Tlač

Ako tlačiť z ABRA Flexi

Petr Pech avatar
Written by Petr Pech
Updated over a week ago

Tlačidlo tlače nájdete takmer na všetkých horných lištách tabuliek, číselníkov atď. To znamená, že je pripravená jedna alebo viac výstupných zostáv, ktoré si môžete zobraziť, vytlačiť, uložiť vo formáte PDF alebo poslať e-mailom.

V dokumente (na hornej lište) sú k dispozícii nasledujúce dve tlačidlá na tlač.

Keď sú tieto dve tlačidlá spolu, ľavé tlačidlo umožňuje okamžitú tlač zostavy do tlačiarne bez ďalšieho potvrdenia. Tento spôsob tlače je na žiadosť klientov, ktorí chceli čo najrýchlejšiu tlač bez zobrazenia dokumentu. Pravé tlačidlo slúži na náhľad predvolenej tlačovej zostavy.

V jednotlivých typoch dokumentov, na karte "Tlač" môžete nastaviť tlač alebo automatickú tlač konkrétnych dokumentov ihneď po vystavení alebo ihneď po uložení dokumentu daného typu.

Po stlačení samostatne umiestneného tlačidla tlače nad celou agendou sa zobrazí výber tlačových zostáv.

Prehľady ponúkané na výber sú samozrejme pre každú možnosť iné, ich podrobný popis bude popísaný pri každom module. Prípadné užívateľom vytvorené výtlačky sú ponúkané prioritne. Základné charakteristiky sú však rovnaké.

Jazyk správy

Program podporuje okrem češtiny aj ďalšie tri jazyky - angličtinu, slovenčinu a nemčinu, do ktorých dokáže preložiť vytvorené zostavy. Vyberiete ich pomocou jazyka zostavy (pozri obrázok vyššie).

Ak si chcete správu najprv pozrieť v češtine a potom ju preložiť do jedného z týchto jazykov, nechajte tu češtinu. Preklad správy môžete stále vybrať rovnakým spôsobom vo vytvorenom náhľade.

Vytvorená cudzojazyčná zostava nemá preložený názov zostavy (napr. Faktúra - daňový doklad). Ostatné pevné údaje sú preložené. Ostatné zadané údaje sa zobrazia vo vybranom jazyku, ak ste údaje uložili v tomto jazyku. Túto možnosť ste museli nastaviť v prvotných nastaveniach. Potom pri vypĺňaní poľa "Názov" po stlačení tlačidla "+" môžete vyplniť názov v týchto cudzích jazykoch.

Tlač

V tejto časti môžete v niektorých prípadoch vybrať, čo chcete vytlačiť. Opäť to závisí od typu správy. Ak táto možnosť nie je k dispozícii, nie je k dispozícii ani tento prepínač. Označte vybranú možnosť

  • Všetky záznamy - táto možnosť je k dispozícii v tabuľke pri výbere tlače napr. jednotlivých dokumentov, sprievodcov, adries na obálkach atď.

  • Aktuálny záznam - ak vyberiete konkrétny riadok v tabuľke, môžete vytlačiť len tento vybraný aktuálny záznam.

  • Vybrané záznamy - ak v tabuľke vyberiete viacero riadkov, tlač sa automaticky nastaví na túto možnosť.

  • Záznamy od .. po .. - tu sú predvyplnené všetky záznamy v tabuľke a môžete ich podľa potreby upravovať.

Pri tlači odporúčaných zostáv môžete zúžiť výber v tabuľke na svoje kritériá pomocou tlačidla filtra. Potom budú v správe len zobrazené položky.

Rozšírená verzia tlačovej zostavy

V niektorých prípadoch existujú dva typy správ - jednoduchšie a podrobnejšie. Ak zaškrtnete (check), vytlačí sa rozšírená verzia správy. Ak je pole neprístupné, neexistuje žiadna ďalšia verzia správy.

