Štandardná účtovná osnova

Pre každý typ organizácie existuje štandardná účtovná osnova. Predpisuje zoznam syntetických účtov.

Zuzana Sýkorová avatar
Written by Zuzana Sýkorová
Updated over a week ago

Standardná účtovná osnova

Všeobecné informácie o číselníkoch nájdete v kapitole Nastavenie základných parametrov, časť Číselníky.

Pre každý typ organizácie existuje štandardná účtovná osnova. Tým sa predpisuje zoznam syntetických účtov. Preto je tento zoznam kompletne naplnený a je naň naviazaný predpis pre tvorbu štandardných výkazov, ako sú súvaha, výkaz ziskov a strát. Užívateľ nemôže upravovať ani mazať existujúce zápisy (výnimkou sú pripravované podsúvahové účty účtovej triedy 7). Je možné pridať vlastné syntetické súvahové a podsúvahové účty.

Tento zoznam sa používa pri vytváraní vlastného účtovného plánu.

Soznam môžete spustiť v ponuke "Nástroje" v rámci možnosti "Denníky -> Štandardná účtovná osnova".

Na hornej lište tabuľky sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

.

__________________________________________________________________

Hlavný panel

Stlačením tlačidla "Nový" alebo klávesovej skratky Alt+N otvoríte formulár pre nový záznam.

Na hornej lište formulára sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu."

  • Syntetický účet:Trojmiestne číslo syntetického účtu.

  • Názov: Povinné pole, môže obsahovať maximálne 255 znakov. Všeobecne predstavuje záznam v zostavách, tlačových zostavách alebo výberových zoznamoch, takže záznam by mal byť jednoznačne reprezentovaný. Ak ste nastavili cudzie jazyky v úvodných nastaveniach, po stlačení tlačidla

môžete vyplniť pole "Názov" vo vybraných cudzích jazykoch. Tieto jazykové varianty názvu sa tlačia na dokumenty pri tlači v cudzích jazykoch. Stlačte tlačidlo

zatvorenie polí pre názov v cudzích jazykoch.

__________________________________________________________________

Záložka Základné informácie

__________________________________________________________________

Typ účtu

Použite nasledujúce možnosti a vyberte si z ponúkaných možností:

  1. súvaha:Tento typ sa nastavuje pre účty účtovej triedy 1-4. Údaje sa prenášajú do súvahy. Pre tento typ účtu je možné v poli "Typ účtu" nastaviť nasledovné:

  • aktívne

  • pasívne

  • aktívne + pasívne (možnosť)

  • aktívne/pasívne (možnosť)

  • pasívne - h. výsledok

2. Výsledok: Tento typ je nastavený pre účty účtovej triedy 5 + 6. Údaje sa prenesú do výkazu ziskov a strát. Pre tento typ účtu je možné v poli "Typ účtu" nastaviť nasledovné:

  • náklady

  • príjmy

3. Uzávierka:Tento typ sa používa pri uzatváraní účtov starého roka a otváraní účtov nového roka. Ide o účty 701, 702, 710. Pre tento typ účtu je možné v poli "Typ účtu" nastaviť nasledovné:

  • otvorenie knihy - pre účet 701

  • závierka knihy - pre účet 702

  • prevod zisku alebo straty - pre účet 710

4. podsúvahové účty: Na podsúvahových účtoch účtových skupín 75 až 79 sa sledujú dôležité skutočnosti, ktorých znalosť je nevyhnutná na posúdenie majetkovej situácie účtovnej jednotky. Ide najmä o využívanie cudzieho majetku, ku ktorému účtovná jednotka nemá vlastnícke práva, atď. Pre tento typ účtov nemožno nastaviť pole "Typ účtu".

5. V rámci subjektu: Tento typ vyberte, ak požadujete sledovať niektoré údaje v rámci vnútroorganizačného účtovníctva. Formu, organizáciu a zameranie interného účtovníctva určuje účtovná jednotka. Pre tento typ účtov nemožno nastaviť pole "Typ účtu".

__________________________________________________________________

Typ účtu

Použite nasledujúce možnosti na výber:

  • Aktívny:Tento typ účtu predstavuje aktíva spoločnosti a nachádza sa na strane aktív súvahy. Používa sa pre "Typ účtu": súvaha

    .

  • Pasívny: Tento typ účtu predstavuje dlhy firmy a nachádza sa na strane pasív súvahy. Používa sa pre "Typ účtu": súvaha

    .

