Vydaná faktúra

Ako pracovať s vydanými faktúrami

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

Súpis všetkých vydaných faktúr nájdete v module "Predaj - Vydané faktúry". V tomto zozname vediete zoznam všetkých vystavených faktúr, zálohových listov a zálohových daňových dokladov. Tieto faktúry obsahujú odkazy na objednávky prijaté, úhrady a vygenerované interné dokumenty. Ak na nich zadáte položky skladových cien, ovplyvnia generovanie predajov.

Funkcie služby

Seznam dokumentov má horný panel nástrojov s funkčnými tlačidlami a rozbaľovacími zoznamami filtrovania. Obe slúžia na rýchle spustenie často používaných funkcií a výberov.

Funkcia "Bindings"

Väzby medzi dokumentmi sa vytvárajú pri vytváraní a aktualizácii dokumentov. Sú to:

Prijatý doklad:Vydané a Prijaté faktúry, pohľadávky a záväzky po úhrade majú väzby (prepojenia) na bankové dokumenty, finančné oddelenie (interné dokumenty)

Kurzové rozdiely: Kurzové rozdiely vznikajú pri úhrade faktúry v cudzej mene v dôsledku zmien kurzov. Na ich správne zaúčtovanie sa vytvárajú interné účtovné doklady.

Precenenie ku koncu roka (ak je doklad v mene): Ak faktúry v cudzej mene nie sú ku koncu roka úplne uhradené. Z dôvodu zmien výmenných kurzov sa rozdiely vo fakturačnej cene na konci roka musia zahrnúť do celkovej fakturačnej ceny. Na ich správne zaúčtovanie sa používajú interné účtovné doklady.

Doklady, príjemky: Pri vytváraní faktúry s cenníkovými položkami "sklad" sa automaticky vytvoria príjemky alebo doklady.

Platby, zálohové daňové doklady:Program zobrazí zoznam všetkých dokladov, ktoré sú "prepojené" s aktuálnym dokladom (je na ňom kurzor). Po dvojitom kliknutí na záväzný dokument sa zobrazí ďalší zoznam, ktorý obsahuje požadovaný dokument. Ďalším dvojitým kliknutím môžete zobraziť okno dokumentu. Takto môžete vidieť celú históriu dokumentu.

Príklad toho, ako Flexi udržiava prepojenia medzi dokumentmi:

  1. Najprv zaznamenáte žiadosť o odber.

  2. Na základe toho vytvoríte svoju ponuku (alebo niekoľko variantov).

  3. Vy potom od kupujúceho prijmete jeho objednávku.

  4. Aby ste ho splnili, posielate požiadavky svojim dodávateľom.

  5. Podľa výhodnosti prijatých ponúk od dodávateľov, objednávate vytvorením objednávok vydaných.

  6. Tovar dodaný dodávateľom bude určite sprevádzaný akceptovanými faktúrami, ku ktorým sa po naskladnení viaže niekoľko výpisov.

  7. Nastal čas dodať tovar zákazníkovi: skladové faktúry sú viazané na výpisy.

  8. Vystavená faktúra sa neskôr uhradí v banke. Ak sú v cudzej mene, vznikajú kurzové rozdiely, prípadne sa doklady preceňujú aj pri úhrade v nasledujúcom roku.

Ak sa pozriete na ľubovoľný dokument v strede opísaného reťazca, môžete použiť funkciu Väzby na pohyb v reťazci a zobraziť súvisiace dokumenty. Táto funkcia Flexi vám uľahčí prácu pri vyhľadávaní a kontrole dokumentov.

Funkcia "Sums"

Na hornej lište vpravo je k dispozícii tlačidlo na sumarizáciu dokumentov. Viac informácií o tejto funkcii nájdete v Dokumenty -> Sumarizácia v zozname dokumentov.

Funkcia "Hromadné zmeny"

Funkcia hromadnej zmeny je určená na rýchlu zmenu hodnoty konkrétneho poľa pre mnoho položiek naraz. Popis, ako ju používať, nájdete v časti Zmenené položky.

Funkcia služby

Odoslanie dokladu EET: Táto funkcia umožňuje odoslať jeden alebo viac vybraných dokladov do elektronickej evidencie tržieb.

Zobraziť komunikáciu EET:Táto služba poskytuje kompletné správy a odpovede z komunikácie s elektronickou registračnou pokladnicou. Zobrazí sa len aktuálne vybraný dokument.

Tlač aktuálneho dokumentu:Tlačí dokument, ktorý je vybraný kurzorom. Po stlačení tlačidla sa zobrazí náhľad dokumentu, ktorý poskytuje predstavu o tom, ako bude dokument vyzerať po vytlačení na tlačiarni. Pri zobrazení náhľadu môžete zmeniť jazyk dokumentu. Ak je dokument v poriadku, je možné ho vytlačiť (tlačidlo "Tlačiareň" v ľavom hornom rohu náhľadu), exportovať vytlačený formulár do štandardného formátu PDF (tlačidlo "PDF/Acrobat") alebo poslať dokument e-mailom (tlačidlo "List").

Obchodné zhrnutie: Pri vytváraní dokumentu alebo jeho aktualizácii je niekedy dôležité získať informácie o vašom "finančnom vzťahu" s obchodným partnerom, aby ste mohli zvoliť vhodnú odpoveď alebo postup pri vytváraní ďalších dokumentov.

Program zobrazí kartu spoločnosti so záložkou Súhrnné informácie:

Na karte sa v prvom stĺpci zobrazia Údaje o fakturácii a platobnej morálke: Celková suma faktúr, Nezaplatené, Zaplatené po splatnosti, Priemerný počet dní po splatnosti, Limit faktúry, Definovaný dátum splatnosti

V druhom stĺpci budú všetky neukončené a nevystavené "obchodné" doklady: Nevyrovnané prijaté požiadavky, Nevyrovnané vystavené cenové ponuky, Nevyfakturované prijaté objednávky, Nevyrovnané vystavené požiadavky, Nevyrovnané prijaté cenové ponuky, Nevyfakturované vystavené objednávky

Ak vás zaujímajú ďalšie údaje o spoločnosti, sú k dispozícii na ostatných kartách.

Platba v hotovosti: Po stlačení tlačidla program vygeneruje pokladničný doklad (pokladničný blok), ktorým sa uhradí faktúra. Na tomto doklade bude uvedená suma faktúry. Protiúčet sa preberá z primárneho účtu uhrádzanej faktúry. Pokladničný doklad nebude obsahovať DPH. Faktúra prejde do stavu Zaplatené a medzi faktúrou a pokladničným dokladom sa vytvorí prepojenie.

Vrátenie hotovosti podporuje zaokrúhľovanie súm podľa parametrov zaokrúhľovania z vybraného typu dokladu (alebo formulára úhrady). Sprievodca umožňuje vybrať zúčtovanie rozdielu podobne ako v prípade služieb pre zlúčenie úhrad.

Podrobný opis procesu párovania nájdete v časti "Párovanie dokladov" spoločnej pre bankové, pokladničné a interné doklady.