Tlačte vodiace linky

Táto služba je užitočná najmä pri prehľadových zostavách, kde si môžete vybrať, či chcete (zaškrtnúť) alebo nechcete (odškrtnúť) oddeliť položky od seba riadkom.

Tlačítko Náhled

Stlačením tohto tlačidla Preview vytvoríte správu, ktorú si môžete prezrieť.

Na hornej lište sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktoré umožňujú ďalšie činnosti s vytvorenými správami:

  • .

    Prvé tlačidlo zľava - umožňuje vytlačiť správu. Otvorí bežne používané dialógové okno tlače s možnosťou výberu tlačiarne, výberu strán na tlač a počtu kópií

  • Druhé tlačidlo zľava - umožňuje exportovať správu do súboru PDF. Otvorí dialógové okno na nastavenie cesty na uloženie súboru. O úspešnom dokončení exportu vás informuje malé dialógové okno.

  • Tlačidlo Odoslať umožňuje odoslať správu e-mailom. Otvorí dialógové okno pre písanie e-mailu, v ktorom sa správa uloží ako PDF priamo do prílohy. Je k dispozícii buď prostredníctvom e-mailového klienta, alebo prostredníctvom servera SMTP.

  • Tlačidlá so šípkami - sú to tlačidlá na posúvanie správy. Môžete sa posúvať dopredu, dozadu, na prvú alebo poslednú stránku.

  • Číselné pole vás informuje o tom, aká stránka sa práve zobrazuje.

  • Prvé tri tlačidlá umožňujú nastaviť veľkosť zobrazenej stránky. Skutočnú veľkosť určuje ľavé tlačidlo. Prostredné tlačidlo zmenší správu tak, aby sa zmestila na celú obrazovku. Pravým tlačidlom sa správa prispôsobí šírke obrazovky.

  • Tlačidlá lupy na ľavej strane umožňujú ďalšie úpravy veľkosti správy.

  • Pole s % - ak necháte zostavu v pôvodnej veľkosti - je tam hodnota 100 %. Ak vám nevyhovuje nastavenie veľkosti zostavy dvoma predchádzajúcimi spôsobmi (tieto zmeny sa prejavia aj zmenou hodnoty v tomto poli), môžete ju zmeniť aj tu pomocou tlačidla .

  • Týmto tlačidlom vyberte jazyk, do ktorého bude správa preložená. Viac informácií nájdete v časti "Jazyk zostavy" na začiatku tejto kapitoly.

Tlačidlo tlače

Umožňuje vytlačiť správu priamo bez toho, aby ste si ju najprv zobrazili. Otvorí bežne používané dialógové okno tlače s možnosťou výberu tlačiarne, výberu strán, ktoré sa majú vytlačiť, a počtu kópií.

Tlačidlo PDF

Umožňuje priamy export správy do súboru PDF bez náhľadu. Otvorí dialógové okno na nastavenie cesty na uloženie súboru. O úspešnom dokončení exportu vás informuje malé dialógové okno.

Tlačidlo Odoslať

Umožňuje odoslať správu priamo e-mailom bez predchádzajúceho náhľadu. Otvorí sa dialógové okno e-mailu na uloženie správy vo formáte PDF priamo do prílohy. Druhou možnosťou (pomocou rozbaľovacieho zoznamu) je odoslanie prostredníctvom protokolu SMTP. Pomocou možnosti hromadný výber dokumentov môžete teraz hromadne odosielať dokumenty e-mailom. Podobne napr. výplatné pásky atď.

  • Ak odošlete napr. 3 dokumenty rôznym príjemcom, otvoria sa naraz tri dialógové okná e-mailu.

  • Ak posielate viacero dokumentov jednej alebo viacerým spoločnostiam, zobrazí sa dialógové okno, v ktorom máte možnosť vybrať:

Pomocou tlačidla Zakončiť dokončite možnosť odoslania dokumentov e-mailom.

Tlačidlo zrušiť

Zatvorí príslušné dialógové okno.

Súvisiace

Did this answer your question?