastaveniach spoločnosti. Môžete vybrať iný štát zo zoznamu štátov, ak ste v danom štáte registrovaný pre DPH. Podľa hodnoty tohto poľa bude vytvorený doklad zahrnutý do evidencie DPH.

Predpis príspevku [Dal]

Pole je prístupné, ak je označená možnosť Dokument je účtovný. Uľahčuje zaúčtovanie vystavených faktúr. Ručne alebo pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte z ponuky Predpis faktúry.

Intrastat karta

Intrastat je elektronický systém zberu údajov povinný pre všetky členské štáty Európskej únie. Táto karta umožňuje zaznamenávať všetky potrebné údaje.

Krajina odoslania

Krajina, z ktorej bol výrobok odoslaný.

Krajina určenia

Krajina, do ktorej sa má výrobok dodať. Vyplňte, ak účtenka obsahuje položky, ktoré ste odoslali vy, účtovaná spoločnosť. V prípade, že sa tovar vyváža do tretej krajiny a pri opustení územia Českej republiky (v prípade slovenskej legislatívy) ešte nie je prepustený do jedného z vývozných colných režimov, pretože toto prepustenie vykonajú colné orgány v inom členskom štáte Európskej únie, vyplňte v tomto členskom štáte.

Štát pôvodu

Štát pôvodu výrobku. Vyplňte, ak doklad obsahuje položky, ktorých ste príjemcom. V prípade obchodu s treťou krajinou, keď bol tovar prepustený do voľného obehu v inom členskom štáte Európskej únie pred prijatím v Českej republike (na Slovensku v prípade slovenskej legislatívy), vyplňte v tomto členskom štáte.

Krajina pôvodu

Krajina pôvodu výrobku.

Transakcia

Vyberte príslušnú transakciu z rozbaľovacieho zoznamu; hodnoty sa ponúkajú z ponuky Nástroje - Slovníky - Intrastat - Obchodné transakcie.

Dodacie podmienky

Vyberte podmienku doručenia z rozbaľovacieho zoznamu; hodnoty sa ponúkajú v ponuke Nástroje - Číselníky - Intrastat - Podmienky doručenia.

Typ dopravy

Vyberte spôsob dopravy z rozbaľovacieho zoznamu; hodnoty sa ponúkajú v ponuke Nástroje - Slovníky - Intrastat - Spôsob dopravy.

Špeciálne pohyby

Podmienky sa ponúkajú v ponuke Nástroje - Slovníky - Intrastat - Špeciálne pohyby.

Tab "Texty na dokument"

Použitie údajov vyplnených na tejto karte uľahčuje následné vyplňovanie dokladov pri ich vystavovaní.

Opis dokumentu

Vyplnený text sa prenesie do ostatných pohľadávok daného typu v poli "Popis" v ľavom hornom paneli a potom do tabuľky dokladu.

Záložka Texty

Karta "Texty" obsahuje všetky číselníky, všetky zoznamy. Existujú dve polia, do ktorých môžete vyplniť údaje podľa svojich potrieb. Ich vyplnenie nie je povinné.

Popis

Môžete uviesť podrobnejší opis.

Poznámka

Poznámka sa používa na upozornenie operátora na zvláštnosť záznamu alebo na čo by si mali dať ostatní používatelia pozor pri "manipulácii" so záznamom.

Správa karty

Záložka Administrácia obsahuje údaj o platnosti a tiež viditeľnosti daného záznamu v číselníku v účtovných obdobiach. Platnosť záznamu sa označuje rozsahom účtovných období. V rozsahu zadaných účtovných období je záznam platný, v ostatných obdobiach je záznam neplatný a v číselníku (zozname) sa vôbec neobjaví. Obmedzením platnosti môžete zabezpečiť, aby sa pri bežnom používaní číselníka nezobrazovali záznamy, ktoré sa už nepoužívajú. Na rozdiel od časovej platnosti záznamov nie je možné vybrať rozsah účtovných období, ktorý by ani čiastočne nezodpovedal aktívnemu účtovnému obdobiu.

Vzhľadom na to, že platnosť záznamu sa vzťahuje na účtovné obdobia, možno ho použiť aj pre fiškálne účtovné obdobia.

platné od

Vyberte obdobie účinnosti záznamu pomocou rozbaľovacieho zoznamu zo zoznamu účtovných období.

platné do

Vyberte dátum platnosti záznamu pomocou rozbaľovacieho zoznamu zo zoznamu účtovných období.

Ak chcete, aby záznam platil neobmedzene, nechajte polia platné od a platné do prázdne (ak chcete odstrániť už vybranú hodnotu, stlačte kláves Del). Záznam sa potom bude dať použiť vo všetkých účtovných obdobiach. Jedno z polí je možné ponechať bez zvolenej hodnoty a neobmedziť tak začiatok alebo koniec platnosti záznamu.

Ak v poliach platné od a platné do vyberiete rovnaké účtovné obdobie, záznam sa môže použiť len v tomto účtovnom období (pozri účtovné obdobie v záhlaví bočnej navigácie).

Objednávka položiek na tlač

Na vytlačenom dokumente sú položky dokumentu uvedené v poradí, v akom boli do dokumentu pridané. Ak chcete na vytlačenom dokumente uviesť položky v inom poradí, môžete použiť rozbaľovací zoznam na výber poradia:

- Podľa poradia - zoradené podľa hodnoty poľa Order vzostupne

- Podľa názvu - zoradené podľa hodnoty poľa Názov, vzostupne, položky bez názvu na konci

- Podľa kódu - zoradené podľa hodnoty poľa Kód, vzostupne, položky bez kódu na konci

Primárny typ dokumentu

Označí upravovaný typ dokumentu ako primárny. Tento primárny typ dokladu sa vyberie pri vytváraní nového dokladu, ak je v nastaveniach firmy, na záložke Moduly, záložka Účtovníctvo pre príslušné doklady vybraný Primárny. Tento spôsob špecifikácie je obzvlášť užitočný pri vystavovaní najmä jedného typu dokumentu.

Did this answer your question?