Program vyplní nasledujúce hodnoty pre pokladničný doklad.

Kasa: Vyberie pokladňu zo zoznamu pokladní, pre ktorú sa vytvára doklad o úhrade.

Interné číslo: Ak pre pokladňu nie je definovaný rad dokladov, zobrazí sa výzva na jeho zadanie.

Číslo faktúry: Variabilný symbol platenej faktúry

Variabilný symbol: Variabilný symbol platenej faktúry

Dátum vystavenia: Dátum sa berie z dátumu vystavenia faktúry.

Opis: Názov spoločnosti na faktúre

Centrum: Ak je zadané pre typ pokladničného dokladu, program uprednostní tento záznam. V opačnom prípade sa z faktúry vyberie stred.

Objednávka: Preberá sa z faktúry.

Pre príjem hotovosti:

Účet MD:Kasa

Účtovanie na DAL: Účtovanie na DL z vystavenej faktúry

Pre vystavené faktúry:

Suma MD: Suma DAL z prijatej faktúry:

Účty DAL: Kasový účet

DPH Split: Nepodlieha DPH

Dátum účtovania: Dátum je prevzaté z faktúry.

Vytvoriť/zrušiť prepojenie ZDD: Po výbere tejto služby program umožní vytvoriť prepojenie (väzbu) medzi zálohovým daňovým dokladom a bankovým výpisom alebo pokladničným dokladom, ku ktorému bol zálohový daňový doklad vytvorený (ručne). Predvolene sa zálohový daňový doklad vytvára automaticky z banky alebo kasy pri platbe zálohy.

Pri spustení funkcie najprv zadáte, či bola záloha zaplatená v banke alebo v pokladni. Potom nájdete príslušný dokument a vykonáte pripojenie stlačením tlačidla Vybrať.

Pripomienkovač:Táto funkcia umožňuje vytvárať a odosielať pripomienkovače pre jednu faktúru alebo viacero faktúr, ktoré spĺňajú požadovanú hranicu (počet dní po splatnosti, vyššia suma faktúry atď.).

Generovanie sankčných faktúr: Táto funkcia umožňuje vytvárať sankčné faktúry pre jednotlivé neuhradené faktúry. Má podobu sprievodcu, v ktorom vyberiete Typ dokladu penalizačnej faktúry, Percento penalizácie a Dátum od-do. potvrdíte tlačidlom Ukončiť. Potom vyberiete vystavené faktúry, pre ktoré chcete vytvoriť sankčné faktúry. Po vytvorení sankčných faktúr sa vám zobrazí oznámenie, že tieto faktúry boli vytvorené.

Vypočítať stav platby k dátumu: Pomocou tejto funkcie otvoríte sprievodcu, v ktorom vyberiete dátum, pre ktorý chcete vypočítať stav platby. Vyberiete výpočet a zobrazenie. Ak chcete zobraziť stav úhrady v novom okne, začiarknite príznak "Otvoriť v novom okne".


Po stlačení tlačidla sa zobrazí zoznam stavu úhrady k vybranému dátumu.

Vytvorenie dobropisu:Túto funkciu použite na vytvorenie dobropisu. Po jeho stlačení sa zobrazí formulár, v ktorom môžete vybrať položky a množstvo, pre ktoré chcete vytvoriť dobropis. V prípade opravy vystavíte dobropis na vystavenú faktúru. Napríklad, ak ste nesprávne vystavili faktúru alebo vám bol tovar vrátený

Vrátiť z banky a z pokladne preplatky:Túto funkciu použite na vrátenie vystavenej faktúry za preplatky, ktoré evidujete v banke. Po stlačení tlačidla vám program ponúkne prijaté platby, ktoré ešte neboli spárované s faktúrou.

Vytvorenie faktúry zo zálohy: Pomocou tejto funkcie vytvoríte faktúru vystavenú z vystavenej zálohy. Ak chcete vystaviť faktúru z nezaplatenej zálohy, musíte mať v nastaveniach firmy povolený odpočet nezaplatenej vystavenej zálohy. Ak chcete povoliť odpočet nezaplatenej zálohy, prejdite do časti "Firma" - "Nastavenia" - karta "Moduly" - karta "Predaj" - karta "Faktúra" - zaškrtnite príznak "Povoliť odpočet nezaplatenej vydanej zálohy".

Funkcia "Služby" na faktúre

Niektoré funkcie sú k dispozícii len po otvorení dokumentu.

Odpočítanie zálohy/vrátenia: Odpočíta zálohu alebo vrátenie z dokladu. Po spustení sa zobrazí zoznam záloh a BDD, ktoré možno odpočítať, alebo varovanie, ak sa nenájdu. Po výbere dokladu sa zobrazí dialóg na výber sumy - pre zálohy je dialóg jednoduchý:

Pri odpočte DPH sa sumy určujú podľa formulára sadzieb DPH:

Vyberte sumu na odpočet a potvrďte tlačidlom OK.

Export e-faktúry ISDOC: Exportuje údaje vystavenej faktúry do formátu ISDOC a ponúkne súbor na uloženie.

Účtovanie vedľajších nákladov Intrastatu: Sprievodca na priradenie vedľajších nákladov na dopravu k jednotlivým položkám dokladu, ktoré je potrebné zaznamenať a vykázať do Intrastatu. Viac informácií o príručke nájdete v kapitole o Intrastate.

Rozúčtovanie dokumentu: Funkciu Rozúčtovanie možno použiť len na dokumente, ktorý neobsahuje položky.

Túto funkciu možno použiť na rozdelenie dokumentu na podpoložky. Po stlačení tlačidla sa zobrazí formulár "Účtovanie dokladu":

Vo formulári vyberte a zadajte: Predpis zaúčtovania, Základ (CZK), Základ Dal, Riadky DPH, Riadok kontrolného výkazu DPH, Stredisko, Činnosť a Zákazka.

Pridanie ďalšieho riadku zúčtovania pomocou tlačidla "Pridať položku".

Zobraziť komunikáciu EET: Táto služba poskytuje kompletné správy a odpovede elektronickej evidencie tržieb pre komunikáciu s dokladom, ktorý práve upravujete.

Filter-rolls

.

Pomocou roletových filtrov môžete rýchlo a jednoducho filtrovať zobrazené dokumenty. Nastavte filtrovanie podľa aktuálnych potrieb; naposledy použité filtrovanie sa použije pri ďalšom otvorení zoznamu. Filtrovať môžete podľa nasledujúcich parametrov:

Kalendárny rok (vydania dokumentu): Roky sú k dispozícii v zostupnom poradí od nasledujúceho kalendárneho roka (podľa počítačového dátumu) po rok 1990.

Dátum (vystavenia dokladu):Pre aktuálne účtovné obdobie:posledných 7 dní, posledných 35 dní, aktuálny deň, aktuálny týždeň, aktuálny mesiacVždy: 12x kalendárny mesiac, 4x štvrťrok (v roku vybraného účtovného obdobia alebo v roku vybranom vo filtri)

Daňové obdobie: 12x kalendárny mesiac, 4x štvrťrok (v roku vybraného účtovného obdobia alebo v roku vybranom vo filtri)Platí dátum zdaniteľného plnenia.

