All Collections
Dokumentácia a nápoveda
Zamestnanci
Ako začať so mzdami, zásady a odkazy
Ako začať so mzdami, zásady a odkazy

Začíname so mzdami v ABRA Flexi

Lenka Haringerová avatar
Written by Lenka Haringerová
Updated over a week ago

Ako začať so mzdami, zásady a odkazy

Táto kapitola vám pomôže pri práci s modulom "Zamestnanci", kde nastavíte, čo robiť, aby ste mali čo najmenej problémov pri výpočte miezd. Pokúsi sa vysvetliť súvislosti medzi výpočtom miezd a ich prenosom do účtovníctva.

Personálne skupiny

Ak chcete triediť zamestnancov do skupín, odporúčame tieto skupiny vopred pripraviť priamo v module Zamestnanci. Je možné ich pridávať priebežne.

Obchodní partneri

V module "Obchodní partneri" je potrebné pridať adresy zdravotných poisťovní, príslušnej Českej správy sociálneho zabezpečenia a príslušného daňového úradu do možnosti "Adresy firiem". Vždy je tiež potrebné zvoliť vhodný typ vzťahu - finančný úrad, zdravotný úrad, sociálna poisťovňa. Je to potrebné aj na správne vyplnenie formulárov. Zároveň si nezabudnite zriadiť bankové spojenie, ktoré vám uľahčí úhradu vzniknutých záväzkov.

Fakturácia

Na automatické zaúčtovanie mzdových výdavkov a záväzkov je vhodné nastaviť potrebné typy interných dokladov, typy záväzkov a pravidlá účtovania. Niektoré z týchto typov a predpisov sú pripravené. Je potrebné ich skontrolovať a v prípade potreby upraviť podľa účtovného rozvrhu.
Nasledujúce účty záväzkov sú:

  • Sociálne poistenie

    .

  • Zdravotné poistenie

Pretože existuje viacero zdravotných poisťovní, každý zamestnanec má na svojej karte vyplnenú svoju zdravotnú poisťovňu. Ak chcete mať pre každú zdravotnú poisťovňu samostatný analytický účet na sledovanie záväzkov, potom musíte pre každú poisťovňu vytvoriť samostatnú skupinu, kde na karte "Základné informácie" nastavíte účet na strane Dal. Ďalšie pole pre mzdy zatiaľ nie je rozšírené, ale môžete na to použiť pole "Pre prijaté faktúry".

  • Zálohová daň

  • Zrážková daň

  • Daň rezidenta

  • Záloha na mzdu

  • Mzdy

  • Zľavy

Tieto interné dokumenty sú nasledovné:

  • Hrubá mzda

  • Zvýšenie platov

  • Zľavy

Tieto záväzky a interné dokumenty môžete pridávať aj priebežne.

Ak účtujete na strediská, každý zamestnanec má na svojej karte (na hlavnom paneli) vyplnené stredisko. Potom budú náklady účtované týmto strediskám.

Takto pripravené typy sa potom vyberú v nastaveniach miezd, ako je popísané v nasledujúcej časti "Nastavenia miezd". Ich generovanie sa potom vykonáva automaticky stlačením jediného tlačidla "Generovať záväzky" v možnosti "Aktualizácia miezd".

Ak rozdelíte svojich zamestnancov do skupín, môžete pre každú skupinu ľudí vybrať iný interný doklad na zaúčtovanie hrubej mzdy a náhrady mzdy. Potom sa pri ich generovaní použije účtovanie podľa nastavení skupiny.

Ak potrebujete vylúčiť niektorých zamestnancov (nezáleží na tom, či sú v skupine), potom môžete vybrať iný interný doklad na zaúčtovanie hrubej mzdy a náhrady mzdy, iný interný doklad alebo záväzok na zaúčtovanie zrážky zo mzdy pre zamestnanca. Potom sa po vygenerovaní použije účtovníctvo tak, ako bolo nastavené pre daného zamestnanca.

Nastavenie miezd

Toto je ďalší dôležitý krok na sprevádzkovanie modulu Zamestnanci. V ponuke "Firma" v časti "Nastavenia" vyberte kartu "Moduly" -> "Zamestnanci". Pri vypĺňaní tejto karty postupujte podľa príslušného pomocníka. Uistite sa, že ste vyplnili všetky karty.

Osobná veda

Keď ste pripravili všetko podľa predchádzajúcich odsekov, môžete prejsť na možnosť "Osobnosť" a začať pripravovať jednotlivé karty.

  • .

    Karty "Základné informácie", "Iné" a "Adresa" sa týkajú osobných údajov.

