Cenník

Cenník v ABRA Flexi

Petr Pech avatar
Written by Petr Pech
Updated over a week ago

Produkty - Cenník

Formulár obsahuje zoznam všetkých tovarov, materiálov, výrobkov a služieb. Každému záznamu v ňom možno priradiť komoditnú skupinu, čo uľahčuje účtovanie nákupov a predajov. Môžete tiež zadať predajnú cenu, za ktorú chcete položku predať (potom bude ponúknutá na predaj na faktúru aj v hotovosti).

Ak chcete zaznamenať výrobné čísla pre položku, musíte ich označiť. Pre každú položku môžete nastaviť primárneho dodávateľa. Môžete nastaviť individuálne ceny pre konkrétnych odberateľov (alebo skupiny odberateľov).

Ak je vybraný typ zásoby "Skladová položka" alebo "Výrobok", pre položku v cenníku sa vytvoria skladové karty.

  • Pomocou tlačidla môžete vykonať celkové zmeny položiek záznamu. Hromadné zmeny možno vykonať nad rôznou skupinou položiek: len vybrané položky alebo všetky zobrazené položky. Ak chcete vykonať zmeny vo vybraných položkách, musíte ich najprv vybrať začiarknutím políčka , ktoré sa nachádza na začiatku každého riadku položky. Ak chcete hromadne zmeniť všetky zobrazené položky, najprv vykonajte požadované filtrovanie. Potom stlačte tlačidlo a výberom požadovanej metódy hromadnej zmeny otvorte "Sprievodcu hromadnou zmenou". V sprievodcovi vyberte pomocou rozbaľovacieho zoznamu pole, ktoré chcete zmeniť, a vyplňte jeho novú hodnotu. Potvrďte to tlačidlom Ukončiť a zmeny sa okamžite prejavia.

Upozornění:

Vykonané zmeny sú nezvratné, preto túto funkciu používajte s rozvahou.

Upozornenie:

Cenník obsahuje niektoré možnosti (nastavenie spôsobu tvorby predajných cien, množstevných zliav, predaja po celých baleniach alebo predaja násobkov MJ), ktoré sú súčasťou služby rozširujúcej cenník.

Stromová štruktúra cien

.

Táto štruktúra umožňuje triediť položky podľa vlastných kritérií bez ohľadu na skupiny položiek. Slúži na lepšiu orientáciu, ak cenník obsahuje veľký počet položiek.
Zobraziť/skryť cenník pomocou tlačidla vľavo od "Individuálny cenník).

Nezávislé položky

Tento priečinok obsahuje všetky položky, ktoré ešte neboli pripojené k žiadnemu priečinku. Neodporúčame premenovať tento priečinok.

Pripojené položky

K tomuto priečinku môžete vytvoriť samostatné podpriečinky pomocou druhého tlačidla zľava. Samozrejme, pre tieto podzložky môžete vytvoriť aj ďalšie podzložky.

Vytvorenie stromovej štruktúry cenníka a pripojenie položiek

V prvom kroku odporúčame pridať priečinky a podpriečinky pripojených položiek. Ak chcete pridať nový priečinok s cenníkom, postupujte takto:

  1. Vyberte svoj (modrý) kurzor "Pripojené položky".

  2. Stlačením tlačidla otvoríte okno pre uzol stromu.

  3. Vyplňte potrebné údaje (názov položky je povinný).

  4. Uloženie záznamu pomocou tlačidla Uložiť.

K vytvoreným priečinkom môžete ľubovoľne vytvárať podpriečinky. (Postupujete rovnako ako pri vytváraní priečinkov, ale vždy kurzorom vyberte priečinok, pre ktorý chcete vytvoriť podpriečinok). Vytvorené priečinky a podpriečinky môžete zmeniť pomocou prvého tlačidla s krížikom (tretie zľava).

Po vytvorení položiek cenníka ich musíte pripojiť do požadovaného priečinka:

  1. Vyberte pomocou (modrého) kurzora konkrétny priečinok alebo podpriečinok, do ktorého chcete pripojiť položky.

  2. Pomocou tlačidla "+" otvoríte kompletný cenník, v ktorom zaškrtnete položky cenníka, ktoré chcete pripojiť.

  3. Tlačidlom Pripojiť potvrďte svoj výber.

Konkrétne cenové položky môžete z priečinka odpojiť aj pomocou tlačidla.

Nastavenia priečinka

Skratka

Toto pole slúži na vyplnenie skratky, nie je povinné.

Názov

Toto pole slúži na vyplnenie názvu a je povinné.Ak ste nastavili cudzie jazyky v prvotných nastaveniach, potom po stlačení tlačidla "+" môžete vyplniť pole "Názov" vo vybraných cudzích jazykoch. Tieto jazykové varianty názvu sa tlačia na dokumenty pri tlači v cudzích jazykoch. Stlačením tlačidla "-" zatvorte pole s cudzojazyčným názvom.

Základná karta listu

Pořadí

Tu nastavíte poradie priečinkov v štruktúre cenníka.

Cesta ikony

Tlačidlo použite na priradenie ikony novému podpriečinku.

karta Internetové obchody

Krátky popis; Kľúčové slová; Popis; Text hore; Text dole

Karta Prílohy

Na tejto karte môžete zaevidovať dokumenty súvisiace s daným uzlom stromovej štruktúry cenníka.

Na hornej lište tabuľky sa nachádza množstvo tlačidiel, význam niektorých z nich je popísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

Pomocou tohto tlačidla môžete pridať novú prílohu. Pri pridávaní si môžete vybrať z nasledujúcich možností:

  • Súbor - do databázy sa načíta súbor z vášho lokálneho počítača,

  • Internetový odkaz - aplikácia zaznamená odkaz (URL), údaje odkazovaného zdroja sa do aplikácie nenačítajú,

  • Odkaz na súbor - aplikácia zaznamená odkaz na súbor na lokálnom disku počítača, údaje o súbore sa do aplikácie nenačítajú (odkazovaný súbor nepremenujte, nepresúvajte ani neodstraňujte).

K vedľa vloženej prílohy sa nachádza ikona, ktorá vám umožní kedykoľvek si prílohu zobraziť. Pomocou ikony uložte prílohu na iné miesto. Tlačidlo slúži na nasnímanie dokumentu, druhá možnosť umožňuje vybrať skener a parametre skenovania.

Použité tlačidlá

Týmto tlačidlom môžete premenovať priečinok "Prílohy" a vytvorené podpriečinky, zmeniť ich poradie a pridať, zmeniť alebo odstrániť ikony.

Týmto tlačidlom môžete pridať samostatné podzložky. Samozrejme, k týmto podzložkám je možné vytvoriť ďalšie podzložky.