Typ dokumentu: K dispozícii sú jednotlivé typy vytvorených dokumentov.

Stav platby: Nezaplatené, Po lehote splatnosti, Čiastočne zaplatené, Zaplatené.

Keď je vybraná možnosť Nezaplatené, sú zahrnuté dokumenty so stavom Čiastočne zaplatené.

Užívateľ: Filtrovanie dokumentov, ktoré vytvoril konkrétny používateľ.

Výstupy filtrov najprv ponúkajú položku, ktorá neobmedzuje zobrazenie podľa parametra. V každej roletke môžete vybrať len jednu položku; pre pokročilé nastavenia použite globálne filtrovanie.

Karta Vydané faktúry

Tak ako všetky ostatné moduly, aj modul Vydaná faktúra s nimi zdieľa Vlastnosti dokumentu.
Pre ďalšie podrobné informácie odporúčame použiť nasledujúce odkazy:

Hlavná karta

Typ vystavenej faktúry:Povinné pole. Vyberte typ vystavenej faktúry zo zoznamu typov dokladov (program si pamätá posledný zadaný typ faktúry v rade zadaných dokladov). tento typ určuje správanie dokladu a nesie aj základné hodnoty dokladu (pozri typy faktúr).

Interné číslo:Neprístupné pole. Hodnota sa automaticky vyplní po výbere typu dokumentu. Tip: Ak máte variant "Premium", je možné priradiť konkrétne typy dokumentov, t. j. aj série dokumentov, konkrétnym používateľom pomocou rozšírených prístupových práv.

Príchodzie číslo: Nepovinné pole. Začiarknite políčko pred popisom poľa, aby bolo číslo došlej pošty k dispozícii. Hodnotu vyplňte len v prípade, ak vytvárate faktúru/pohľadávku podľa už vyplneného dokladu vytvoreného v inom programe (napr. Excel, Word, iný účtovný program). Táto možnosť sa používa v účtovných firmách, ktoré prijímajú dokumenty od svojich klientov.

Symbol premennej: Neprístupné pole. Variabilný symbol sa vytvorí automaticky z prichádzajúceho čísla odstránením všetkých nečíselných znakov.

Vykonané:Povinné pole. Pri prvom doklade v rade sa dátum nastaví od dátumu počítača (ak je zadané účtovné obdobie rovnaké ako aktuálny kalendárny rok; v opačnom prípade sa dátum nastaví na posledný deň zadaného účtovného obdobia). Pri ďalšom dokumente v sérii sa dátum prevezme z predchádzajúceho dokumentu. Ak sa dátum vydania nezhoduje s aktuálnym dňom, môžete ho zadať ručne alebo ho vybrať pomocou ikony kalendára.

Dátum prijatia zdaniteľného plnenia (dátum zdaniteľného plnenia)Povinné pre účtovný doklad, ak ste platiteľom DPH.Pre prvý doklad radu sa berie od dátumu vystavenia. Pri ďalších dokladoch sa kopíruje z predchádzajúceho dokladu. Ak sa dátum vydania nezhoduje s aktuálnym dňom, môžete ho zadať ručne alebo ho vybrať pomocou ikony kalendára.

Použiť zdaniteľné plnenie: Nepovinné pole, dostupné len pre faktúry s dobropisom. Dátum, ktoré ste si zvolili pre zdaniteľné plnenie, t. j. dátum, ku ktorému si uplatňujete odpočet DPH na dobropise vystavenom na faktúre. Hodnotu môžete podľa potreby zmeniť v rámci zákonných noriem, zdaniteľné plnenie môžete uplatniť najskôr v deň prijatia dokladu a najneskôr do 3 rokov po skončení zdaňovacieho obdobia, v ktorom vzniklo právo na odpočítanie dane.

Stav úhrady: Ak vo Flexi nevediete banku a pokladňu, môžete pomocou rozbaľovacieho zoznamu vybrať, že faktúra bola uhradená. V prípade, že máte banku a pokladňu, nepoužívajte toto pole a porovnajte faktúry s úhradami.

Platba: Povinné pole. Dátum splatnosti sa vypočíta pripočítaním dátumu splatnosti v dňoch k dátumu vystavenia. Splatnosť v dňoch sa zadáva v "Nastaveniach programu" (záložka Moduly - záložka Predaj) alebo pre typ dokladu alebo firmu. Dátum splatnosti u zákazníka má najvyššiu prioritu, potom typ vystavenej faktúry. Ak sú nenulové.)

Popis: Nepovinné pole. Uveďte tu, aby ste sa ľahšie orientovali v zozname dokumentov. Text, ktorý zadáte, sa zapíše aj do QR kódu faktúry.

Záložka Dodatok

Číslo zmluvy:Povinné pole. Číslo zmluvy alebo iného dokumentu, na základe ktorého sa faktúra vystavuje.

Forma platby:Povinné pole. Z rozbaľovacieho zoznamu vyberte príslušnú formu úhrady. Ponúkajú sa hodnoty zaznamenané v ponuke Nástroje - Číselníky - Formy platby, napr. predvolené Prevod, Hotovosť, Vklad, Dobierka, Kreditná karta, Kredit. Pomocou klávesu F2 môžete otvoriť zoznam na pokročilejší výber, úpravu alebo pridanie vlastnej formy platby.

Číslo objednávky:Píše sa na dodací list aj na faktúru.

Poznámka o doručení: Povinné pole. Doklad o dodaní a prevzatí tovaru. Hodnota je vytlačená na skladovom doklade (príjemka/výdajka).

Forma dopravy: Nepovinné pole. Ponúkajú sa hodnoty evidované v menu Nástroje - Číselníky - Formy dopravy, napríklad Česká pošta, PPL, Osobná. Pomocou klávesu F2 otvorte zoznam na pokročilejší výber, úpravu alebo pridanie spôsobu dopravy.

Doprava a vyzdvihnutie: Nepovinné pole. Tento údaj slúži na doplnenie textu týkajúceho sa spôsobu prepravy; hodnota je vytlačená na dodacom liste. Text môžete zadať ručne alebo pomocou rozbaľovacieho zoznamu vybrať z preddefinovaných textov. Pomocou tlačidla ... za poľom otvorte viacriadkové editačné pole pre väčšiu prehľadnosť. Pri ručnom zadávaní možno použiť tzv. našepkávač - postupným vypĺňaním začiatočných písmen sa ponuka zúži z existujúcich textov. Pri úprave textu sa nad poľom zobrazia tlačidlá +. Ak aktuálne zadaný text nie je medzi preddefinovanými textami, môžete ho pridať stlačením tlačidla +. Po stlačení tlačidla lupy sa otvorí číselník preddefinovaných textov, kde môžete vybrať ďalší z existujúcich textov alebo pridávať, upravovať a odstraňovať texty.

Platba na účet

Tu vyberiete účet, na ktorý sa má vykonať platba za faktúru.

