Uzavretie obdobia

Uzavretie účtovného obdobia v ABRA Flexi

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

Inicializácia ďalšieho účtovného obdobia

Pre správnu funkčnosť aplikácie v novom účtovnom období je potrebné vykonať operácie ukončenia a inicializácie. Nižšie popisujeme, ako vykonať uzávierku obdobia, a ďalšie informácie sú k dispozícii v časti Účtovanie a nastavenie nového účtovného obdobia. Jednou zo základných častí je:

Účtovanie - začatie ďalšieho účtovného obdobia (môže sa opakovať)

Formulár uzatvára účtovné obdobie a prenáša zostatky účtov do nasledujúceho účtovného obdobia ako počiatočné. Inicializáciu je potrebné zopakovať pri zmene obdobia, napr. pri oprave faktúry vystavenej za rok 2019.

Táto možnosť prenáša potrebné zostatky do nového roka, ale môžete pokračovať v opravách v predchádzajúcom období. Túto možnosť môžete spustiť opakovane, kedykoľvek to budete potrebovať. Nemusíte sa obávať duplicity uzatváracích operácií.

Ročný sprievodca uzávierkou.

Po výbere možnosti "Inicializovať nasledujúce účtovné obdobie" v module "Účtovníctvo" program zobrazí dialógové okno na definovanie potrebných parametrov.

Účtovné uzávierkové operácie

Definujete účty pre nasledujúce operácie:

  • Zaúčtovanie záverečného účtu

  • Otvárací účet účtovnej knihy

  • Účet prevodu zisku

  • Zúčtovanie zisku alebo straty v rámci schvaľovania

Prevod zásob

Aby ste inicializovali počiatočné stavy zásob v novom účtovnom období, začiarknite túto možnosť. Program sprístupní nasledujúce parametre potrebné na inicializáciu.

Vylúčte karty s nulovým zostatkom

Karty s nulovým zostatkom v MJ a CZK nebudú prevedené.

Počet dní bez pohybu na vynechanie

Táto možnosť súvisí s predchádzajúcim parametrom. Tým sa stanovuje minimálny "vek" nepoužívaných kariet. Tým sa predíde situácii, keď "vyprázdnite" kartu tovaru/materiálu týždeň pred ukončením obdobia a program by ju nepreniesol na ďalšie použitie.

Potvrdenie vynechaných kariet

Táto možnosť vám umožní "sledovať" proces prenosu a individuálne kontrolovať, ktoré karty sa majú preskočiť. Tento spôsob konverzie nie je vhodný, ak sklad obsahuje tisíce položiek.

Zrušenie nepoužívaných starých kariet v novom účtovnom období

Táto možnosť vám umožní vyradiť karty v novom účtovnom období, ktoré sem prišli omylom. Príkladom môže byť kompletný prevod zásob bez vynechania starých "ležiakov", pričom je potrebné túto chybu opraviť.

Leasing

Záväzky z lízingových splátok sa generujú osobitne pre každé účtovné obdobie.

Typ dokumentu na generovanie záväzkov na splácanie lízingu

Typ dokladu záväzkov umožní pre každé účtovné obdobie zadať účtovné parametre a vygenerovať interné číslo dokladu.

Prevod zostatku zásob do nasledujúceho účtovného obdobia

Aktuálny stav zásob (skladové karty) je uložený v súbore, ktorý má pre každé účtovné obdobie samostatnú tabuľku. Počiatočné stavy konkrétnych kariet sú predvoleným stavom pre aktuálny stav karty v období. Aby ste mohli začať aktualizovať karty v nasledujúcom účtovnom období, musíte aktivovať funkciu Prenos stavu zásob do nasledujúceho účtovného obdobia. Funkcia prenesie karty z aktuálneho UO do súboru kariet v nasledujúcom UO.

Začiatočné zostatky kariet v novom UO sa zapíšu do konečných zostatkov kariet v UO. Je možné, že po prechode do nového UO nastane situácia, keď budete musieť vykonať doplnenia alebo zmeny v starom UO. Ak tak urobíte, musíte znovu aktivovať funkciu Prenos zostatku zásob do nasledujúceho účtovného obdobia. Program prenesie zostatky nových kariet do nového UO a ak už na niektorých kartách v novom UO existujú pohyby, prepočíta ich aktuálne zostatky. Preto môžete funkciu Koniec roka spustiť opakovane, čím sa súčasne aktualizuje starý a nový rok.