Týmto tlačidlom odstránite vytvorené podzložky.

Pomocou tohto tlačidla "+" (tretie sprava) pripojíte položky cenníka k priečinku.

Použite toto tlačidlo "-" (druhý sprava) na odpojenie položiek cenníka od priečinkov.

Pomocou posledného tlačidla zrušíte prepojenie všetkých položiek cenníka z priečinkov a podpriečinkov a presuniete ich do neprepojených položiek.

Upozornenie
Nie je možné kontrolovať, ako a kde sú pripojené položky cenníka.

Ak je položka cenníka pripojená k priečinku, nebude sa už zobrazovať v priečinku "Nepripojené položky".

Pri výbere položiek cenníka na pripojenie sa však zobrazia aj položky cenníka, ktoré sú už pripojené k inému priečinku. Napríklad predávate autochladničky a chcete, aby sa zobrazovali v priečinku "Chladničky" a tiež v priečinku "Príslušenstvo do auta".


Všetky položky cenníka, ktoré sa nachádzajú v podpriečinku, sa súčasne zobrazujú v nadpriečinku. Položku cenníka však môžete umiestniť len do nadadresára bez toho, aby ste ju priradili do podadresára. Dôvod: budete predávať chladničky (nadradený priečinok), ale možno budete chcieť umiestniť tie isté automatické chladničky do samostatného priečinka.

Vytváranie cenníkov a cien je veľmi rozsiahle, preto odporúčame navštíviť naše školenia, kde vám vysvetlíme, ako efektívne pracovať s cenníkmi v systéme ABRA FlexiBee.

Hlavný panel

Stlačením tlačidla Alt+N alebo klávesovej skratky otvorte formulár pre nový záznam. Ak chcete pridať položky do konkrétneho priečinka/podpriečinka stromovej štruktúry, stačí, ak tento priečinok alebo podpriečinok označíte. Po uložení formulára s novým záznamom sa uloží do označeného priečinka/podpriečinka.

Na hornej lište tabuľky sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je popísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

Názov

Povinné pole, môže obsahovať až 255 znakov

Všeobecne reprezentuje záznam v zostavách, tlačových zostavách alebo výberových zoznamoch, preto by mal byť záznam reprezentovaný jedinečným spôsobom.Ak máte nastavené cudzie jazyky v úvodných nastaveniach, potom môžete pole "Názov" vyplniť vo vybraných cudzích jazykoch stlačením tlačidla "+". Tieto jazykové varianty názvu sa tlačia na dokumenty pri tlači v cudzích jazykoch. Stlačením tlačidla "-" zatvorte pole s cudzojazyčným názvom.

Kód/skratka

Pole môže obsahovať maximálne 30 znakov. Ide o jednoznačnú identifikáciu cenníkovej položky. Použitie tohto kódu/skratky uľahčí vyhľadávanie položiek v cenníku. Môžete ho využiť v obchodných vzťahoch s dodávateľmi a zákazníkmi. Generuje sa automaticky po vyplnení názvu cenníkovej položky (preberá prvé slovo z poľa Názov); v prípade potreby ho možno prepísať; poznámka: neodporúčame používať skratky, ktoré nesúvisia s názvom cenníkovej položky (kvôli ich náročnosti na zapamätanie).

Sadzba DPH - výška dane z pridanej hodnoty; rozbaľovací zoznam obsahuje tieto hodnoty:

  • základný - 21 % od roku 2013,

  • znížené o 15 % od roku 2013,

  • 2. zníženie - 10 % od 1. januára 2015,

  • oslobodené od dane - bez odpočtu dane.

Typ ceny

Pole sa týka nastavenej predajnej ceny.Ak používate rozšírené ceny, toto pole je dôležité aj na zaokrúhľovanie predajnej ceny.Existujú 3 možnosti:

  • bez DPH - uvedená predajná cena je bez DPH; v rozšírenom cenníku je vypočítaná cena bez DPH zaokrúhlená,

  • vrátane DPH (presné) - DPH sa spätne vypočíta z predajnej ceny; v rozšírenom cenníku sa vypočítaná predajná cena vrátane DPH zaokrúhli (vypočíta sa rovnakým spôsobom - spätne, presne).

  • vrátane DPH (koeficient) - uvedená predajná cena je vrátane DPH; DPH sa z tejto predajnej ceny vypočíta spätne pomocou koeficientu; v rozšírenom cenníku sa vypočítaná predajná cena vrátane DPH zaokrúhli (vypočíta sa rovnakým spôsobom - spätne, pomocou koeficientu).

Predajná cena bez DPH/DPH

Táto cena sa ponúka pri predaji tovaru na faktúru alebo za hotovosť. V závislosti od zakúpenej verzie si ju vypočítate sami alebo sa vypočíta na základe nastavenej ceny. Aj v tomto prípade ho môžete individuálne upraviť - prepísať.

Typ zásob

Pred začatím práce s cenníkovou položkou je nevyhnutné vybrať hodnotu v poli, inak by systém neumožnil spätne vykonať žiadne zmeny; napr. vyberte hodnotu "Sklad" a začiarknite príznak Sklad; ponúkne sa nasledujúci sklad:

  • Skladový tovar - tento tovar sa eviduje na konkrétnom sklade, pre tento typ zásob sa vytvárajú skladové karty - preto existuje presná evidencia stavu a pohybu týchto zásob.

Typy: tovar, materiál, nedokončená výroba, polotovar, výrobok a za určitých okolností zvieratá.

  • .

    Neskladový tovar - ide o tovar, pre ktorý nechceme viesť evidenciu, neexistujú preň skladové karty. Do tejto skupiny patrí napr. predaj softvéru atď.

Ostatné: služba, poplatok.

  • Služba - ak spoločnosť poskytuje službu, môže si zjednodušiť vystavovanie dokladov o predaji použitím tohto typu zásob

  • Fee - ak spoločnosť účtuje poplatky, môže zjednodušiť vystavovanie dokladov o predaji použitím tohto typu zásoby

  • Produkt - výrobky sú evidované v konkrétnom sklade, pre tento typ zásob sa evidujú skladové karty - existuje tak presná evidencia stavu a pohybu výrobkov

Skupina tovaru

Vyberateľné názvy s ohľadom na zamýšľané použitie; výber hodnoty v tomto poli je dôležitý z hľadiska cenotvorby a účtovníctva; ponúkajú sa hodnoty zaznamenané v ponuke Tovar - skupiny tovarov a materiálov.

Karta cenníka je kvôli prehľadnosti rozdelená na niekoľko kariet.