Bankový účet:Vyberte bankový účet zo zoznamu bankových účtov.

Číslo účtu: Automaticky vyplnené po výbere bankového účtu zo zoznamu.

Karta Pripomienky

Dátum pripomenutia 1: Vyberte dátum, ku ktorému sa má vygenerovať prvá pripomienka.

Dátum pripomenutia 2: Vyberte dátum, ku ktorému sa má vygenerovať druhá pripomienka.

Dátum zosúladenia: Dátum, ku ktorému ste vygenerovali pripomienku - "Pokus o zosúladenie".

Dátum pokuty: Dátum, ku ktorému ste vygenerovali faktúru na pokutu.

Texty pripomienok nastavíte v číselníku - "Pripomienky".

Karta Poznámka

Na tejto karte môžete napísať akúkoľvek poznámku. Táto poznámka je určená len pre vás a nie je vytlačená na dokumente.

Uvodná karta

Úvodný text: Nepovinné pole. Bez obmedzenia počtu znakov. Text, ktorý sa zobrazí v tlačenej podobe pred položkami dokumentu. Úvodný text môžete do poľa zadať ručne. Pomocou tlačidla ... za poľom otvorte viacriadkové editačné pole. Pri úprave úvodného textu sa nad poľom zobrazia tlačidlá +. Ak práve zadaný text nie je medzi preddefinovanými textami, môžete ho pridať stlačením tlačidla +. Stlačte tlačidlo lupy

otvorí sa číselník preddefinovaných textov, kde môžete vybrať niektorý z existujúcich textov alebo pridávať, upravovať a odstraňovať texty.

Záložka Záver

Záverečný text: Nepovinné pole. Bez obmedzenia počtu znakov. Text, ktorý sa zobrazí v tlačenej podobe za položkami dokladu a pred rekapituláciou DPH. Ovládacie prvky sú popísané pre pole Úvodný text.

Karta Prílohy

Na tejto karte môžete zaznamenávať rôzne dokumenty súvisiace s faktúrou.

Na hornej lište tabuľky sa nachádza niekoľko tlačidiel, význam niektorých z nich je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

Pomocou tohto tlačidla môžete pridať novú prílohu. Pri pridávaní si môžete vybrať z nasledujúcich možností:

  • Súbor - do databázy sa načíta súbor z vášho lokálneho počítača,

  • Internetový odkaz - aplikácia zaznamená odkaz (URL), údaje odkazovaného zdroja sa do aplikácie nenačítajú,

  • Odkaz na súbor - aplikácia zaznamená odkaz na súbor na lokálnom disku počítača, údaje o súbore sa do aplikácie nenačítajú (odkazovaný súbor nepremenujte, nepresúvajte ani neodstraňujte).

K vedľa vloženej prílohy sa nachádza ikona, ktorá vám umožní kedykoľvek si prílohu zobraziť. Pomocou ikony uložte prílohu na iné miesto. Tlačidlo slúži na nasnímanie dokumentu, druhá možnosť umožňuje vybrať skener a parametre skenovania.

Záložka Subskribent

Firma: Obchodného partnera môžete vybrať z Adresára (nasledujúce polia sa vyplnia automaticky), alebo môžete údaje o partnerovi vyplniť ručne (potom toto pole nechajte prázdne). môžete zadať skratku alebo názov firmy zákazníka (alebo zadať len časť skratky alebo názvu) a vybrať požadovanú firmu z ponúkaných záznamov. Môžete tiež otvoriť zoznam spoločností (pomocou tlačidla lupy alebo klávesu F2) a vyhľadať spoločnosť pomocou filtrov, upraviť vyhľadaného zákazníka alebo pridať úplne nový záznam; ak chcete vybrať spoločnosť zo zoznamu, stačí dvakrát kliknúť na jej záznam alebo stlačiť tlačidlo Vybrať. Ponúkajú sa len spoločnosti zaregistrované v Adresári obchodných partnerov, ktoré majú v poli Typ vzťahu nastavenú hodnotu Odberateľ alebo Odberateľ./Dodávateľ

Názov: Uveďte presný názov spoločnosti. Pole sa vyplní automaticky, keď vyberiete spoločnosť z adresára, inak ho vyplňte ručne. Poznámka: Ak po vyplnení názvu spoločnosti kliknete na modré podčiarknuté označenie poľa Názov, webový prehliadač otvorí stránku s výsledkami vyhľadávania v ARES (Administratívny register ekonomických subjektov) s údajmi z obchodného registra, živnostenského registra, zoznamu platiteľov DPH atď.

Ulica: Vyplňte ulicu sídla spoločnosti vrátane čísla popisného alebo orientačného, prípadne kombináciu oboch. Poznámka: Ak po vyplnení poľa Ulica kliknete na modro podčiarknuté označenie polí Mesto a Ulica, vo webovom prehliadači sa otvorí portál Mapy.cz s mapou sídla spoločnosti.

Mesto: Vyplňte názov mesta alebo obce, v ktorej sa spoločnosť nachádza. pri zadávaní názvu mesta môžete použiť takzvaný písmenkovač: začnite písať názov mesta, obce alebo časti obce do poľa a aplikácia vám podľa začiatočných písmen poradí názov celého mesta a jeho časti a doplní aj príslušnú hodnotu do poľa POPIČNÝ KÓD.

Pozičné číslo: Zadajte poštové smerovacie číslo sídla spoločnosti (miestny ekvivalent poštového smerovacieho čísla pre zahraničné spoločnosti).Po vyplnení platného poštového smerovacieho čísla sa automaticky vyplní hodnota v poli Mesto. Pri vypĺňaní poštového smerovacieho čísla môžete opäť použiť takzvaný písací znak: do poľa začnite písať prvé číslice poštového smerovacieho čísla alebo začiatok názvu mesta a aplikácia vám ponúkne možné mestá, obce alebo ich časti.

Stát:Z rozbaľovacieho zoznamu vyberte štát, v ktorom sa podnik nachádza. Ak ste vo vyhľadávacom poli vybrali mesto alebo PSČ, automaticky sa vyplní Česká republika alebo Slovensko. Ak chcete vyhľadávanie urýchliť, môžete zadať prvé písmená názvu krajiny, aplikácia vás presunie na prvú zodpovedajúcu krajinu.

ČÍSLO: Uveďte číslo obchodného partnera, jedinečné osemmiestne identifikačné číslo právnickej osoby, fyzickej osoby alebo organizačnej zložky štátu pridelené Českým štatistickým úradom, živnostenským alebo obchodným úradom (staršie čísla s menším počtom číslic sú doplnené nulami).Ak po vyplnení hodnoty ČÍSLO kliknete na modré podčiarknuté označenie poľa Česká firma, webový prehliadač otvorí stránku s výsledkami vyhľadávania v ARES (Administratívny register ekonomických subjektov) podľa čísla s údajmi z verejných registrov. V prípade Slovenskej spoločnosti sa zobrazí podobná stránka s výsledkami vyhľadávania v Obchodnom registri.

