Typ prenájmu

Ako pracovať s typmi prenájmu

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

Typy prenájmu

Upozornenie: V programe Flexi nie je možné predčasne ukončiť lízing z dôvodu predčasného splatenia. Ak si myslíte, že lízing bude splatený skôr, zadajte jednotlivé splátky v ponuke Účtovníctvo - Ostatné záväzky.

Aktíva - Typy - Typy prenájmu

Všeobecné informácie o číselníkoch nájdete v časti Kódy číselníkov.

Na formulári zaznamenávate zoznam typov lízingových zmlúv, ktoré spoločnosť má. Základné typy prenájmu sú:

Finančné

Finančný prenájom určitého tovaru s následnou kúpou. Vlastníkom majetku je počas celej doby lízingu lízingová spoločnosť a až po skončení lízingu prechádza vlastníctvo na zákazníka.

Návrat

Speciálna forma lízingu, pri ktorej ponúknete svoj bežne používaný majetok lízingovej spoločnosti, tá ho od vás odkúpi a prenajme vám ho formou lízingu, ktorý potom splácate.

Prevádzka

Najmite si určitý tovar a potom ho vráťte prenajímateľovi.

V súčasnosti sa tento typ dokladu používa aj na účtovanie prenajatého majetku.

Typ dokumentu má tri funkcie:

  1. Určuje základné charakteristiky aktíva.

  2. Rozdelenie majetku do skupín.

  3. Pre typ aktíva možno preddefinovať maximálny počet hodnôt, aby sa ušetrila práca pri vytváraní jednotlivých dokumentov.

Základná predvoľba je pripravená, ale je potrebné ju upraviť a pridať podľa vlastných požiadaviek.

Tento typ dokladu sa používa pri vystavovaní kariet majetku na lízing.

Zoznam môžete spustiť v module "Majetok" v rámci možnosti "Typy prenájmu".

Na hornej lište tabuľky sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

Hlavný panel

Stlačením tlačidla "Nový" alebo klávesovej skratky Alt+N otvoríte formulár pre nový záznam.

Na hornej lište formulára sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

Skratka

Povinné pole, môže obsahovať maximálne 20 znakov. Hodnota musí byť jedinečná medzi záznamami.

Pri vytváraní dokumentu sa vo výberovom type zobrazí hodnota

Porúčame vám zvoliť čo najvýstižnejšiu skratku, aby ste mohli ľahšie rozlíšiť typy dokumentov v zozname.

Názov

Povinné pole, môže obsahovať až 255 znakov.

Všeobecne reprezentuje záznam v zostavách, tlačových zostavách alebo výberových zoznamoch, takže záznam by mal byť jednoznačne reprezentovaný.

Ak ste nastavili cudzie jazyky v úvodných nastaveniach, potom môžete vyplniť pole "Názov" vo vybraných cudzích jazykoch stlačením tlačidla "+". Tieto jazykové varianty názvu sa tlačia na dokumenty pri tlači v cudzích jazykoch. Stlačením tlačidla "-" zatvorte pole s cudzojazyčným názvom.

Záložka Účtovníctvo"

Túto kartu nie je potrebné vyplniť, ale jej vyplnenie uľahčuje automatické účtovanie nájomného.

Účty

Účty tu nastavené sa pri vypĺňaní karty prenájmu prenesú na kartu "Parametre", kde ich môže prevádzkovateľ zmeniť. Je možné nastaviť:

  • Časovanie ...
    Ručne alebo pomocou "lupy" vyberte zo zoznamu účtov. Na tomto účte sa zaznamenávajú náklady bežného účtovného obdobia, ktoré sa stanú nákladmi v budúcnosti.

  • Záväzky
    Ručne alebo pomocou "lupy" vyberte zo zoznamu účtov. Tento účet sa používa na evidenciu záväzkov voči dodávateľovi lízingu.

  • Daňový výdavkový účet
    Ručne alebo pomocou "lupy" vyberte zo zoznamu účtov. Tento účet sa používa na evidenciu daňových nákladov na lízing.

  • Základná DPH
    Ručne alebo pomocou "lupy" vyberte účet pre DPH - základná sadzba zo zoznamu účtov.

