Zobrazenie vlastných výstupov v grafe - WUI

Ako zobraziť výstup používateľského dotazu v grafe vo webovom rozhraní?

Petr Pech avatar
Written by Petr Pech
Updated over a week ago

Vitajte v návode na zobrazenie výsledku používateľského dotazu v grafe.

Najskôr musíte skontrolovať, či vaša licencia zahŕňa možnosť používať modul používateľských dotazov. Používateľské dotazy a ich vytváranie sú k dispozícii až od variantu Premium. Ak máte tento variant, užívateľské dotazy nájdete v prehľade všetkých agend.

Vytvorenie používateľských dotazov si môžete objednať ako spoplatnenú akciu priamo u nás. Výstupom pre vás je vždy tabuľka, ktorej výstup môžete zobraziť v grafe. V tomto prípade je možné dotaz použiť aj v nižšom variante.

Prejdime k prvému kroku - vytvoreniu používateľského dotazu. Nebudeme sa podrobne zaoberať samotným vytváraním kódu užívateľského dotazu - vyžaduje si to pokročilejšie znalosti jazyka SQL (PostgreSQL) a databázy ABRA Flexi.

V prvom kroku otvoríme modul Dotazy používateľov. Kde ju nájdete, vidíte na obrázku vyššie. Ako vždy používame tlačidlo Nový. Zobrazí sa okno na úpravu používateľského dotazu.

Budeme pracovať s používateľským dotazom, ktorý zobrazuje náklady, výnosy a predajné marže za vami definované obdobie. Vstupnými parametrami sú preto dátumy od a do.

Pre inšpiráciu a testovacie účely môžete skopírovať a použiť kód dotazu uvedený vyššie. Pri vytváraní dotazu vám pomôže dokumentácia k databáze PostgreSQL a štruktúra databázy Flexi.

select date_part('Month', f.datvyst) as month, sum(f.sum total) as yield, sum(f.sumnaklady) * (-1) as cost, (sum(f.sum total) - sum(f.sumnaklady)) as difference,ROUND((sum(f.sum total) - sum(f.sumnaklady)) / sum(f.sumcelkem),2) * 100 as percentofrom ddoklfak as fleft join aaddressar a on a.idfirmy = f.idfirmywhere f.module = 'FAV' and f.sumcelkem != 0 and f.datvyst between '<>' and '<>'group by date_part('Month', f.datvyst)order by date_part('Month', f.datvyst)


Po vložení kódu do poľa Query môžeme vytvoriť vlastnosti (výstupné stĺpce). V súčasnosti sa to dá urobiť len manuálne vo webovom rozhraní.

V aplikácii na ploche je k dispozícii tlačidlo Vytvoriť vlastnosti. Tlačidlo vytvorí stĺpce príslušného dotazu v súlade s hodnotami selektora. Vo webovej aplikácii sa v súčasnosti musia vlastnosti vytvárať ručne.

Môžete zmeniť názov, dátový typ(Type) a ďalšie vlastnosti (stĺpce). Dá sa však povedať, že tento krok za vás urobí tlačidlo Vytvoriť vlastnosti.

Dotaz môžeme spustiť (tlačidlo Spustiť dotaz) bez toho, aby sa zobrazil v grafe. Výstupom bude tabuľka.

Ďalším krokom v našom prípade bude vytvorenie vstupných parametrov používateľského dotazu. Môžeme to urobiť na karte Parametre.

Parameter môžeme vytvoriť na ľubovoľnom mieste v kóde. V našom prípade sa bude nachádzať v podmienke kde. Položka musí byť v tvare <<datOd>> , v prípade dátumu musí byť vnorená do apostrofov, t. j. "<<datOd>>".

Ak otvoríme editáciu parametra (tlačidlo Zmeniť), môžeme určiť jeho dátový typ podobne ako pri vlastnostiach. Môže to byť obyčajný text, číslo, dátum, aktuálne označený záznam alebo napríklad existujúci objekt v jednej z tabuliek. V neposlednom rade môžeme určiť jeho predvolenú hodnotu.

Po uložení parametra by sme mali byť vo fáze, keď je používateľský dotaz pripravený premietnuť svoj výstup do grafu na tabuli webového rozhrania.

Najprv vytvoríme nové pole na nástenke. Urobíme to pomocou rozbaľovacieho zoznamu vedľa tlačidla Nový z pozície nástenky.

A vyberieme možnosť Výsledky používateľského dotazu. Kliknutím na tlačidlo"+" sa políčko okamžite pridá na nástenku a vy sa môžete vrátiť na nástenku.

Po vytvorení otvoríme jeho nastavenia priamo z pozície nástenky a vyberieme príslušný používateľský dotaz. V našom prípade je to dotaz OBRAT/MESIC.

Prvé dve polia sa používajú na pomenovanie grafu a na výber používateľského dotazu.

Tretie pole sa používa na zadanie vstupných parametrov. Tu uvedené parametre používateľského dopytu sa musia zhodovať so skutočnými parametrami používateľského dopytu, t. j. ich kód musí byť presne dodržaný - v našom prípade datOd, datDo.

V súčasnosti nie je možné zadávať používateľské požiadavky vo forme premenných v grafe. Parametre je potrebné zadať "priamo", pozri obrázok. Preto musíte prejsť do nastavení grafu, aby ste mohli zmeniť zadané parametre.

Hodnoty pred rovnicou sa vzťahujú na kódy parametrov používateľského dotazu.

Názvy sérií alebo ich kódy sa musia zhodovať s kódmi vlastností používateľského dotazu. Všetky by mali mať rovnaký typ údajov, aby na osi Y bola len jedna jednotková hodnota.

Názvy sérií musia byť vo formáte - value=name;type

Ďalšie pole určuje, či sa má zobraziť graf alebo tabuľka.

Pole Typ grafu sa používa na výber typu grafu, ak je vybratá možnosť Zobrazenie grafu.

Hodnota na osi X môže byť vždy len 1. V našom prípade ide o mesiac, takže pre každý mesiac budú existovať jedinečné hodnoty príjmov, výdavkov a rozdielov.

Môžeme tiež určiť typ údajov v rade (v našom prípade desatinné čísla) a zvoliť veľkosť v grafe. Pre naše potreby môžeme vybrať veľký graf.

Po uložení by sa mal zobraziť požadovaný výstup.

Graf, podobne ako iné výstupy, reaguje na interakciu s kurzorom. Môžete tak zobraziť konkrétne hodnoty.

Did this answer your question?