IČ DPH: Uveďte IČ DPH obchodného partnera, ak je platcom DPH. IČ DPH je daňové identifikačné číslo, ktoré prideľuje daňový úrad každej fyzickej alebo právnickej osobe, ktorá je povinná platiť dane. DIČ právnických osôb pozostáva zo skratky krajiny + IČO, DIČ fyzických osôb pozostáva opäť zo skratky krajiny, ku ktorej sa pridávajú číslice rodného čísla. Ak po vyplnení hodnoty Česká firma kliknete na modro podčiarknutý štítok poľa IČ DPH, webový prehliadač otvorí formulár na vyhľadávanie registrovaných subjektov Ministerstva financií ČR, kde je potrebné doplniť IČ DPH partnera a stlačením tlačidla Vyhľadať vypísať informácie o platiteľovi DPH a jeho registrácii. V prípade spoločností registrovaných v iných krajinách sa zobrazí výsledok overenia DPH v systéme VIES Európskej komisie.

EAN: Uveďte medzinárodné číslo výrobku (IAN), ak komunikujete elektronicky s obchodným partnerom alebo potrebujete zabezpečiť identifikáciu dokumentov vo forme čiarového kódu (na skenovanie pomocou skenera).

Záložka Poštová adresa

Adresa, na ktorú bude faktúra odoslaná. Pre každú spoločnosť v zozname "Adresár" môžete zadať "Poštovú adresu". Túto záložku má zmysel vyplniť len vtedy, ak má spoločnosť iné miesto podnikania ako sídlo uvedené v obchodnom registri. Adresa je vytlačená na mieste faktúry, ktorá je po zložení viditeľná v štandardnej obálke s okienkom na adresu.

Posielacia adresa je rovnaká ako adresa sídla:Pri začiarknutí tohto políčka nie sú k dispozícii nasledujúce polia a použije sa adresa sídla uvedená na karte Zákazník. Ak nie je začiarknuté, sú k dispozícii ostatné polia karty.

Záložka Cieľ

Táto adresa slúži na doručenie tovaru. Ak je adresa rovnaká ako sídlo, nevypĺňajte ju. Ak je adresa iná, musíte mať v adresári zadanú adresu doručenia konkrétneho obchodného partnera, ktorému fakturujete.

Karta predplatiteľského konta

Toto je bankový účet zákazníka, ktorý máte u obchodného partnera. Vyplní sa automaticky pri výbere zákazníka.

Účet účastníka: Primárny bankový účet účastníka sa vyplní automaticky, pomocou rozbaľovacieho zoznamu môžete vybrať iný bankový účet.

Karta Špecifikácie

Na tejto karte je potrebné zadať hodnoty dôležité pre správne zaúčtovanie dokladu. Automaticky sa do nich prenášajú pri vytváraní položiek. Ak sa zmení hodnota v záhlaví, automaticky sa prenesie do položiek s výnimkou tých položiek, v ktorých ste hodnotu zmenili. Zmenu položky je možné vykonať po sprístupnení hodnoty zrušením začiarknutia príznaku Kopírovať z hlavičky dokumentu.

Popis príspevku: Nepovinné pole. K dispozícii len pre účtovné doklady. Zjednodušuje účtovanie jednotlivých dokladov automatickým vyplnením popisu dokladu, účtov účtovania a riadku DPH podľa zvoleného predpisu účtovania. Vyberte pravidlo účtovania z rozbaľovacieho zoznamu. Stlačením klávesy F2 otvoríte tabuľkové zobrazenie zoznamu pre pokročilejší výber, úpravu alebo vytvorenie nového pravidla účtovania.

Centrum: Povinné pole na zaúčtovanie dokumentu. Umožňuje zaradiť doklad v rámci členenia strediska účtovanej spoločnosti. Na zaúčtovanie dokladu je potrebné vyplniť pole aj v prípade, že spoločnosť nepoužíva rozdelenie strediska (v tomto prípade sa automaticky vyberie stredisko s názvom "Ústredie").

Aktivita: Nepovinné pole. Umožňuje rozdeliť položky podľa činností. Rozbaľovací zoznam ponúka hodnoty z Nástroje - Číselníky - Aktivity.

Objednávka:Povinné pole. Tú, ku ktorej sa doklad vzťahuje, môžete vybrať z objednávok evidovaných v Predaj - Objednávky číselníku. Môžete zadať skratku alebo názov zmluvy (alebo zadať len časť skratky alebo názvu) a vybrať požadovanú zmluvu z dostupných záznamov. Môžete tiež otvoriť číselník objednávok (pomocou tlačidla lupy alebo klávesu F2) a vyhľadať objednávku pomocou filtrov, prípadne ju upraviť alebo pridať úplne nový záznam.

Tags: Nepovinné pole. Používa sa na označenie dokumentu značkami, ktoré sa potom zobrazia v poli a môžu sa použiť predovšetkým na filtrovanie. Po stlačení tlačidla Pripojiť sa otvorí formulár na výber štítkov. V ľavom poli sa zobrazujú Dostupné štítky, v pravom poli sa zobrazujú štítky priradené k aktuálnemu dokumentu. Pomocou tlačidiel so šípkami medzi týmito dvoma poľami môžete pridávať alebo odstraňovať štítky. Ak štítky používate intenzívne, môžete pomocou rozbaľovacieho zoznamu Skupiny zobraziť len štítky vybranej skupiny. Po nastavení štítkov potvrďte tlačidlom OK. Ak potrebujete pridať štítok, ktorý sa ešte nenachádza v poli Dostupné štítky, použite tlačidlo Spravovať štítky.

Otvorí sa číselník štítkov (menu Nástroje - Číselníky - Štítky), kde môžete pridať požadovaný štítok.

Záložka Účtovníctvo a riadok DPH

Ak ste v predchádzajúcej záložke vyplnili predpis zaúčtovania, mali by ste už mať vyplnené MD, Dal, čísla účtov DPH a riadok DPH.

Stát DPH:Povinné pole pre platiteľa DPH na účtovnom doklade. Štát, v ktorom bude DPH zaplatená. Hodnota v poli sa automaticky nastaví na stav legislatívy, ktorý je uvedený v Nastaveniach spoločnosti na karte Legislatíva. Hodnotu môžete zmeniť výberom z rozbaľovacieho zoznamu. Ak je v Nastaveniach firmy začiarknutá možnosť Obmedziť výber krajín DPH, ponuka sa obmedzí na príslušné krajiny na základe aktuálnych hodnôt dokladu. Keď sa fakturovaná spoločnosť zaregistruje v MOSS, príslušný štát DPH sa môže automaticky vybrať na základe štátu obchodného partnera a stavu registrácie DPH.

Riadky DPH:Riadky pre vrátenie DPH sú vyplnené podľa zvoleného pravidla účtovania, môžete ich zmeniť ručne. Pri registrácii účtovanej spoločnosti do MOSS sa hodnota poľa môže nastaviť automaticky.

