Skupiny spoločností

Ako pracovať so skupinami spoločností

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

Skupiny spoločností

Obchodní partneri - skupiny spoločností

Formulár rozdeľuje spoločnosti do skupín, ktoré majú spoločné charakteristiky. Pred vytvorením skupín spoločností je vhodné mať pripravenú štruktúru rozdelenia spoločností do skupín - napr. podľa tovaru, s ktorým obchodujete, podľa typu obchodného vzťahu, podľa regiónu atď. Pre každú skupinu môžete určiť účet dodávateľa/odberateľa. Používajú sa na zjednodušenie účtovania a používajú sa pri napĺňaní adresára.

Zoznam môžete spustiť v module "Obchodní partneri" v rámci možnosti "Obchodné skupiny".

Na hornej lište tabuľky sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

.

Hlavný panel

Stlačením tlačidla "Nový" alebo klávesovej skratky Alt+N otvoríte formulár pre nový záznam.

Na hornej lište formulára sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

Skratka

Povinné pole, môže obsahovať maximálne 20 znakov. Hodnota musí byť jedinečná medzi záznamami.

Zkratka (tiež kód) je skrátené označenie skupiny.

Na vyjadrenie vlastnosti zadanej skupiny sa odporúča zvoliť skratku. Potom nemusíte premýšľať o tom, čo skupina znamená.

Názov

Povinné pole, môže obsahovať až 255 znakov

Všeobecne predstavuje záznam v prehľadoch, tlačových zostavách alebo zoznamoch na výber, takže záznam by mal byť reprezentovaný jedinečným spôsobom.

Ak ste nastavili cudzie jazyky v úvodných nastaveniach, potom stlačením tlačidla "+" môžete vyplniť pole "Názov" vo vybraných cudzích jazykoch. Tieto jazykové varianty názvu sa tlačia na dokumenty pri tlači v cudzích jazykoch. Stlačením tlačidla "-" zatvorte pole s cudzojazyčným názvom.

Karta Základné informácie

Primárne účty

Čo je primárny účet

  • Pri vydanej faktúre ide o účet na strane MD - zvyčajne účet 311... - Pohľadávky z obchodného styku.
    Zadanie tohto "primárneho" účtu môže obsluhe uľahčiť rozmýšľanie, ktorý účet odberateľa vybrať, najmä ak chcete sledovať určité skupiny firiem samostatne v analytickom členení. Po otvorení formulára faktúry sa v záložke "Účtovníctvo a riadok DPH" nastaví účet MD podľa typu vystavenej faktúry. Ak vyberiete firmu z určitej skupiny firiem, kde tento primárny účet bude mať napríklad inú analytiku, do formulára faktúry sa pridá účet zo skupiny firiem a faktúra sa zaúčtuje na tento účet.

  • Pri prijatej faktúre je to účet na stránke Dal - zvyčajne 321... - Záväzky z obchodného styku.
    Zadanie tohto "primárneho" účtu môže obsluhe uľahčiť premýšľanie, ktorý dodávateľský účet vybrať, najmä ak chcete v analytickom členení sledovať niektoré skupiny firiem samostatne. Po otvorení formulára faktúry sa v záložke "Účtovníctvo a riadok DPH" nastaví účet Dal podľa typu prijatej faktúry. Ak vyberiete firmu z určitej skupiny firiem, kde tento primárny účet bude mať napríklad inú analytiku, do formulára faktúry sa pridá účet zo skupiny firiem a faktúra sa zaúčtuje na tento účet.

  • Pri vystavených faktúrach
    zadáte účet z účtovného rozvrhu ručne alebo ho vyberiete pomocou lupy, zvyčajne účet 311...

  • Pri prijatých faktúrach
    zadajte účet z účtovného rozvrhu ručne alebo ho vyberte pomocou lupy, zvyčajne účet 321...

Malý príklad pre vystavené faktúry

Máte definované analytické účty:

  • 311001 - Domáci zákazníci

  • 311002 - Zákazníci EÚ

  • 311003 - Ostatní zákazníci

  • 311004 - Kupujúci v hotovosti

Vytváranie skupín spoločností:

  • "Domáci predplatitelia"

  • "Zákazníci EÚ"

  • "Ostatní predplatitelia"

a pre každú skupinu zadáte príslušný primárny účet.
Pre všetky faktúry máte jeden typ vystavenej faktúry, kde zadáte MD 311004.

Vytvoríte vydanú faktúru, v záložke "Účtovníctvo a riadok DPH" sa pole "MD účet" automaticky vyplní účtom 311004, po výbere odberateľa sa program pozrie do nastavení príslušnej skupiny firiem a automaticky vyplní pole "MD účet" primárnym účtom zo skupiny firiem, do ktorej vybraný odberateľ patrí. Pri faktúrach pre zákazníkov z EÚ program automaticky vloží účet "311 002" atď. Ak je vystavená faktúra, v ktorej nie je vyplnený odberateľ, účet 311004 zostane v poli "Účet MD".

Texty na karte

Karta "Texty" obsahuje všetky číselníky, všetky zoznamy. Existujú dve polia, do ktorých môžete vyplniť údaje podľa svojich potrieb. Ich vyplnenie nie je povinné.

Opis

Môžete uviesť podrobnejší opis.

Poznámka

Poznámka sa používa na upozornenie operátora na zvláštnosť záznamu alebo na čo by si mali dať ostatní používatelia pozor pri "manipulácii" so záznamom.

Správa karty

Záložka "Správa" obsahuje údaj o časovej platnosti a tiež viditeľnosti daného záznamu v číselníku (zozname). Platnosť záznamu je daná rozsahom kalendárnych rokov. V rozsahu zadaných rokov je záznam platný, v ostatných rokoch je záznam neplatný a záznam sa v číselníku vôbec nezobrazí. Obmedzením platnosti zabezpečíte, aby používateľ nebol zdržovaný pri bežnom používaní kódovníka prezeraním záznamov, ktoré sa už nepoužívajú.

Vzhľadom na to, že doba platnosti je založená na kalendárnych rokoch, nezodpovedá fiškálnym účtovným obdobiam.

Platí od

Kalendárny rok začiatku záznamu.

platné do

Kalendárny rok ukončenia platnosti záznamu

Ak požadujete neobmedzenú platnosť záznamu, nemeňte predvolenú hodnotu "0" v poli Platnosť od a hodnotu "9999" v poli Platnosť do. Záznam bude potom použiteľný vo všetkých kalendárnych rokoch a v zozname sa objaví v každom kalendárnom roku.

Ak vyplníte polia Platí od a Platí do údajom "2016", záznam bude použiteľný len v roku 2016, t. j. bude viditeľný v zozname len v tomto roku (pozri účtovné obdobie bočné navigačné záhlavie)

Did this answer your question?