Automatické porovnávanie dokumentov

Ako automaticky spárovať dokumenty vo webovom rozhraní

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

Ak sa zhoduje variabilný symbol na doklade o úhrade a doklade o platbe, môžeme platby automaticky spárovať. Flexi potom vyhodnotí, ktoré dokumenty patria k sebe, a spáruje ich.

Ak chcete spustiť automatické párovanie, kliknite na tlačidlo Bankové výpisy v ponuke Banka a vyberte možnosť Automaticky párovať platby.

Potom sa zobrazí okno, v ktorom môžeme vybrať spôsob párovania dokumentov:

V prvom poli Pair by môžeme vybrať nasledujúce možnosti:

  • Suma - program spáruje všetky platby, pri ktorých sa suma zhoduje bez ohľadu na ostatné premenné

  • variabilný symbol - program spáruje všetky platby, pri ktorých sa zhoduje variabilný symbol, bez ohľadu na ostatné premenné

  • premenná sym. a sumu - program spáruje všetky platby, pri ktorých sa zhoduje suma aj variabilný symbol

  • Variabilný symbol, suma a číslo účtu - program spáruje všetky platby, pri ktorých sa zhoduje variabilný symbol, suma a číslo účtu.

V poli Obdobie môžeme vybrať, pre ktoré obdobie chceme spárovať platby. Je dôležité si uvedomiť, že priradenie faktúry z predchádzajúceho obdobia môže spôsobiť otvorenie tohto účtovného obdobia a bude potrebné znovu inicializovať ďalšie účtovné obdobie.

Ak sme vybrali tretiu alebo štvrtú možnosť v tabuľke "Pár podľa", môžeme vyplniť výšku tolerovaného rozdielu v poli Ignorovať rozdiel . Ak je napríklad bankový doklad na 100 Kč a faktúra na 99 Kč a rozdiel 1 Kč sme zanedbali, doklady budú stále spárované.

V poli Post difference potom môžeme určiť, čo sa má stať s rozdielom. Ak túto možnosť nezaškrtneme, doklady sa spárujú, ale faktúra sa uhradí len čiastočne. Ak túto možnosť zaškrtneme, vytvorí sa interný doklad na rozdiel 1 Kč a faktúra bude plne uhradená.

Ak začiarkneme možnosť Párovať len vybrané, musíme pred spustením automatického párovania vybrať dokumenty, ktoré chceme spárovať, začiarknutím políčka na ľavej strane dokumentu:

Ak nevyberieme pole Párovať len vybrané, program prehľadá všetky platby v účtovnom období a spáruje ich.

Po dokončení párovania program potvrdí úspešné párovanie a zobrazí počet spárovaných dokumentov:

Did this answer your question?