Riadok kontrolného výkazu DPH:Platitelia DPH. Pole je nepovinné. Toto pole slúži na zadanie riadku formulára kontrolného výkazu, do ktorého sa budú načítavať sumy základu DPH a sumy DPH. Zároveň je to predvolená hodnota pre pole Riadok hlavičky kon. výkazu na záložke Účtovníctvo/Specifikácia pridávaných položiek dokladu. Hodnota riadku kontrolného výkazu DPH sa nastaví podľa hodnoty pre vybraný typ dokladu; hodnotu môžete zmeniť pomocou rozbaľovacieho zoznamu. Ponúkané hodnoty sa získavajú z číselníka riadkov kontrolných výkazov, sú obmedzené na riadky zodpovedajúce aktuálne vybranej krajine DPH a typu dokladu, najprv sa ponúkajú riadky zodpovedajúce typu pohybu dokladu. Ak si nie ste istí, ktorý riadok kontrolného výkazu vybrať, nechajte pole prázdne - pred vytvorením kontrolného výkazu budete upozornení na doklady bez vybraného riadku kontrolného výkazu DPH a budete môcť nastaviť správny riadok. Ak dokument nemá vplyv na kontrolné hlásenie, vyberte riadok 0.0. Pri ukladaní dokladu so štátom DPH Česká republika sa skontroluje, či celková suma dokladu zodpovedá hodnotovej podmienke vybraného riadku kontrolného výkazu DPH. Upozornenie sa zobrazí aj v prípade, že vybraný riadok kontrolného výkazu nezodpovedá typu pohybu dokladu.

Speciálny režim DPH / Špeciálny režim DPH: Zaškrtávacie políčko je k dispozícii len vtedy, ak je hodnota poľa Krajina DPH nastavená na Slovenská republika. Fakturovaná spoločnosť je registrovaná pre osobitný režim uplatňovania DPH podľa § 68d slovenského zákona o DPH (v osobitnom režime uplatňovaní DPH).Ak je toto políčko zaškrtnuté, DPH sa z vystavenej faktúry odpočíta v deň prijatia platby a nie v deň zdaniteľného plnenia.

Miesto tuzemskej transakcie: Zobrazuje sa pri dokladoch so zahraničným obchodným partnerom. Zaškrtnutím políčka označíte, že služba bola poskytnutá v tuzemsku, a preto sa v tlačových zostavách zobrazí povinná rekapitulácia DPH.

Vylúčiť z bilancie: Po zaškrtnutí príznaku sa dokument nezobrazí v bilancii.

Intrastat karta

Intrastat je elektronický systém zberu údajov povinný pre všetky členské štáty Európskej únie. Táto karta umožňuje zaznamenávať všetky potrebné údaje.

Krajina odoslania: Krajina, z ktorej bol výrobok odoslaný.

Krajina určenia:Krajina, do ktorej sa má výrobok dodať. Vyplňte, ak účtenka obsahuje položky odoslané vami, fakturovanou spoločnosťou. V prípade, že sa tovar vyváža do tretej krajiny a pri opustení územia Českej republiky (v prípade slovenskej legislatívy) ešte nie je prepustený do jedného z vývozných colných režimov, pretože toto prepustenie vykonajú colné orgány v inom členskom štáte Európskej únie, vyplňte v tomto členskom štáte.

Krajina pôvodu: Krajina pôvodu výrobku. Vyplňte, ak dokument obsahuje položky, ktorých ste príjemcom. V prípade obchodu s treťou krajinou, ak bol tovar prepustený do voľného obehu v inom členskom štáte Európskej únie pred prijatím v Českej republike (na Slovensku v prípade slovenskej legislatívy), vyplňte v tomto členskom štáte.

Krajina pôvodu:Krajina pôvodu výrobku.

Transakcie: Vyberte príslušnú transakciu z rozbaľovacieho zoznamu; ponúkajú sa hodnoty z ponuky Nástroje - Číselníky - Intrastat - Obchodné transakcie.

Dodacie podmienky: Z rozbaľovacieho zoznamu vyberte dodaciu podmienku; hodnoty sa ponúkajú v ponuke Nástroje - Číselníky - Intrastat - Dodacie podmienky.Typ prepravy Typ prepravy vyberte z rozbaľovacieho zoznamu; hodnoty sa ponúkajú v ponuke Nástroje - Číselníky - Intrastat - Typ prepravy.Speciálne pohyby Hodnoty sa ponúkajú v ponuke Nástroje - Číselníky - Intrastat - Špeciálne pohyby.

Karta zodpovednej osoby

Zodpovedná osoba: V tomto poli sa automaticky uvádza používateľ, ktorý dokument vytvára.

Kontaktná osoba: Meno a kontaktné údaje osoby zákazníka. Automaticky sa vyberie osoba, ktorá je v kontaktoch účastníka uvedená ako primárna. V zozname si môžete vybrať medzi kontaktnými osobami uvedenými pre zákazníka. Pri výbere sa vyplnia tieto údaje: meno, telefón.

Záložka Ekokom

EkoKom zoznam: V tomto zozname vyberiete typ obalu.

Kontroluje "Kč"

Záložka Domáca mena (zvyčajne označená "Kč") poskytuje finančný prehľad celého dokladu a rozpis súm podľa sadzby DPH. Po pridaní prvej položky dokladu je väčšina polí záložky vypnutá a hodnoty polí sa aktualizujú pri každej zmene položky.

Pri zadaní dokladu bez položiek sa sumy zadávajú do polí záložky (okrem základnej sumy a sumy DPH). Keď zmeníte sumu v niektorom z polí, ostatné polia sa prepočítajú (ale pozor, keď ručne zmeníte sumu DPH, súčet súm v riadku sa bude zhodovať, ale sumy sa nebudú zhodovať s percentom DPH). Aplikácia vytvára automatické záznamy typu "Účtovný zápis" pre tzv. bezpoložkový doklad, ktorých počet zodpovedá počtu použitých sadzieb DPH (resp. sume pre tovary a služby oslobodené od DPH). Bezpoložkový doklad je užitočný napríklad pre účtovné firmy, ktoré zadávajú doklad prinesený klientom.

Sľava [%]:Povinné pole, dostupné len pre doklad s položkami. Uvádza výšku zľavy v percentách uplatnenú na celý dokument. Výšku zľavy je možné prevziať zo záznamu typu dokladu alebo firmy v adresári.

Zvyšok karty tvoria polia v troch stĺpcoch:

  • Základ

  • DPH

  • Vrátane DPH

Pole sú v riadkoch popísané konkrétnou sadzbou DPH:

  • Oslobodené (0%)

  • Znížená sadzba

  • 2. znížená sadzba

  • Základná sadzba

  • Čiastka

Mena karty

Mena: Určuje menu čiastok dokladu. Predvolená hodnota je domáca (domáca) mena zadaná v Nastavenia spoločnosti, ak ju necháte nedostupnú, ostatné polia na karte zostanú nedostupné. Ak chcete vytvoriť dokument v inej mene, vyberte hodnotu zo zoznamu možných mien. Po jeho výbere sa sprístupnia ostatné polia karty.