  • Aktívny + pasívny (možnosť): Tento typ sa používa pri účtoch 220, 221 - Bankové účty, pretože tento syntetický účet sa môže používať ako aktívny (vo väčšine prípadov), ale aj ako pasívny (napr. úver). Preto si pri vytváraní vlastného rozvrhu účtu musíte vybrať, či je tento účet aktívny alebo pasívny. Používa sa pre "Typ účtu": súvaha

  • Aktívny/Pasívny (podľa zostatku): Tento typ sa používa pre niektoré účty v účtovej triede 3, ktoré možno klasifikovať ako aktívne alebo pasívne podľa zostatku. V závislosti od hodnoty súvahy sa potom klasifikujú ako aktíva alebo pasíva v súvahe. Používa sa pre "Typ účtu": súvaha

  • Pasívny - h. Výsledok hospodárenia: Tento typ sa používa pre účet 431 - Výsledok hospodárenia v schvaľovacom konaní, pretože sa v súvahe zaraďuje na stranu pasív (so znamienkom + alebo -). Používa sa pre "Typ účtu": Súvaha

    .

  • Výdavky: Tento typ účtu je nastavený pre účty v účtovej triede 5, zostatky týchto účtov sú vo výkaze ziskov a strát. Používa sa pre "Typ účtu": zisk a strata

  • Výnosy: Tento typ účtu je nastavený pre účty v účtovej triede 6, zostatky týchto účtov sú vo výkaze ziskov a strát. Používa sa pre "Typ účtu": zisk a strata

záver knihy

Tento typ účtu je nastavený pre účet 702 - Konečný účet súvahový, používa sa pri uzatváraní súvahových účtov starého roka.

Používa sa pre "Typ účtu": uzavretie

  • Prevod zisku a straty:Tento typ účtu je nastavený pre účet 710 - Účet ziskov a strát, používa sa pri uzávierke pri uzatváraní účtov ziskov a strát starého roka. Používa sa pre "Typ účtu": uzávierka

otvorenie účtovnej knihy

Tento typ účtu je nastavený pre účet 701 - Začiatočný súvahový účet, používa sa pri uzávierke pri otváraní súvahových účtov nového roka.

Používa sa pre "Typ účtu": uzavretie

__________________________________________________________________

Bilancia trate

Sledovanie zostatku: pre účet 311 - Pohľadávky z obchodného styku a 321 - Záväzky z obchodného styku je nastavené

a to znamená, že tieto účty v rozpis účtov sa takto nastaví automaticky, môžete ich spárovať a zobrazia sa v reporte "Balance", čo je report neuhradených pohľadávok a záväzkov.

__________________________________________________________________

Záložka Texty

Karta "Texty" obsahuje všetky číselníky, všetky zoznamy. Existujú dve polia, do ktorých môžete vyplniť údaje podľa svojich potrieb. Ich vyplnenie nie je povinné.

  • Opis: Môžete uviesť podrobnejší opis.

  • Poznámka: Poznámka sa používa na upozornenie operátora na zvláštnosť záznamu alebo na čo by si mali dať ostatní používatelia pozor pri "manipulácii" so záznamom.

__________________________________________________________________

Správa karty

Túto kartu je možné vyplniť len pre položky, ktoré pridáte sami.

Záložka "Administrácia" obsahuje údaj o časovej platnosti a tiež viditeľnosti danej položky v číselníku (zozname). Platnosť záznamu je daná rozsahom kalendárnych rokov. V rozsahu zadaných rokov je záznam platný, v ostatných rokoch je záznam neplatný a záznam sa v číselníku vôbec nezobrazí. Obmedzením platnosti zabezpečíte, aby používateľ nebol zdržovaný pri bežnom používaní kódovníka prezeraním záznamov, ktoré sa už nepoužívajú.

Keďže dátum skončenia platnosti je založený na kalendárnych rokoch, nezodpovedá fiškálnym účtovným obdobiam.

  • Účinnosť od:Kalendárny rok začiatku záznamu.

  • platné do: Kalendárny rok od skončenia platnosti záznamu.

Ak požadujete neobmedzenú platnosť záznamu, nemeňte predvolenú hodnotu "0" v poli Platnosť od a hodnotu "9999" v poli Platnosť do. Záznam bude potom použiteľný vo všetkých kalendárnych rokoch a v zozname sa objaví v každom kalendárnom roku.

Ak vyplníte polia Platí od a Platí do hodnotou "2016", záznam bude použiteľný len v roku 2016, t. j. bude viditeľný v zozname len v tomto roku (pozri účtovné obdobie bočné navigačné záhlavie)

__________________________________________________________________

Súvisiace

Did this answer your question?