  • Znížená DPH
    Ručne alebo pomocou "lupy" vyberte zo zoznamu účtov účet pre DPH - znížená sadzba.

Typ

Typ aktíva môže nadobúdať tieto hodnoty:

  • Prevádzka

Operatívny lízing je prirodzenou alternatívou k iným metódam obstarania firemných vozidiel. Na rozdiel od všetkých ostatných foriem obstarania vozidla nie je cieľom operatívneho lízingu previesť vozidlo do vlastníctva nájomcu. Pri operatívnom lízingu si zákazník prenajíma automobil na vopred dohodnuté obdobie, počas ktorého využíva rôzne služby lízingovej spoločnosti. Operatívny lízing sa niekedy označuje aj ako "full-service" a mnohí sa domnievajú, že tento termín je presnejší. To naznačuje, že ide o službu, ktorá by mala zákazníkovi poskytnúť maximálny servis v oblasti firemných vozidiel. Klient platí za služby v pravidelných mesačných splátkach, ktoré ho zbavujú prakticky všetkých nepríjemných povinností spojených s obstaraním a prevádzkou vozidiel.

  • Finančný
    Finančný lízing je založený na dlhodobom prenájme predmetu lízingu, ktorý sa riadi príslušnou zmluvou medzi prenajímateľom a nájomcom. Zmluva obsahuje špecifikované právo nájomcu na predkupné právo po riadnom ukončení (splatení) lízingovej zmluvy. Dĺžka lízingu s následnou kúpou predmetu lízingu sa líši podľa charakteru predmetu lízingu a tiež podľa ponuky konkrétnej lízingovej spoločnosti. Podobne ako dĺžka finančného lízingu, aj výška prvej mimoriadnej splátky alebo akontácie sa pohybuje od 0 % do 70 % kúpnej ceny financovanej veci.

Centrum

Pomocou rozbaľovacieho zoznamu si môžete vybrať zo zoznamu stredísk.

Tab "Texty"

Karta "Texty" obsahuje všetky číselníky, všetky zoznamy. Existujú dve polia, do ktorých môžete vyplniť údaje podľa svojich potrieb. Ich vyplnenie nie je povinné a nikde sa nezohľadňuje.

Popis

Môžete poskytnúť podrobnejší opis.

Poznámka

Poznámka sa používa na upozornenie operátora na zvláštnosť záznamu alebo na čo by si mali dať ostatní používatelia pozor pri "manipulácii" so záznamom.

Správa karty

Záložka Administrácia obsahuje údaj o platnosti a tiež viditeľnosti daného záznamu v číselníku v účtovných obdobiach. Platnosť záznamu sa označuje rozsahom účtovných období. V rozsahu zadaných účtovných období je záznam platný, v ostatných obdobiach je záznam neplatný a v číselníku (zozname) sa vôbec neobjaví. Obmedzením platnosti môžete zabezpečiť, aby sa pri bežnom používaní číselníka nezobrazovali záznamy, ktoré sa už nepoužívajú. Na rozdiel od časovej platnosti záznamov nie je možné vybrať rozsah účtovných období, ktorý by ani čiastočne nezodpovedal aktívnemu účtovnému obdobiu.

Vzhľadom na to, že platnosť záznamu sa vzťahuje na účtovné obdobia, možno ho použiť aj pre fiškálne účtovné obdobia.

platné od

Vyberte obdobie účinnosti záznamu pomocou rozbaľovacieho zoznamu zo zoznamu účtovných období.

platné do

Vyberte dátum platnosti záznamu pomocou rozbaľovacieho zoznamu zo zoznamu účtovných období.

Ak chcete, aby záznam platil neobmedzene, nechajte polia platné od a platné do prázdne (ak chcete odstrániť už vybranú hodnotu, stlačte kláves Del). Záznam sa potom bude dať použiť vo všetkých účtovných obdobiach. Jedno z polí je možné ponechať bez zvolenej hodnoty a neobmedziť tak začiatok alebo koniec platnosti záznamu.

Ak v poliach platné od a platné do vyberiete rovnaké účtovné obdobie, záznam sa môže použiť len v tomto účtovnom období (pozri účtovné obdobie v záhlaví bočnej navigácie).

Did this answer your question?