Ak používate v účtovnom výkaze účet, ktorý má definovanú menu účtovania, potom je pole Mena povinné a musí sa zhodovať s menou použitého účtu. Ak sú v účtovnom výkaze použité účty s rôznymi menami, ide o chybu a program nepovolí uloženie dokladu bez výslovného súhlasu používateľa. V tomto prípade je potrebné pridať interný doklad, ktorý vykoná správny prepočet meny. Používateľ musí toto dobíjanie dokončiť sám a pri zmene primárneho dokladu sa musia vytvoriť dva interné doklady: prvý prevádza nechcenú menu na prevodný účet a druhý vytvára obrat v správnej mene.

Výmenný kurz: Dvojité pole umožňuje zadať výmenný kurz domácej meny voči vybranej mene. Po výbere meny sa z internetu stiahne výmenný kurz pre deň vystavenia dokladu, ale je možné ho upraviť alebo zadať vlastný. Ak nie je možné získať výmenný kurz, pole v domácej mene sa farebne označí a nastaví sa na hodnotu 0,00.

Zvyšok karty tvoria polia v troch stĺpcoch:

  • Základ

  • DPH

  • Vrátane DPH

Pole sú v riadkoch popísané konkrétnou sadzbou DPH:

  • Oslobodené (0%)

  • Znížená sadzba

  • 2. znížená sadzba

  • Základná sadzba

  • Čiastka

Pri tzv. doklade bez položiek je možné upravovať hodnoty v poliach okrem sumy základu a sumy DPH, ostatné polia sú krížovo prepočítané (pri zmene sumy DPH sa však zosúladí suma súm, ale nie percento DPH). Pri doklade s položkami sú polia so sumami nedostupné a zobrazujú hodnoty podľa položiek zadaných v doklade.

Záložka Metóda zaokrúhľovania

Táto karta je k dispozícii len pre položkové doklady.

Metóda zaokrúhľovania: Tu vyberáme, či sa má výsledné zaokrúhlenie zapísať do DPH. Máme teda na výber tieto možnosti:

  • k základu a DPH - zaokrúhlenie preberá sadzbu DPH z dokladu

  • do sadzby 0 - pri zaokrúhľovaní sa použije sadzba DPH 0 %

  • individuálne - pri výbere tejto metódy môžeme nastaviť zaokrúhľovanie podľa seba, napr. ak nechceme, aby sa dokumenty zaokrúhľovali

VAT (metóda): Toto pole nastavuje metódu zaokrúhľovania výslednej hodnoty DPH. Pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte z pripravených hodnôt: nahor, nadol, matematicky.

VAT (rádovo): Táto položka nadväzuje na predchádzajúcu položku - pomocou rozbaľovacieho zoznamu

vybrať z pripravených hodnôt: nezaokrúhľovať, zaokrúhľovať na tisíciny, stotiny, desatiny, jednotky, desiatky, stovky, tisícky.

Súčet (metóda): Toto pole nastavuje metódu zaokrúhľovania výslednej ceny faktúry. Pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte z pripravených hodnôt: hore, dole, matematické.

Súčet (rádov): Táto položka nadväzuje na predchádzajúcu - pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte z pripravených hodnôt: nezaokrúhľovať, zaokrúhľovať na tisíciny, stotiny, desatiny, jednotky, desiatky, stovky, tisícky.

Záložka Dokumenty

Hlavná karta

Kód z cenníka: Položku dokladu môžete vybrať z Cenníka (nasledujúce polia sa potom vyplnia automaticky) alebo môžete údaje o položke vyplniť ručne (potom toto pole nechajte prázdne). Môžete zadať skratku alebo názov položky cenníka (alebo zadať len časť skratky alebo názvu) a vybrať požadovanú položku z dostupných položiek. Pomocou lupy alebo klávesu F2 môžete tiež otvoriť cenník a vyhľadať položku pomocou filtrov, upraviť vyhľadanú položku alebo pridať úplne novú položku; ak chcete vybrať položku zo zoznamu, stačí dvakrát kliknúť na jej položku.

Sklad: Povinné pole v prípade skladovej položky. Ak ide o skladovú položku, pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte sklad, z ktorého bude položka vydaná.

Tabuľka:Pole môže obsahovať maximálne 20 znakov. Označenie je skratka alebo kód, pod ktorým je položka cenníka evidovaná. Keď je vybraná cenová položka, pole sa vyplní kódom položky, ale hodnotu je možné zmeniť.

EAN: Pole môže obsahovať maximálne 20 znakov. Zadajte medzinárodné číslo článku.

Názov: Pole môže obsahovať maximálne 255 znakov. Plný názov položky, ktorý sa bude používať na odkazovanie na položku v dokumente. Ak ste vybrali položku cenníka, pridá sa názov položky. Ak ste nastavili cudzie jazyky v nastaveniach, môžete pole "Názov" vyplniť vo vybraných jazykoch stlačením tlačidla +. Tieto názvy sa potom použijú pri tlači dokumentu v cudzích jazykoch. Stlačením tlačidla - zatvorte pole s názvom cudzieho jazyka.

Stav zásob: Pole nemožno zmeniť. Má len informatívny charakter. Má význam len pre položky cenníka, kde je typ zásoby "Tovar na sklade". Po zadaní skratky/kódu položky, zásoby a množstva program skontroluje, či je možné takéto množstvo vydať. Ak je zásoba nedostatočná, program túto skutočnosť oznámi. Ak je v nastaveniach vypnutý záporný stav zásob, položku dokladu nie je možné uložiť.

MJ (Merná jednotka): Pre cenníkovú položku sa hodnota preberá z cenníka. Pole je k dispozícii len pre položku cenníka a položku s textovým riadkom. Vyberte z tabuľky povolených merných jednotiek. V prípade cenníkovej položky sa hodnota prevezme z cenníka.

Cena za MJ: V prípade cenníkovej položky sa hodnota prevezme z cenníka. Ak ide o položku cenníka, program ju vyplní sám.

Typ ceny: Pri cenníkovej položke sa hodnota prevezme z cenníka.

Sadzba DPH: Pri položke s cenníkom sa hodnota preberá z cenníka. Pole je nepovinné a pre neplatcov DPH neprístupné. Pole môže nadobúdať tieto hodnoty: Základný, Znížený, Nulový. Skutočná hodnota v percentách sa pripočíta z konfigurácie. Zľava položky [%]Pole je prístupné len pre cenníkovú položku a položku s textovým riadkom. Ide o individuálnu zľavu.

Použiť zľavu z dokladu:Ak je v hlavičke dokladu zadaná zľava, hodnota sa automaticky skontroluje a premietne do ceny položky. Ak zrušíte začiarknutie príznaku, zľava zadaná v hlavičke dokladu sa na položku neuplatní.