Tabuľky v hornej polovici karty:

  • Karta Rozšírené

  • "Cenotvorba"

  • "Ďalšie špecifikácie"

  • "Popis"

  • "Poznámka"

  • Správa karty

  • "Prílohy"

  • "Zoznam kusov"

Tabuľky v dolnej polovici karty:

  • Karta Dodávatelia

  • "Zákazníci"

  • "Súpravy a sety"

  • "Poplatky"

  • "Podobné položky"

  • "Čísla výrobkov"

  • "Rezervácie"

"Špecifikácie"

tab

Táto karta slúži na zadanie informácií v cenníku. Väčšinou ide o nepovinné údaje (výnimkou je potreba definovať umiestnenie v sklade pre typy zásob "Skladové položky" a "Výrobok") a je na používateľovi, či ich použije.

Merná jednotka

Pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte príslušnú mernú jednotku. Existujú 4 základné - kilogram, kilometer, kus, meter. Ak potrebujete pridať inú mernú jednotku, pomocou klávesu F2 otvorte dialógové okno "Merné jednotky", kde môžete pridať požadovanú mernú jednotku (menu Nástroje - Číselníky - Merné jednotky).

Počet desatín MJ

Možno nastaviť až 6 desatinných miest.

Kúpna cena

Nákupná cena je dôležitý údaj pre používateľov Business a Premium, ktorí používajú rozšírený cenník na výpočet predajných cien. V ostatných prípadoch je to informatívny údaj. Táto cena zatiaľ nie je aktualizovaná v nadväznosti na zmeny nákupných cien. Ak ste platiteľom DPH, vždy zadajte kúpnu cenu v položke cena bez DPH (nastavenie typu ceny v tomto prípade nehrá úlohu).

EAN

Medzinárodne jedinečné číslo spoločnosti pridelené príslušným orgánom, ktoré sa vyžaduje pre elektronickú komunikáciu EDI.

PLU kód

Jedná sa o identifikačné číslo výrobku, ktoré sa začalo používať začiatkom 90. rokov. Dôvodom jeho zavedenia bolo spresnenie a zrýchlenie kontroly zásob. Pomocou PLU bolo možné ľahko rozlíšiť podobné výrobky s rôznymi cenami. Kód PLU je v niektorých systémoch známy aj ako "interný kód tovaru" alebo interné ID. PLU sa dnes používajú najmä ako doplnková identifikácia výrobkov v informačných systémoch, pri predaji alebo na účely skladovania a inventarizácie.

Individuálne minimálne rozpätie

Zaškrtnutím tohto príznaku sa otvorí pole %, do ktorého môžete zadať hodnotu, s ktorou chcete skladovú položku predávať (napr. nákupná cena výrobku je 100 Kč a individuálna minimálna marža je 10 %; ak chcete výrobok predávať za 110 Kč, budete informovaní, že na každom výrobku zarobíte 10 Kč).

Záruka

V prípade tovaru, na ktorý sa vzťahuje iná ako bežná záručná doba, možno nastaviť dĺžku záruky. Pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte mesiac/rok. Nie je možné nastaviť žiadnu inú možnosť.

Hmotnosť (netto)

Čistá hmotnosť tovaru. Pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte medzi kilogramom/kusom/metrom. Pomocou klávesu F2 otvorte dialógové okno "Merné jednotky", kde môžete pridať požadovanú mernú jednotku (menu Nástroje - Slovníky - Merné jednotky).

Hmotnosť balenia

Uvedenie hmotnosti balenia danej položky. Tento údaj sa uvádza v rovnakých jednotkách ako čistá hmotnosť (ďalšie hodnoty môžete pridať prostredníctvom ponuky Nástroje - Slovníky - Merné jednotky).

Objem

Údaj o objeme danej položky. Pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte medzi kilogramom/kusom/metrom. Pomocou klávesu F2 otvorte dialógové okno "Merné jednotky", kde môžete pridať požadovanú mernú jednotku (menu Nástroje - Slovníky - Merné jednotky).

Definujte umiestnenie skladu

Ak ste nastavili pole "Typ skladu" v Hlavnom paneli na "Skladová položka" alebo "Výrobok", potom musíte vyplniť názov skladu, v ktorom sa táto položka alebo výrobok nachádza. Stlačením tlačidla Define Warehouse Location (Definovať umiestnenie skladu) zobrazte dialógové okno "Select Warehouse" (Vybrať sklad). Pomocou šípky doprava alebo dvojitým kliknutím presuniete vybraný sklad z ľavého stĺpca "Dostupné sklady" do pravého stĺpca "Vybrané sklady". Potvrdením tohto dialógového okna prenesiete vybraný sklad do voľného poľa karty cenníka. V tomto okamihu systém dostane pokyn, že pre túto položku musí byť vytvorená skladová karta, v ktorej sú uložené všetky informácie o pohybe, stave a priemernej cene.Ak zaškrtnete Automaticky pridávať nové položky do tohto skladu v zozname zásob pre vybraný sklad, toto pole skladu sa automaticky predvyplní.

Ak si zobrazíte napríklad položku cenníka v priebehu roka a máte zásobu tejto položky, táto zásoba sa zobrazí v zátvorkách za názvom zásoby.

Aktualizácia štítkov

Toto pole nenechávajte bez povšimnutia. značky slúžia na "nalepenie" informácií, ktoré sú pre vás dôležité. Viacúčelové štítky a možnosť ich viacnásobného priradenia (ľubovoľný počet rôznych štítkov k jednému dokumentu) vám poskytujú neobmedzené možnosti vytvárania výberov na základe rôznych kombinácií týchto štítkov. Stlačením tlačidla Aktualizovať štítky zobrazte dialógové okno "Výber štítkov". Pomocou šípky doprava alebo dvojitého kliknutia presuniete vybraný štítok z ľavého stĺpca "Dostupné štítky" do pravého stĺpca "Vybrané štítky". Pomocou tlačidla "Správa štítkov" otvoríte zoznam štítkov, kde môžete pridať štítky s ďalšími informáciami, ktoré sú pre vás dôležité. Potvrdením dialógového okna "Výber štítkov" prenesiete vybrané štítky do voľného poľa na karte cenníka.

Zobraziť sériové čísla

Zaškrtnutím tohto políčka zadáte do systému informáciu, že je potrebné zadať sériové čísla tejto položky. Registráciu sériových čísel môžete počas roka zrušiť alebo znovu zaviesť. V druhom prípade - keď zaškrtnete políčko "Zaznamenávať sériové čísla" - budete upozornení, že do dokladov s touto cenníkovou položkou bude potrebné pridať sériové čísla. Ak chcete nájsť požadované doklady, použite možnosť "Skladové pohyby - prehľad" a pomocou filtra vyfiltrujte položku cenníka. Ak ste do dokladu pridali výrobné čísla, v zobrazení tabuľky bude začiarknuté políčko "Výrobné čísla OK".Výrobné čísla sa ukladajú na samostatnú kartu karty cenníka. Ich informácie sa prenesú na akciovú kartu.

