Čítačky čiarových kódov

Práca so snímačmi čiarových kódov v ABRA Flexi

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

Čítačky čiarových kódov

Pri práci so systémom ABRA Flexi môžete používať aj snímače čiarových kódov. Umožňujú rýchlo a jednoducho pridávať skladové položky do skladových dokladov, faktúr vydaných, skladových zásob, faktúr prijatých a pokladničných dokladov. Systém berie do úvahy aj to, že čítačku nebudete mať vždy pripojenú k počítaču. Preto sa v nastaveniach spoločnosti v záložke Ostatné nastavujú parametre pre manuálne používanie čítačky. Predvolené nastavenie je "Ctrl + F10" (t. j. súčasné stlačenie dvoch klávesov CTRL+F10). Pre pripojenie čítačky Honeywell od spoločnosti Metrologic je pridaná aj možnosť použiť kombináciu "Ctrl + Shift + B". To umožňuje používať viacero čítačiek bez akéhokoľvek prepínania v nastaveniach.

Ak vám táto metóda nevyhovuje, môžete si vybrať iný kláves alebo inú kombináciu klávesov. Nepoužívajte samostatné klávesy F9 a F10, ktoré sú vyhradené pre iné funkcie ABRA Flexi.

Technické nastavenia čítačky

Čítačka funguje ako virtuálna klávesnica - po prečítaní kódu simuluje stlačenie klávesnice. Túto simuláciu je však potrebné nastaviť.

Nastavte čítačku takto:

  • pred čítaním pošlite F8 (tento kód nastavte aj v Company/Settings/)

  • odoslanie klávesov z numerickej časti klávesnice (KeyPad)

  • po prečítaní stlačte kláves Enter (posunutie riadku - zvyčajne je už prednastavené)

Pre kláves F8 je potrebné urobiť nasledovné:

  • program

  • nastaviť prefix 1

  • Kód znaku F8 - zvyčajne 151 (jednociferné číslo)

  • program

Pre ABRA Flexi sme testovali čítačky: Honeywell Eclipse MS5145 (variant USB) a niektoré modely čítačiek Virtuos. Tu sú kompletné postupy nastavenia čítačky:

Stiahnite si príručku, vytlačte ju a potom ju celú naskenujte pomocou skenera. Ako prefix sa nastaví klávesová skratka Ctrl+F10.


Praktické použitie

Cenník

Najprv musíte priradiť čiarové kódy všetkým položkám, pre ktoré chcete používať čiarové kódy. Pripojte čítačku k počítaču a otvorte formulár pre novú cenovú položku. Vyplňte všetky potrebné údaje a pomocou čítačky naskenujte čiarový kód položky. Tento údaj sa automaticky vyplní v poli "EAN" na karte "Rozšírené". V prípade, že nemáte k počítaču pripojený skener, môžete čiarový kód zadať ručne - buď jeho zadaním priamo do poľa "EAN", alebo prostredníctvom dialógového okna po stlačení klávesov "Ctrl+F10" alebo "Ctrl+Shift+B" alebo klávesov, ktoré ste nastavili v úvodných nastaveniach.

Snímač čiarového kódu môžete použiť aj pri nastavovaní balíka na karte "Ďalšie špecifikácie". V tomto prípade musíte vždy umiestniť kurzor do poľa "EAN" príslušného riadku.

Dokumenty

Barkové kódy môžete použiť v skladových účtenkách, faktúrach vydaných, faktúrach prijatých a pri pokladničných dokladoch. Otvorte dokument, do ktorého chcete pridať položky z cenníka. V dokumente musia byť vyplnené všetky požadované informácie. Teraz odstráňte čiarový kód položky, ktorú chcete pridať do dokladu - tým sa otvorí nová položka dokladu, ktorá obsahuje údaje z cenníka - nákupnú alebo predajnú cenu. Týmto spôsobom uložíte množstvo 1 MJ. Počet kliknutí na čiarový kód je počet MJ, ktoré sa uložia. pre rýchlejšie získanie väčšieho množstva MJ použite kláves F10. Otvorí sa dialógové okno, v ktorom vyplníte množstvo, potvrdíte a načítate (alebo ručne vyplníte) čiarový kód.

Potvrdením tohto dialógového okna tlačidlom "OK" sa zobrazí nová položka dokladu, ktorá obsahuje údaje z ceny - nákupnú alebo predajnú cenu a zadané množstvo.

Ak potrebujete upraviť nákupnú alebo predajnú cenu, môžete použiť snímač čiarového kódu rovnakým spôsobom, ako keď otvoríte formulár pre novú položku, kde môžete priamo upravovať ceny.

Poznámka: Ak sa počas používania skenera zobrazí chybové alebo informačné dialógové okno, načítané kódy sa ignorujú, kým sa dialógové okno nezatvorí.

Problémy a riešenia
Chybné čítanie číslic čiarového kódu

Ak používate inú ako českú alebo anglickú klávesnicu, môžu sa pri načítaní čiarového kódu namiesto číslic zobraziť iné znaky, čo je spôsobené odlišným rozložením znakov na vašej klávesnici. Ak chcete tento problém vyriešiť, nastavte čítačku tak, aby posielala číslice prostredníctvom numerickej časti klávesnice. (Pre čítačku Metrologic je táto možnosť uvedená v Príručke konfigurácie jednoriadkovej čítačky MetroSelect na strane 60 pod názvom Posielať čísla ako údaje z klávesnice)

.

Chýbajú prvé znaky čiarového kódu

Vo veľmi zriedkavých prípadoch sa môžu stratiť prvé znaky čiarového kódu. Je to spôsobené tým, že čítačka odošle údaje skôr, ako program stihne otvoriť vstupné dialógové okno na zachytenie čiarového kódu. V tomto prípade je potrebné nastaviť väčšie oneskorenie medzi odoslaním jednotlivých znakov do čítačky. (Pre čítačku Metrologic je táto možnosť uvedená v príručke MetroSelect Single-Line Configuration Guide na strane 31 pod názvom Data Transmission Delay)

.

Did this answer your question?