Poznámka: Nevyžaduje sa. Do tohto poľa môžete zadať akúkoľvek poznámku k položke. Táto poznámka slúži len na vašu orientáciu, nie je vytlačená na žiadnom dokumente. Poznámku môžete do poľa zadať ručne. Pomocou tlačidla ... za poľom otvorte viacriadkové editačné pole. Pri úprave poznámky sa nad poľom zobrazia tlačidlá +. Ak práve zadaná poznámka nie je medzi preddefinovanými textami, môžete ju pridať stlačením tlačidla +. Stlačením tlačidla lupy otvoríte číselník preddefinovaných textov, kde môžete vybrať jeden z existujúcich textov alebo pridávať, upravovať a odstraňovať texty.

Tags: Nepovinné pole. Používa sa na označovanie položiek značkami, ktoré sa potom zobrazujú v poli a môžu sa používať predovšetkým na filtrovanie. Po stlačení tlačidla Pripojiť sa otvorí formulár na výber štítkov. V ľavom poli sa zobrazujú Dostupné štítky, v pravom poli sa zobrazujú štítky priradené k aktuálnej položke dokumentu. Pomocou tlačidiel so šípkami medzi týmito dvoma poľami môžete pridávať alebo odstraňovať štítky. Ak štítky používate intenzívne, môžete pomocou rozbaľovacieho zoznamu Skupiny zobraziť len štítky vybranej skupiny. Po nastavení štítkov potvrďte tlačidlom OK. Ak potrebujete pridať štítok, ktorý sa ešte nenachádza v poli Dostupné štítky, použite tlačidlo Spravovať štítky.

Otvorí sa číselník štítkov (menu Nástroje - Číselníky - Štítky), kde môžete pridať požadovaný štítok.

Učtovníctvo/záložka Rozšírené

Kopírovanie z dokumentu: Príznak sa automaticky kontroluje. Ak zrušíte začiarknutie políčka pre účet, stredisko alebo úlohu, môžete zadať inú hodnotu, ako je hodnota uvedená v hlavičke dokladu. Pri zmene hodnoty v záhlaví sa prepíšu len tie hodnoty, ktoré majú začiarknuté políčko "Kopírovať z...".

Center: Povinné pole. Informačné pole, ktoré sa nikde inde nepoužíva. Rozbaľovací zoznam obsahuje hodnoty z Nástroje - Číselníky - Centrá.

Aktivita: Nepovinné pole. Umožňuje rozdeliť položky podľa činností. Rozbaľovací zoznam obsahuje hodnoty z Nástroje - Číselníky - Aktivity.

Objednávka:Povinné pole. Pri objednávkach evidovaných v Predaji - Objednávky číselníku môžete vybrať tú, ktorej sa položka dokladu týka. Môžete zadať skratku alebo názov zákazky (alebo zadať len časť skratky alebo názvu) a vybrať požadovanú zákazku z dostupných záznamov. Môžete tiež otvoriť číselník objednávok (pomocou ikony vpravo alebo klávesu F2) a vyhľadať objednávku pomocou filtrov, prípadne ju upraviť alebo pridať úplne nový záznam.

Dávky:Ak pre danú položku cenníka evidujete dávky, vyberte tu, ktorú dávku chcete vystaviť. Ak budete vydávať cenníkové položky s viacerými dávkami, musíte mať pre každú dávku samostatnú položku faktúry.

Expirácia: Ak zaznamenávate expiráciu pre položky cenníka, vyberte tu konkrétnu expiráciu. Ak budete vydávať cenníkové položky s rôznou expiráciou, musíte pre každú expiráciu zadať samostatnú položku.

Expirácia: Expirácia je založená na počte dní od exspirácie, ktoré uplynú pre danú položku (zadáva sa na karte položky cenníka).Ak túto informáciu zaznamenávate, vyberte požadovaný dátum exspirácie.

Riadok kontrolného výkazu DPH (riadok kon. hlavný):Platitelia DPH. Toto pole je nepovinné. Pole slúži na zadanie riadku formulára kontrolného výkazu, do ktorého sa načítajú sumy základu DPH a sumy DPH položky faktúry. Hodnota riadku kontrolného výkazu DPH sa nastaví podľa hodnoty poľa Riadok kontrolného výkazu DPH v hlavičke dokladu. Ak je začiarknuté susedné pole Kopírovať z dokumentu, hodnota sa skopíruje pri každej zmene hodnoty v hlavičke dokumentu. Ak pole Kopírovať z dokumentu nie je začiarknuté, hodnotu možno zmeniť pomocou rozbaľovacieho zoznamu, ponúkané hodnoty sa získavajú z riadku kontrolnej správy a filtrujú sa podľa krajiny a typu dokumentu. Ak si nie ste istí, ktorý riadok kontrolného výkazu vybrať, nechajte pole prázdne - pred vytvorením kontrolného výkazu budete upozornení na doklady s položkami bez vybraného riadku kontrolného výkazu DPH a budete môcť nastaviť správny riadok. Ak položka dokladu nemá vplyv na kontrolné hlásenie, vyberte riadok 0.0.Pri ukladaní položky dokladu budete upozornení, ak vybraný riadok kontrolného hlásenia nezodpovedá typu pohybu dokladu.

Intrastat - Celkové vedľajšie náklady:K dispozícii, ak ste si zakúpili rozšírenie Intrastat. Ak máte povinnosť vykazovať údaje v Intrastate, môžete vyplniť vedľajšie náklady na dopravu zodpovedajúce položke dokladu. Zadaná suma zvýši hodnotu položky na účely vykazovania v systéme Intrastat. Viac informácií nájdete v kapitole Intrastat.

Zálohový záznam: Do záznamov možno súčasne zaznamenať štandardné aj zálohové záznamy. Ak je položka záložnou položkou, začiarknite tento príznak.

výstupy

QR kód

Na vystavených faktúrach je vytlačený QR kód pre jednoduchú úhradu faktúry podľa normy Českej bankovej asociácie (ČBA) pre elektronickú fakturáciu pomocou QR kódov. Faktúry budú obsahovať QR kód, ktorý sa dá naskenovať mobilným telefónom a zaplatiť priamo pomocou mobilnej aplikácie banky. Tento štandard v súčasnosti podporujú Raiffeisenbank, Komerční Banka, ČSOB, ERA, Air Bank, Česká spořitelna, Fio banka, ZUNO, Equa bank.

Flexi vyplní kód QR týmito informáciami:

ACC bankové spojenie

AM celková suma

CC mena dokumentu (ak je dokument v cudzej mene)

X-VS variabilný symbol

RN názov spoločnosti

DT dátum splatnosti

MSG opis

Dialógové okno pre tlač

Dialógové okno tlače obsahuje tieto prvky:

  • Jazyk správy

  • Dostupné správy

  • Tlač

Podrobnejšie informácie o výtlačkoch nájdete na stránke Printy pomoci.

Na paneli s náhľadom faktúry môžete pomocou rozbaľovacieho zoznamu vybrať jazyk, v ktorom sa faktúra zobrazí.
V súčasnosti sú k dispozícii tieto jazyky:

  • Angličtina

  • Angličtina

  • Slovinčina

  • Nemčina

  • Polský jazyk

  • Ruský jazyk

Did this answer your question?