Čísla produktov musia byť jedinečné

Toto začiarkavacie políčko je k dispozícii len vtedy, keď je začiarknuté políčko Navštíviť výrobné čísla. Ak je začiarknuté, pri pridávaní ďalších sériových čísel sa skontroluje ich jedinečnosť medzi sériovými číslami položky.

Kód prenesenia DPH

Toto pole sa používa pre platiteľov DPH, ktorí podliehajú režimu § 92a - prenesenie daňovej povinnosti pri dodaní zlata, dodanie tovaru uvedeného v prílohe 5. Pomocou tlačidla lupy vyberte príslušný druh tovaru z prílohy 5, ktorý sa potom zobrazí aj v tabuľkovom zobrazení cenníka.

Vylúčiť z 1 + 1 voľnej akcie

Zaškrtávacie políčko sa zobrazí len vtedy, keď je aktivovaná akcia 1 + 1 predaj zdarma, inak zostane skryté. Ak je zaškrtnutá, položka bude vylúčená z akcie 1 + 1 predaj zdarma, t. j. pri jej zakúpení sa na ňu nebude vzťahovať nárok na ďalšiu položku zdarma a nebude ani položkou zadarmo.

Cenová karta

Poznámka
Táto karta patrí službe, ktorá rozširuje cenník. Je možné ju používať len vo verziách Business a Premium. Tu môžete zaznamenávať predajné ceny pre určitú skupinu zákazníkov, skupinu tovaru.

Na každej karte cenníka je hlavný panel vyplnený skupinou tovaru. Väčšina informácií sa potom z tejto skupiny produktov prenesie na túto kartu:

  • Zaokrúhľovanie cien

  • Tvorba predajnej ceny (PC1)

  • Výroba PC (PC2-5) s množstevnými zľavami

Z tohto dôvodu sú tieto polia v súčasnosti nedostupné. Ak chcete toto nastavenie zachovať pre spôsob výpočtu predajných cien, máte možnosť ho vyplniť.

Počet MJ v cene

Ve väčšine prípadov je predvolená hodnota "1" (systém povolí 1 predaj a potom nastaví predajnú cenu ako 1/2 nastavenej predajnej ceny); poznámka: hodnotu v tomto poli možno kedykoľvek zmeniť.

Kúpna cena

Hodnota sa do tohto poľa prenesie z toho istého poľa na karte Cena; mechanizmus funguje aj opačne, t. j. ak vyplníte toto pole na karte Cena, jeho hodnota sa prenesie do poľa Cena.

Dôležité pre používateľov Business a Premium, ktorí používajú rozšírené ceny na výpočet predajných cien. V ostatných prípadoch ide o informatívny údaj. Táto cena zatiaľ nie je aktualizovaná v nadväznosti na zmeny nákupných cien. Ak ste platiteľom DPH, vždy zadajte kúpnu cenu v položke cena bez DPH (nastavenie typu ceny v tomto prípade nehrá úlohu).

Vypočítajte

Pri každej zmene nákupnej ceny použite tlačidlo Prepočítať. Tým sa predajná cena prepočíta podľa nastavenej metódy výpočtu a zaokrúhli podľa nastavenej metódy zaokrúhľovania.

Ak nechcete zachovať aktuálne nastavenie metódy výpočtu predajnej ceny podľa vybranej skupiny tovaru, máte ďalšiu možnosť nastaviť individuálne ceny.

Individuálne ceny

Zaškrtnutím políčka na karte Cenotvorba sa otvorí možnosť nastaviť individuálnu cenu len pre túto položku cenníka; spôsob vyplnenia je rovnaký ako v ponuke Obchodní partneri - Skupiny tovarov a materiálov na karte Základná cenová úroveň.

Vytvorenie predajnej ceny (PC)

Predvolená cena

Z rozbaľovacieho zoznamu vyberte ako predvolenú cenu túto cenu:nákupná cenacena

Metóda výpočtu

Vyberte si z nasledujúcich možností:marža - rozpätie medzi nákupnou a predajnou cenou,rabat - % zrážka z predajnej ceny, ktorú dodávateľ tovaru poskytuje zákazníkovi.

Zaokrúhľovanie cien

Metóda zaokrúhľovania

Vyberte, ako chcete zaokrúhliť cenu:nahor/zníženie/matematicky

Zaokrúhľovací poriadok

Vyberte poradie, podľa ktorého chcete zaokrúhľovať:nezaokrúhľovať/tisíce/desiatky/jednotky/desiatky/stovky/tisíce

Vytváranie počítačov s množstevnými zľavami

Predvolená cena

kúpna cena/predajná cena

Metóda výpočtu

Vyberte si z nasledujúcich možností:marža - rozpätie medzi nákupnou a predajnou cenou,rabat - zrážka z predajnej ceny, ktorú dodávateľ tovaru poskytuje zákazníkovi

Z množstva, %, ceny 2., 3., 4., 5. - podľa zadaných čísel sa vypočítajú percentá a ceny.

Karta Ďalšie špecifikácie

Poznámka
Táto karta patrí k službe, ktorá rozširuje cenník.

Môžete tu vidieť predajné ceny pre určitú skupinu zákazníkov, skupinu tovaru (predaj viacerých kusov, rôznych balení). Obsahuje informácie o prevodoch na iné merné jednotky.

Výrobca

Táto informácia je nepovinná. Môžete ho vyplniť pomocou lupy zo zoznamu obchodných partnerov.

Cena peňazí

Toto je informatívny údaj, ktorý nie je ďalej rozpracovaný. Používa sa najmä na online obchodovanie.

Klasifikácia

Táto báseň je informatívna. Používateľ môže do tohto poľa zadať napr. miesto, kde sa tovar nachádza.

Predaj násobkov MJ

Uveďte počet násobkov, ak predávate tovar v násobkoch, a nie v jednotlivých kusoch, napr. palety, dlaždice, zošity s obalmi; poznámka: ak chcete predávať iné množstvo, zobrazí sa chybové hlásenie:

Ak sa rozhodnete predávať násobky, môžete nastaviť cenu pre tieto násobky v poli Počet MJ v poli Cena na záložke Cenotvorba; pri predaji jednej jednotky sa predajná cena ponúka vo výške 1/X predajnej ceny, kde hodnota "X" je nastavená podľa Počtu MJ v poli Cena.

