Preplatenie voľna z dôvodu všeobecnej karantény

Ako nariadiť preplatenie mzdy z dôvodu vládneho opatrenia (COVID-19)

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

V kontexte súčasnej situácie sa mnohé spoločnosti obávajú nariadiť voľno z dôvodu vládneho opatrenia. Najčastejšie sa vyskytujú dve situácie:

  1. zamestnanec zostáva doma s dieťaťom, ktoré nemôže navštevovať škôlku - toto sa klasicky zadáva ako PTO

  2. zamestnanec zostáva doma, pretože prevádzka je zatvorená - v tomto prípade, keď je prekážka zo strany zamestnávateľa, zadáme zostáva ako neprítomnosť. Tu môžete vybrať zložku v závislosti od percenta, ktoré budete zamestnancovi vyplácať (60, 80 alebo 100 %)

Takže nezadávajte výplatu mzdy prostredníctvom odmeny atď., ale urobte nasledovné:

1. Vyhľadajte zamestnanca v ponuke Zamestnanci - Aktualizácia miezd a otvorte ho pomocou tlačidla Zmeniť

2. kliknite na položku "Aktualizovať neprítomnosti"


3. kliknite na "New"

4. do poľa "Dôvod neprítomnosti" zadajte "Prestávka" alebo ju vyberte pomocou ikony lupy, zadajte trvanie neprítomnosti a uložte

5. potom upustite od prepočítania miezd

Zamestnávateľom, ktorých hospodárska činnosť je ohrozená v dôsledku šírenia choroby, sa poskytne príspevok na úhradu celej alebo časti náhrady mzdy, ktorá zamestnancom patrí z dôvodu prekážky na strane zamestnanca (nariadenie karantény) alebo na strane zamestnávateľa (prekážka - uzatvorenie prevádzkarne z dôvodu nariadenia vlády o uzatvorení prevádzkarne), ak sa preukáže, že prekážka v práci je spôsobená chorobou COVID-19.

Informácie o tom, ako požiadať o príspevok, sú uvedené na stránke Ministerstva práce a sociálnych vecí zde. Žiadosť sa podáva na Úrad práce Českej republiky. Žiadosti nie sú časovo obmedzené. K žiadosti sa prikladá mesačný výkaz vyplatených náhrad mzdy v tabuľke programu Microsoft Excel. Uvádza sa zoznam zamestnancov, ktorým bola vyplatená náhrada za prekážky na strane zamestnávateľa, výška náhrady a výška zdravotného a sociálneho poistenia.

Poznámka:

Súčasť mzdy Výpadok dokáže vypočítať Kompenzáciu za sviatky až od verzie 2020.2.0.7.

Pre výpočet Kompenzácie za sviatky v predchádzajúcich verziách je potrebné zadať Výpadok mimo sviatkov, tzn. Napríklad pre apríl by sa mala zadať dvakrát, od 1,4 do 9,4 a od 14,4 do 30,4.

Výmena dovolenky sa takto vypočíta pre 100 %. Ak teda zadávate 60 % alebo 80 % prestojov, musíte ručne upraviť náhradu za dovolenku tak, aby zodpovedala percentuálnemu podielu prestojov.

Did this answer your question?