Slovníky - Účtovníctvo - Účtová osnova (WUI)

Práca s účtovným plánom vo webovom rozhraní

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

Formulár sa používa len na vytvorenie analytických účtov (syntetické účty sú definované zákonom). Štandardná účtovná osnova je pevne stanovená a načítava sa podľa typu organizácie, t. j. líši sa pre podnikateľov a pre príspevkové organizácie. Po výbere hodnoty v poli Syntetický účet sa do záhlavia záznamu automaticky pridajú hodnoty v poliach Číslo účtu (analytický účet, hodnotu je možné prepísať) a Názov a na kartu Základné informácie sa pridajú hodnoty v poliach Typ účtu a Typ účtu.

V zobrazenom zozname uvidíme všetky účty, ktoré sme vytvorili. Predvolene sú vytvorené základné kontá, ktoré môžete premenovať alebo odstrániť pod ikonou šípky. Kliknutím na tlačidlo "ceruzky" sa dostanete do podrobností o účte, kde môžete pridať informácie o účte.

Analytické účty musia vždy vychádzať zo syntetického účtovného rozvrhu v štandardnej účtovnej osnove danej legislatívou. Nie je teda možné, aby bol súvahový účet nastavený ako účet ziskov a strát, aktívny účet ako pasívny účet atď. Tieto polia sú sivé a nie je možné ich upravovať.

Názov - vyberte akýkoľvek názov účtu, ktorý ešte nebol použitý

Účet - vyplňte analytiku účtu (žiadny účet nemožno vytvoriť dvakrát)

Typ účtu - vyplní sa automaticky podľa charakteristiky účtu v štandardnej účtovnej osnove

Typ účtu - vyplní sa automaticky podľa charakteristiky účtu v štandardnej účtovnej osnove

Syntetický účet - vyberte syntetický účet zo štandardnej účtovnej osnovy (napr. pre pokladňu je to 211)

Daň - hodnota tohto poľa má význam pre typ účtu = výsledkový účet. Označením tohto poľa určíte, či je zostatok na tomto účte daňovo uznateľným nákladom a výnosom alebo nie. Je to dôležitá hodnota pre používateľa, ktorý môže tieto informácie použiť na jednoduchý výber účtov, ktoré nie sú odpočítateľné pri spracovaní daňového priznania.

Zostatok - vyberte, či má byť tento účet zahrnutý do zostatku

Mena - táto položka sa nevypĺňa automaticky, ale znamená, že účty sú vedené v mene krajiny, ktorú ste nastavili pri vytváraní spoločnosti. Ak pre účet vyberiete ručne alebo pomocou zoznamu mien inú menu, potom sa tento účet zobrazí v prehľadoch v oboch menách.

Did this answer your question?