Balenie

Táto časť slúži na sledovanie predaného tovaru po jednotlivých kusoch a po rôznych baleniach (kartón, paleta atď.); môžete nastaviť až 5 rôznych typov balení, a ak predávate aj jednotlivé kusy, nastavte pre každé balenie len 1 kus; tieto hodnoty nastavíte.

Názov

Názov balenia (napr. jednotlivo, kartón, paleta).

Počet MJ

Koľko MJ (merná jednotka uvedená na karte Špecifikácia) obsahuje balenie (napr. pre názov "individuálne" zadajte 1 MJ).

EAN

Ak používate čiarové kódy, môžete tiež zadať čiarový kód pre každé balenie.

Cena

Nekvalifikované pole, ktoré zobrazuje predajnú cenu za celý balík, ak ste v záhlaví formulára nastavili predajnú cenu za MJ.

Cena

  • MJ #2: MJ2/MJ1:

  • MJ č. 3: MJ3/MJ1:

Tu môžete vyplniť ďalší informatívny údaj. Môže nastať situácia, že ste na karte "Rozšírené" nastavili mernú jednotku, napr. kus. Je to však malý materiál a viete, že napr. 200 kusov váži 1 kg. Preto tu môžete nastaviť MJ č. 2, kde vyberiete túto druhú MJ - kg. A do ďalšieho poľa MJ2/MJ1 zadáte konverzný faktor v pomere MJ2/MJ1, t. j. 1/200 = 0,005, čo znamená, že jeden kus váži 0,005 kg. Z toho potom ľahko vypočítate, koľko jednotiek predáte, ak predáte 0,33 kg.

Pozrite si dávky

Dôkaz o uplynutí platnosti

Expirácia je X dní po vypršaní platnosti

Upozornenie
S týmto prepočtom sa nikde inde nepracuje. Toto je naozaj len informácia pre vás.

Karta popisu

Táto karta sa používa na poskytnutie ďalších informácií o položke cenníka. Ak ste v úvodných nastaveniach firmy (Firma - Nastavenia - Legislatíva) vybrali cudzie jazyky, je možné tento popis vyplniť aj v týchto jazykoch. Popis položky cenníka sa nikde netlačí, slúži len ako informácia pre vás.

Opis

Podrobné informácie o položke cenníka v predvolenom jazyku.

Popis SK, Popis DE, Popis FR

Podrobné informácie o položke cenníka v angličtine, nemčine a francúzštine, presnejšie v jazykoch podľa vášho výberu.

Záložka Poznámka

Táto karta umožňuje napísať akékoľvek poznámky, ktoré potrebujete uložiť pre danú položku cenníka.

Záložka Internetové obchody

Krátky popis

Kľúčové slová

Technické parametre

Dodacia lehota

Export do online obchodu

Intrastat karta

Intrastat je elektronický systém zberu údajov povinný pre všetky členské štáty Európskej únie. Táto karta umožňuje zaznamenávať všetky potrebné údaje.

Upraviť Intrastat

Tento príznak začiarknite, ak tovar podlieha Intrastatu.

Stát

Z rozbaľovacieho zoznamu vyberte krajinu pôvodu tovaru; poznámka: krajinu môžete vyplniť aj na účtenke.

Nomenklatúra

Pomocou ikony vpravo vyberte číselníky colných kódov - otvorí sa ponuka Nástroje - Číselníky - Intrastat - Nomenklatúrne kódy.

Kód sledovania typu tovaru

Faktor pre MJ

Koeficient pre štatistickú hodnotu

Záložka Správa

Záložka "Správa" obsahuje údaj o časovej platnosti a tiež viditeľnosti daného záznamu v číselníku (zozname). Platnosť záznamu je daná rozsahom kalendárnych rokov. V rozsahu zadaných rokov je záznam platný, v ostatných rokoch je záznam neplatný a záznam sa v číselníku vôbec nezobrazí. Obmedzením platnosti zabezpečíte, aby používateľ nebol zdržovaný pri bežnom používaní kódovníka prezeraním záznamov, ktoré sa už nepoužívajú.

Vzhľadom na to, že doba platnosti je založená na kalendárnych rokoch, nezodpovedá fiškálnym účtovným obdobiam.

Platí od

Kalendárny rok začiatku záznamu.

platné do

Kalendárny rok ukončenia platnosti záznamu

Ak požadujete neobmedzenú platnosť záznamu, nemeňte predvolenú hodnotu "0" v poli Platnosť od a hodnotu "9999" v poli Platnosť do. Záznam bude potom použiteľný vo všetkých kalendárnych rokoch a v zozname sa objaví v každom kalendárnom roku.

Ak vyplníte polia Platí od a Platí do údajom "2016", záznam bude použiteľný len v roku 2016, t. j. bude viditeľný v zozname len v tomto roku (pozri účtovné obdobie bočné navigačné záhlavie)

Povolenie predaja pri pokladni

Začiarknutím tohto príznaku povolíte alebo zakážete predaj konkrétnej cenníkovej položky na pokladni. Ak necháte políčko nezačiarknuté, nebudete môcť položku predať prostredníctvom predajnej evidencie.

Záložka Prílohy

Na tejto karte môžete archivovať rôzne dokumenty týkajúce sa výrobku, napr. technickú špecifikáciu, fotografie, návod na použitie.

Na hornej lište tabuľky sa nachádza množstvo tlačidiel, význam niektorých z nich je popísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

Pomocou tohto tlačidla môžete pridať novú prílohu. Pri pridávaní si môžete vybrať z nasledujúcich možností.

  • Súbor - do databázy sa načíta súbor z vášho lokálneho počítača,

  • Internetový odkaz - aplikácia zaznamená odkaz (URL), údaje odkazovaného zdroja sa do aplikácie nenačítajú,

  • Odkaz na súbor - aplikácia zaznamená odkaz na súbor na lokálnom disku počítača, údaje o súbore sa do aplikácie nenačítajú (odkazovaný súbor nepremenujte, nepresúvajte ani neodstraňujte).

K vedľa vloženej prílohy sa nachádza ikona, ktorá vám umožní kedykoľvek si prílohu zobraziť. Pomocou ikony uložte prílohu na iné miesto. Tlačidlo slúži na nasnímanie dokumentu, druhá možnosť umožňuje vybrať skener a parametre skenovania.

Kusovnk karta

Táto karta sa používa na sledovanie položiek, ktoré tvoria daný výrobok, ako je fľaša oleja, etiketa a samotný olej. Každá položka kusovníka musí byť uvedená v cenníku. Najskôr musíte v poli Typ výroby v záhlaví formulára Cenník vytvoriť položku cenníka s hodnotou Výrobok, Polotovar alebo Kompletná výroba. Pri prvotnej práci s kusovníkom sa v prvom zázname ponúkne názov výrobku podľa cenníkovej položky, pre ktorú sa kusovník vytvára.