  • Osobné údaje, ktoré súvisia s výpočtom miezd, musia byť vyplnené na karte "Parametre miezd". Tu sú uvedené podrobnosti týkajúce sa základu pre uznanie daňových úľav. Uvádza sa, či zamestnanec podpísal daňové priznanie, či si uplatňuje zľavu na seba - ako daňovník alebo študent, zdravotne postihnutý. Tu je nastavená zdravotná poisťovňa zamestnanca atď.

Nezabudnite vyplniť všetky čiastkové karty. Ak si zamestnanec uplatňuje zľavu na seba ako daňovníka, musí to zaškrtnúť na karte "Zľavy na dani", nestačí zaškrtnúť, že podpísal vyhlásenie k dani.

  • Ak si zamestnanec bude uplatňovať nárok na príspevok na závislého partnera, vyplňte kartu "Závislý partner".

  • Ak si zamestnanec bude uplatňovať nárok na prídavok na dieťa, vyplňte kartu "Deti", ale potom je ešte potrebné vybrať dieťa na karte "Parametre mzdy", kde sa nachádza samostatná karta "Daňové zľavy".

  • Ak zamestnanec poberá dôchodok, vyplňte nasledujúce údaje v časti "Iné"

  • Ak si zamestnanec bude uplatňovať niektorú z ďalších zliav (invalidita, študent atď.), vyplňte informácie na karte "Parametre mzdy", kde sa nachádza samostatná karta "Daňové zľavy".

  • V záložke "Bankové spojenie" vyplňte účet, na ktorý budete posielať mzdu zamestnanca (označte ako primárny). Vyplňte ďalšie účty, na ktoré budete posielať sumy, ktoré budete zrážať zo mzdy zamestnanca.

  • Spoločnú pozornosť venujte karte "Zamestnanie". Nezabudnite na dôležitú podzáložku "Účet". Bez tohto vyplnenia sa mzda nemusí vypočítať správne. Program nezistí, či bola táto karta vynechaná alebo či bola vyplnená zámerne. Ak chcete účtovať hrubé mzdy rôznych zamestnancov rozdielne, môžete to nastaviť pre každého zamestnanca. Potom má toto nastavenie prednosť pred pôvodným nastavením.

  • Ak má zamestnanec opakujúce sa zložky mzdy (mesačnú mzdu, príplatky atď.), vyberte ich na karte "Opakujúce sa zložky mzdy". Potom sa tu uvedené zložky budú pravidelne každý mesiac pridávať do výplatnej pásky.

  • Ak zamestnanec neodpracuje celý mesiac z dôvodu neprítomnosti, vyberte typ neprítomnosti na karte "Neprítomnosť". Túto kartu potom môžete opraviť v ďalšej možnosti Aktualizácia mzdy pomocou tlačidla "Aktualizovať neprítomnosť".

  • Ďalšiu osobitnú pozornosť by ste mali venovať záložke "Zmeny". Pre každý pracovný pomer a každý mesiac je jeden riadok. Odpracované zmeny musia byť správne označené, len tak sa správne vypočíta mzda.

  • V záložke "Zrážky" zadajte všetky zrážky, ktoré budete zamestnancovi strhávať zo mzdy - výživné, sporenie, exekúcie atď. Program zatiaľ nevie vypočítať výšku zrážky. V tejto záložke potom na karte "Bankové spojenie" vyberiete účet, na ktorý sa bude zrážka posielať. Ak chcete pre rôzne odpočty nastaviť rôzne poplatky, môžete pre každý odpočet nastaviť iné poplatky. Potom má toto nastavenie prednosť pred pôvodným nastavením.

Mzdy - vstup a výbery

Táto možnosť v module "Zamestnanci" vám umožňuje rýchlo aktualizovať niektoré jednotlivé zložky mzdy zamestnanca, ako sú prémie atď.


Aktualizácia miezd

Možnosť "Aktualizovať mzdy" je posledným krokom spracovania miezd, v ktorom môžete vypočítať mzdy, vykonať konečné úpravy, aktualizovať neprítomnosti a vygenerovať potvrdenia pre účtovníctvo.

Tlačové výstupy

Voľby "Tlač výstupov" a "Vstupy a výbery miezd" umožňujú vytlačiť potrebné mzdové zostavy, ktoré ste v predchádzajúcich voľbách nenašli, ako napr.
Tlačiť môžete výkazy pre vlastnú potrebu (mesačné, ročné, individuálne a firemné výkazy atď.), ako aj tie, ktoré ste povinní predkladať zdravotným poisťovniam, Sociálnej poisťovni, daňovému úradu atď.

Did this answer your question?