Preniesť všetky karty

Program prenesie všetky karty bez ohľadu na ich zostatok a dátum posledného pohybu.

Odstránenie nepoužívaných kariet (nulový zostatok, dlhodobo bez pohybu)

Jasne sa vyskytnú situácie, keď niektoré položky "vypadnú" z vášho sortimentu, a preto niektoré karty prestanete používať a nechcete ich ponúkať v novom účtovnom období. Táto možnosť je určená na tento účel.

Počet dní bez pohybu

Užívateľ vyplní počet dní bez pohybu (od posledného vydania alebo prevodu). Tento dátum sa vzťahuje na posledný deň prevádzaného účtovného obdobia.

Potvrdenie vynechaných kariet

Ak začiarknete možnosť Potvrdiť, musíte potvrdiť každú neprenesenú kartu.

V novom roku zrušte karty, ktoré nie sú v starom roku a nemajú žiadny pohyb

Je možné, že ste preniesli všetky karty do nového UO a potom ste si uvedomili, že ste dlho nechceli prenášať karty bez pohybu. Zopakujte prenos a začiarknite Odstrániť nepoužívané karty. Zaškrtnutím možnosti "V novom UO zrušiť nepoužívané staré karty" sa vymažú tzv. nepotrebné karty (karty bez pohybu a bez zostatku).

Záverečné operácie

Nasledujúce operácie sa uskutočnia na konci účtovného obdobia:

Prehodnotenie faktúry

Na konci účtovného obdobia je potrebné vytvoriť interné doklady na precenenie prijatých a vystavených faktúr v cudzej mene. V Parametre firmy nastaveniach firmy (pozri nižšie )sú uvedené typy interných dokladov, ktoré majú "zabezpečiť" akciu. Túto možnosť nájdete v časti "Nastavenia firmy - Účtovníctvo - Typ dokladu pre: Kurzové rozdiely - príjem a Typ dokladu pre: Kurzové rozdiely - výdaj".

Ak niektorý z údajov chýba, operácia uzavretia túto skutočnosť oznámi, ale nezastaví sa. Nebudú sa generovať iba interné doklady a chyba sa zaznamená za účtovné obdobie.

Je možné, že používateľ po uzavretí dokumentu zmení jeho stav alebo pridá nový dokument do inkriminovaného obdobia. Z tohto dôvodu je potrebné opakovať precenenie, a teda aj uzávierku.

Uzavrieť účtovné knihy v bežnom období

Program vygeneruje obraty v uzávierkovom mesiaci (má číslo 99), ktoré prenesú konečné zostatky súvahových a podsúvahových účtov na "Účet účtovnej uzávierky". Výsledkové účty sa prevedú na "Účet prevodu ziskov a strát"

Otváranie kníh v novom období

Program generuje obraty do počiatočného mesiaca (má číslo 0), ktoré prenášajú počiatočné stavy súvahových a podsúvahových účtov z "Počiatočného účtu účtovnej knihy". "Účet prevodu ziskov a strát" sa prevedie na "Účet ziskov a strát v rámci schvaľovania".

Vytvorenie skladových kariet na nasledujúce účtovné obdobie

Sklady sa evidujú osobitne za každé účtovné obdobie. Preto je potrebné nastaviť počiatočné stavy zásob v novom účtovnom období. Štandardne sa po skončení roka pracujú súčasne dve účtovné obdobia. V predchádzajúcom období môže dôjsť k zmenám. Opakovaním uzávierky sa zmeny prenesú do nového obdobia.

Inicializácia účtovania majetku

Program pridá dátum zaúčtovania k odpisovým zápisom, ktoré spadajú do nasledujúceho účtovného obdobia. Táto aktualizácia má za následok premietnutie odpisov v novom období do zostatkov účtov.

Inicializácia účtovania lízingu

Program doplní účtovné dátumy do odpisového plánu a daňových nákladov, ktoré spadajú do nasledujúceho účtovného obdobia. V novom účtovnom období vzniknú aj ďalšie záväzky na splátky.

Program akceptuje zmenu dátumu ukončenia účtovného obdobia. Upravuje daňové odpisy podľa zákonných noriem. Ak sa účtovné obdobie skráti pod 12 mesiacov, daňové odpisy staršie ako jeden rok sa znížia na polovicu.

Did this answer your question?