Horná lišta má vlastné tlačidlá, ktorých stručný popis nájdete v časti "Ovládanie programu".


Tieto tlačidlá poznáte zo stromu cenníkov.
Pomocou druhého tlačidla zľava otvoríte formulár kusovníka.

Prvý záznam bude dialógové okno s názvom výrobku (t. j. cenníková položka, pre ktorú sa vytvára kusovník), v ďalšej fáze sa doplní, z čoho je výrobok vyrobený.

Pomocou zelenej ikony Vytvoriť nový BOM vytvoríte nový záznam.

Názov

Pole "Názov" môže obsahovať maximálne 255 znakov. Je to nepovinné.Ak ste nastavili cudzie jazyky v úvodných nastaveniach, môžete pole "Názov" vyplniť v týchto cudzích jazykoch stlačením tlačidla "+". Tieto názvy sa potom vytlačia v dokumentoch pri tlači v cudzích jazykoch. Stlačením tlačidla "-" zatvorte pole s názvom cudzieho jazyka.

Položka cenníka

Tlačidlom vyberte položku súpravy z cenníka (menu Produkty - Cenník).

Merná jednotka

Ak ste vyplnili pole Pokročilé na karte Jednotka, jeho hodnota sa automaticky vyplní aj v tomto poli.

Kvantita

Kvantita použitá vo výrobe; hodnota v tomto poli sa odpisuje zo zásob.

Objednávka

Automaticky je poradie číslované podľa poradia, v akom sú položky pridané, a možno ho ľubovoľne meniť.

karta Nákupné ceny

Táto karta poskytuje predkontáciu dodávateľských cien a uľahčuje prácu s príjemkami, výdajkami, prijatými a vydanými faktúrami. Nákupné ceny je možné špecifikovať pre každú spoločnosť samostatne. Pri vytváraní faktúry sa cena automaticky pridá z tejto karty, ďalšou možnosťou je zadať ju ručne priamo na faktúre.

Na hornej lište sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu".


Tlačidlom otvorte formulár na pridanie dodávateľa:

Údaje vyplnené na tomto mieste slúžia na zjednodušenie vystavovania objednávok pre stálych partnerov.

Firma

Pomocou tlačidla lupy vyberte dodávateľa z adresára (menu Obchodní partneri - Adresy firiem). Pre vašu informáciu môžete označiť dodávateľa ako primárneho.

Kúpna cena

Uveďte výšku nákupnej ceny.Tieto ceny sa budú rešpektovať pri výbere z cenníka na účtenke a pri vypĺňaní poľa Mena dôjde k prípadnému prepočtu na menu účtenky.

Kód tovaru/materiálu

Kód komodity/materiálu, pod ktorým dodávateľ eviduje komoditu/materiál.

Stav zásob

Dodacia lehota

Primárny dodávateľ

Mena - táto mena sa zohľadní aj pri vystavovaní dokladov (napr. pri vystavenej faktúre alebo prijatej objednávke)

Keď vystavíte objednávku po výbere tu uvedeného dodávateľa, do vašej objednávky sa prenesú ďalšie údaje uvedené tu.

Karta Predajné ceny

Táto karta zabezpečuje predvyplnenie zákazníka pri vytváraní dokladov (napr. v príjemke) a uľahčuje prácu s príjemkami, výdajkami, prijatými a vydanými faktúrami. Predajné ceny možno určiť pre každú spoločnosť osobitne. Pri vytváraní faktúry sa cena pridá automaticky z tejto karty, ďalšou možnosťou je zadať ju ručne priamo na faktúre.

Na hornej lište sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu".


Tlačidlom otvoríte formulár na pridanie odberateľa alebo skupiny odberateľov:

Udaje, ktoré sa tu vyplnia, sa používajú na zjednodušenie vystavovania predajných dokladov pre stálych partnerov alebo pre určité skupiny kupujúcich.

Najprv vyberte, či sa predajná cena bude vzťahovať na všetky spoločnosti / konkrétnu spoločnosť / skupinu spoločností. Podľa svojho výberu začiarknite nižšie uvedený príznak (ostatné budú deaktivované).

Vyplňte iba polia Spoločnosť alebo Skupina spoločností. Nevypĺňajte obe polia.

Pre všetky spoločnosti

Predajná cena sa vzťahuje na všetky spoločnosti. Tieto ceny sa budú rešpektovať pri výbere z cenníka na doklade a pri vypĺňaní poľa Mena dôjde k prípadnému prepočtu na menu dokladu.

Pre spoločnosť

Pomocou ikony vpravo vyberte spoločnosť (otvorí sa ponuka Obchodní partneri - Adresy spoločností).

Pre skupinu spoločností

Vyberte hodnotu z rozbaľovacieho zoznamu; ponúkajú sa skupiny spoločností zaregistrované v ponuke Obchodní partneri - Skupiny spoločností.Predajná cena Zadajte výšku predajnej ceny.

Mena

Zmena predajnej ceny

Centrum

Vyberte stredisko z rozbaľovacieho zoznamu; ponúkajú sa hodnoty zaznamenané v ponuke Nástroje - Číselníky - Strediská.

platné od dátumu

Od ktorého dátumu platí predajná cena.

platné do dátumu

Do akého dátumu platí predajná cena.

Kód položky/materiálu

Pod týmto kódom zákazník eviduje tovar/materiál.

Poznámka

Pole pre akúkoľvek poznámku.

Pri vystavení faktúry vydanej alebo pokladničného dokladu o predaji sa po výbere tu uvedeného zákazníka (alebo zákazníka, ktorý patrí do skupiny tu uvedených firiem) prenesú do dokladu o predaji ďalšie tu uvedené informácie.
Je možné zadať viacero položiek s rôznymi cenami pre každé stredisko.Pri pridávaní položiek do vystavenej faktúry sa predajné ceny spresnia podľa vybraného strediska na karte "Specifikácie".

Záložka Texty

Poznámka

Jakékoľvek informácie, vysvetlenia.

Záložka výberových kľúčov

Štítky - ku konkrétnej položke cenníka môžete priradiť rôzne štítky; pomocou tlačidla zobrazíte tabuľku výberu štítkov; z ľavej tabuľky Dostupné štítky pomocou šípky presuniete štítky, ktoré chcete priradiť k zákazke, do pravej tabuľky Vybrané štítky a výber potvrdíte tlačidlom; ak potrebujete pridať štítok, ktorý ešte nemáte v ľavej tabuľke Dostupné štítky, pomocou tlačidla ; otvorte číselník štítkov (ponuka Nástroje - Číselníky - Štítky), kde môžete pridať požadovaný štítok.

