All Collections
Dokumentácia a nápoveda
Tipy a triky
Import údajov do systému Flexi prostredníctvom aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom
Import údajov do systému Flexi prostredníctvom aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom

Ako importovať údaje do systému Flexi prostredníctvom otvoreného zdroja

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

Zatiaľ čo podnikatelia si ABRA Flexi pochvaľujú pre jej cloudovú dostupnosť a jednoduchosť, medzi IT profesionálmi je cenená predovšetkým pre svoje rozhranie REST API. Prostredníctvom dobre zdokumentovaného rozhrania API otvára účtovný systém dvere aplikáciám tretích strán a komunikácii s inými zdrojmi údajov.

Vítězslav Dvořák zo spoločnosti Vitex Software predstavil svoju vlastnú PHP knižnicu FlexiPeeHP, ktorú vytvoril pre Spoje.net. Knižnicu napísal ako vlastnú aplikáciu na prevod údajov zo staršieho účtovného systému do ABRA Flexi. Ako fanúšik Linuxu a open source po dohode s investorom zverejnil aplikáciu pod licenciou GNU na Githube.

Sám Dvořák opisuje FlexiPeeHP ako "knižnicu PHP na jednoduchú prácu s českým ekonomickým systémom Flexi". Knižnicu stále aktívne vyvíja a sprístupňuje ju všetkým, ktorí hľadajú nástroj na prenos údajov do systému Flexi.

Vytvorenie knižnice

Spoločnosť Spoje.net poskytuje internetové pripojenie a ďalšie hostingové služby v Prahe 6. Počet klientov priniesol do podniku veľké objemy účtovných údajov, čo si vyžiadalo zmeny v účtovnom softvéri. Obnova softvéru bola nevyhnutná, preto sa spoločnosť Spoje obrátila na nezávislého konzultanta a vývojára Vítězslava Dvořáka s požiadavkou na riešenie, ktoré by previedlo údaje do moderného účtovného systému. "Keď zákazník chce účtovný systém, bez váhania mu odporučím ABRA Flexi," hovorí V. Dvořák. "Je to najmä vďaka otvorenému rozhraniu REST API." Spojenia využili toto odporúčanie a súhlasili s vytvorením dátového mosta na prenos údajov zo staršieho účtovného systému do systému ABRA Flexi.

Spoje.net a FlexiPeeHP

  • 24 000 faktúr prenesených v priebehu 6 hodín.

  • Viac ako 4000 prenesených skladových záznamov.

  • Net umožnil publikovať knižnicu ako OpenSource.

Používanie knižnice

FlexiPeeHP má univerzálne použitie. Ide o nástroj, ktorý poskytuje objekty pripravené na prácu s agendami účtovného systému. Je možné ho ľahko nainštalovať do operačných systémov Debian, Ubuntu a odvodených operačných systémov. Pre ostatné systémy je k dispozícii ako knižnica PHP pre Composer alebo ako kontajner pre Docker.

Na základné použitie sú potrebné len 2-3 riadky kódu - programátor nemusí v knižnici nič meniť a len volá príslušné funkcie knižnice.

FlexiPeeHP je k dispozícii pre vývojárov vrátane jednoduchého príkladu, ako nastaviť pripojenie a vyžiadať si údaje zo servera. Ústrednou zložkou celej knižnice je trieda FlexiRO, ktorá dokáže komunikovať s rozhraním REST Api systému Flexi pomocou rozšírenia PHP curl. Z toho sú potom odvodené triedy pre jednotlivé záznamy, ktoré obsahujú metódy pre často používané operácie, ako napríklad "Párovať " v prípade vydaných faktúr.

Knižnica je zaručene aktuálna priamo od spoločnosti V. Dvorak

Knižnica FlexiPeeHP obsahuje aj rastúcu sadu UnitTestov. Nová verzia knižnice sa vydáva s každou verziou ABRA Flexi - tým je zabezpečená maximálna kompatibilita s účtovným systémom. Každá nová verzia sa strojovo testuje a kontroluje pomocou niekoľkých nástrojov na zlepšenie kvality kódu.

Vývojový nástroj Flexplorer

Od toho istého autora, ktorý používa knižnicu FlexiPeeHP, existuje aj špecializovaný vývojový nástroj OpenSource Flexplorer, ktorý umožňuje:

  • zobraziť informácie o Flexi a jeho licencii,

  • pracovať s formátmi JSON, XML a CSV,

  • zobraziť obsah všetkých dostupných záznamov vo všetkých spoločnostiach,

  • zobraziť štruktúru záznamov,

  • posielať priame požiadavky na server a zobrazovať výsledky,

  • nastaviť ChangesAPI a pridať WebHooks,

  • testovanie odpovedí WebHook skriptu spracúvajúceho zmeny z Flexi,

  • hromadne vytvárať a rušiť účtovné obdobia,

  • odlíšiť záznamy, ktoré nie sú k dispozícii z dôvodu licencie,

  • zobrazenie stránky z Flexi spolu s výsledkom json požiadavky,

  • upraviť ID externých záznamov.

Ako nezávislý vývojár pracuje s ABRA Flexi

"Oceňujem Flexi ako produkt, ale aj ako spoločnosť, ktorá ma vždy podporovala ako nezávislého programátora. Z môjho pohľadu je Flexi výnimočný tým, že môže bežať na Linuxe, jeho rozhranie REST API a integračné možnosti vo všeobecnosti a jeho super dopytovací jazyk. Musel som pochopiť názvoslovie systému a potom už neboli žiadne problémy," hovorí Vítězslav Dvořák. "Oceňujem aj myšlienku a systém externých ID, ktoré sa dajú viac ukladať z externých systémov. No a podpora zo strany vývoja Flexi je užitočná - majú svätú trpezlivosť s mojimi nie vždy zrozumiteľnými otázkami a hláseniami chýb."

Vítězslav Dvořák zo spoločnostiVitex Software počas prezentácie FlexiPeeHP.

Did this answer your question?