Záložka Sady a súpravy

Táto karta sa používa na nastavenie cenových položiek, ktoré tvoria sadu alebo súpravu. Využijete ho pri kombinovaní 2 alebo viacerých cenových položiek v predaji do jednej fakturovanej položky, napr. ak máte 2 cenové položky (napr. zošit a obaly) a potrebujete ich fakturovať ako zošit a obaly spolu.

Na hornej lište sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu".


Tlačidlom otvorte formulár na pridanie jednotlivých dielov, ktoré ste uviedli v cenníku:

Ceníková položka

Pomocou tlačidla lupy vyberte položku súpravy z cenníka (ponuka Produkty - Cenník).

Kvantita

Uveďte množstvo jednej sady.

Merná jednotka

Pole sa automaticky vyplní pri výbere hodnoty v poli Položka hodnoty, ak máte na karte Pokročilé vyplnené pole Merná jednotka.

Poznámka

Pole pre akúkoľvek poznámku.

Karta Poplatky

Na tejto karte môžete zadať poplatky súvisiace s položkou, napríklad recyklačné poplatky počas výroby. Pri predaji príslušného tovaru sa potom automaticky pridá položka s poplatkom.

Na hornej lište sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu".


Tlačidlom otvorte formulár na pridanie jednotlivých poplatkov, ktoré ste uviedli v cenníku:

Poplatek

Pomocou tlačidla lupy vyberte poplatok z cenníka (ponuka Produkty - Cenník).

Kvantita

Uveďte počet poplatkov; vo väčšine prípadov je to 1.

Merná jednotka

Pole sa automaticky vyplní pri výbere hodnoty v poli Položka hodnoty, ak máte na karte Pokročilé vyplnené pole Merná jednotka.

Typ poplatku

V definícii poplatku môžete uviesť typ poplatku: Všeobecný, Recyklácia. Potom na type dokumentu môžete zmeniť možnosť Vytvoriť recyklačné poplatky.

Poznámka

Pole pre akúkoľvek poznámku.

Karta podobneho tovaru

Táto karta umožňuje zadať ďalšie položky od iných dodávateľov, ktoré sú podobné položke cenníka. Tieto položky potom môžete ponúknuť, ak si ich doplníte.

Na hornej lište sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu".


Tlačidlom otvoríte formulár na pridanie podobných položiek, ktoré ste uviedli v cenníku:

Podobné

Pomocou tlačidla lupy vyberte položku z cenníka (ponuka Produkty - Cenník).Poznámka Pole pre všetky informácie.

Karta EkoKom Packaging Evidence

Ak sa na vás vzťahuje zákon o obaloch 477/2001 Z. z., dbajte na vyplnenie tejto záložky. Kliknite na tlačidlo Pridať a vyplňte detail záznamu.
Poznámka: Hlásenie o výrobe obalov EKO-KOM nájdete v sprievodcovi prostredníctvom ponuky Produkty - Hlásenie o výrobe obalov EKO-KOM.

Název

Názov daného balíka.

Záložka Špecifikácie

Typ balenia - typ balenia; je možné vybrať nasledujúce možnosti:

Obchod - predaj

Komerčné - Skupina

Podnikanie - Doprava

Priemyselné

Typ pôvodu - spôsob vytvorenia obalu; môžete vybrať tieto možnosti:

Vyrobené v Českej republike

Kúpené v CZ

Dovezený CR

Typ použitia - na koľko použití je obal určený; môžete vybrať tieto možnosti:

Obal na jedno použitie

Použitý obal

Materiál

Vyberte, z čoho je materiál vyrobený, napr. mäkké plasty, tvrdé duté plasty, papier, sklo, drevo, kovy, textil atď.

Váha

Hmotnosť v gramoch/kilogramoch/tone

Záložka Texty

Karta "Texty" obsahuje všetky číselníky, všetky zoznamy. Existujú dve polia, do ktorých môžete vyplniť údaje podľa svojich potrieb. Ich vyplnenie nie je povinné.

Opis

Ďalší popis

Poznámka

Ďalšia poznámka

Správa karty

Záložka "Administrácia" obsahuje údaj o časovej platnosti a tiež viditeľnosti daného záznamu v číselníku (zozname). Platnosť záznamu je daná rozsahom kalendárnych rokov. V rozsahu zadaných rokov je záznam platný, v ostatných rokoch je záznam neplatný a záznam sa v číselníku vôbec nezobrazí. Obmedzením platnosti zabezpečíte, aby používateľ nebol zdržovaný pri bežnom používaní kódovníka prezeraním záznamov, ktoré sa už nepoužívajú.

Vzhľadom na to, že doba platnosti je založená na kalendárnych rokoch, nezodpovedá fiškálnym účtovným obdobiam.

Platí od

Kalendárny rok začiatku záznamu.

platné do

Kalendárny rok ukončenia platnosti záznamu

Ak požadujete neobmedzenú platnosť záznamu, nemeňte predvolenú hodnotu "0" v poli Platnosť od a hodnotu "9999" v poli Platnosť do. Záznam bude potom použiteľný vo všetkých kalendárnych rokoch a v zozname sa objaví v každom kalendárnom roku.

Ak vyplníte polia Platí od a Platí do údajom "2016", záznam bude použiteľný len v roku 2016, t. j. bude viditeľný v zozname len v tomto roku (pozri účtovné obdobie bočné navigačné záhlavie)

Karta Príslušenstvo

Príslušenstvo

Toto je ďalšia položka cenníka, ktorá súvisí s položkou cenníka, na ktorej sa práve nachádzate; môžete ju vybrať z ponuky Tovar - Cenník; napríklad keď je súčasťou počítača kábel.

Poznámka

Jakákoľvek poznámka k príslušenstvu.

Karta Atribúty

Najčastejšie sa atribúty používajú v e-shope, napr. budete predávať pracovné oblečenie a atribútmi budú veľkosť (S, M, L, XL, XXL, XXXL), farba, materiál atď.

Pridanie atribútu

Budete presmerovaní do ponuky Produkty - Slovníky atribútov - Typy atribútov.

Pridanie skupiny atribútov

Prejdete do ponuky Produkty - Slovníky atribútov - Skupiny atribútov.

karta Cenové úrovne

Cenové úrovne umožňujú poskytovať zľavy pre vybrané skupiny zákazníkov a tovaru a používajú sa pri vystavovaní dokladov na predaj tovaru zo skladu, a to na faktúru aj v hotovosti.


Pomocou tlačidla môžete pridať alebo odstrániť "cenové úrovne"

Záložka "Výrobní čísla"

Ak začiarknete príznak Specifikácie na karte Zobraziť sériové čísla, potom sa na tejto karte zobrazia sériové čísla tovaru, ktorý máte na sklade.

Upozornenie: sériové čísla musia byť zaregistrované, aby ste mohli pracovať s cenníkovou položkou!

Na hornej lište sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu".


V tejto záložke môžete pre každé výrobné číslo zistiť, podľa ktorého dokladu bol tovar nakúpený a podľa ktorého dokladu bol prijatý na sklad.
Ak vás zaujíma história výrobných čísel, v module "Tovar" je samostatná možnosť "Výrobné čísla"

Karta rezervácie

V tejto karte máte k dispozícii zoznam rezervácií pre vybranú položku.

Na hornej lište formulára sa nachádza rad tlačidiel, ktorých význam je popísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

Rezerváciu môžete vykonať niekoľkými spôsobmi:

  • menu Produkty - Cenník - karta Rezervácia,

  • Obchodní partneri - ponuka Adresy firiem - karta Objednávky,

  • Produkty - Rezervácie menu,

  • menu Predaj - Prijatá objednávka - okamžite po prijatí objednávky

  • a v závislosti od nastavení rezervácie v nastaveniach spoločnosti sa rezervácie môžu uskutočniť aj automaticky po prijatí objednávky alebo po naskladnení objednaného tovaru.

Rezervácie sa vždy spätne premietnu na kartu tovaru, na kartu zákazníka a do centrálnej evidencie rezervácií v samostatnej možnosti v module Tovar.

Stlačením tlačidla Alt+N alebo klávesovej skratky otvorte formulár pre nový záznam. Tento formulár je rovnaký pre rezerváciu položiek na všetkých miestach programu s výnimkou rezervácie priamo z objednávky.

Na hornej lište formulára sa nachádza niekoľko tlačidiel, ktorých význam je opísaný v samostatnej kapitole "Ovládanie programu"

.

Firma

Pomocou lupy vyberte spoločnosť, pre ktorú chcete tovar rezervovať. Ak rezervujete priamo na karte zákazníka, táto položka je predvyplnená.

Cenník

Pomocou lupy vyberte požadovanú položku z cenníka. Ak rezervujete priamo na karte produktu, táto položka je predvyplnená.

Sklad

Pomocou rozbaľovacieho zoznamu vyberte názov skladu, v ktorom sa položka cenníka nachádza. Ak rezervujete priamo na karte produktu, táto položka je predvyplnená.

Kvantita

Zadáte množstvo, ktoré chcete rezervovať.

Dátum pôvodu

Uveďte dátum uskutočnenia rezervácie.

Dátum skončenia platnosti

Vyplňte dátum ukončenia platnosti rezervácie.

Poznámka

Môžete vyplniť akúkoľvek poznámku.

K zrušeniu rezervácie dôjde automaticky pri fakturácii rezervovaného tovaru.

Karta Dávky a exspirácia

Túto záložku zaznamenávate len pre tovar, na ktorý sa vzťahuje záruka, pre zásoby vedené metódou FIFO.

Záložka stavov položiek cenníka

Budete presmerovaní do ponuky Produkty - Stavy cenníkových položiek.

Príklad cenotvorby

Specifikácie predajných cien možno v systéme Abra FlexiBee nastaviť niekoľkými spôsobmi:

  • Položka - Cena - Cena položky - Predajná cena pole v hlavičke záznamu

Tu môžete vybrať pevnú predajnú cenu pre položku cenníka.

  • Produkt - Cenník - Cenová položka - Karta

Tu môžete nastaviť predajnú cenu pomocou marže a nastaviť množstevné ceny.

  • Produkt - Cenník - Cenová položka - "Predajné ceny" záložka v spodnej časti záznamu

Na tejto karte môžete nastaviť predajné ceny pre konkrétnu spoločnosť alebo skupinu cenníkov.

Táto karta umožňuje nastaviť predajné ceny aj v iných menách.

  • Produkt - Cena - Cenová položka - Cenové úrovne záložka "Cenové úrovne" v spodnej časti záznamu

Pomocou cenových úrovní môžete nastaviť rôzne ceny pre definované cenové skupiny. Ak pridáte cenovú úroveň k záznamu obchodného partnera, táto úroveň sa automaticky vyplní pri vystavení faktúry.

Príklad použitia cenových úrovní a cenových skupín

Pracujeme s jednoduchými cenovými úrovňami, kde máme 3 typy zákazníkov, ktorým budeme poskytovať rôzne zľavy, a to veľkoobchodníkom (20 %) , maloobchodníkom (10 %) a cieľovým spotrebiteľom (0 %). Najprv vytvoríme cenové skupiny, pre náš príklad budú stačiť dve skupiny, a to "veľkoobchod" a "maloobchod", pre každú cenovú skupinu vytvoríme konkrétne cenové úrovne (menu "Tovar" - "Cenové úrovne").

Vytvorte ich kliknutím na "Pridať/Odobrať" a stlačením "Nový" otvorte nový záznam. V tomto zázname môžete vybrať spôsob tvorby predajnej ceny, spôsob jej zaokrúhľovania a nastaviť množstevné zľavy. Nám stačí stanoviť 10 % zľavu pre maloobchod a 20 % zľavu pre veľkoobchod. Veľmi dôležitou záložkou je záložka "Cenníky" v spodnej časti záznamu, kde vyberiete, ktorá cenová úroveň sa bude vzťahovať na ktoré položky cenníka. Ak chcete, aby sa cenová úroveň vzťahovala na všetky položky, začiarknite príznak v ľavom hornom rohu vedľa názvu prvého stĺpca. Ďalej môžete vybrať konkrétne skupiny tovaru, cenové skupiny alebo obchodných partnerov, na ktoré sa bude cenová úroveň vzťahovať. V našom prípade pridáme naše skupiny "Veľkoobchod" alebo "Maloobchod" na kartu "Cenové skupiny". V záložke "Adresár" pridáme obchodných partnerov z cenníka, ktorí tieto zľavy využívajú. Po nastavení týchto parametrov sa cena na vystavenej faktúre automaticky zmení podľa zadaných informácií.

V skratke

1) Vytvorenie cenových úrovní

2) Vytvorenie cenových skupín

3) Priradenie adresárových spoločností, skupín produktov, cenníkov a cenových skupín k cenovým úrovniam

4) Priradenie cenových úrovní k cenovým skupinám

Súvisiace

Did this answer your question?